Leer weer lezen in tijden van Netflix

Felicitas von Lovenberg leert ons lezen in tijden van Netflix

Hoe vaak lees jij nog een boek? Is dat meer of minder dan vroeger? Waarschijnlijk minder. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, lees je in dit boek van de Duitse journalist en recensent Felicia von Lovenberg.

Als ju nu iemand vraagt hoe het gaat, dan antwoorden de meeste mensen met ‘druk!’, terwijl niet zo lang geleden het antwoord ‘goed’ was. Ergens is dus iets misgegaan, want goed is natuurlijk vele malen beter dan druk. De boosdoener is waarschijnlijk het beeldscherm. Computer, televisie en vooral de smartphone slokken onze vrije tijd op waardoor andere zaken erbij inschieten.

Verliefd

Eén van die zaken is dus lezen. En dan niet het lezen van een caption onder een Instagrampost of het lezen van de nieuwskoppen op Twitter, maar het lezen van een goed boek. Von Lovenberg houdt een pleidooi voor het opnieuw verliefd worden op het echte lezen en hoe je dit moet doen. In handige stappen geeft ze aan waarom we meer zouden moeten lezen en hoe we dat aanpakken.

Hierbij haalt ze flink wat beroemde schrijvers aan en noemt ze mooie voorbeelden uit haar eigen omgeving of uit de boeken die ze leest. Voor mij was dit boek een eyeopener en heeft me echt laten nadenken over het lezen. Ik heb meteen enorm veel zin om nieuwe werelden en bonte personages te ontdekken, zoals alleen een boek dat voor je kan doen.