Schitterend boekwerk over antieke juwelen uit India

Van Gelder Indian Jewellery
Credits: een gouden, met diamant bezette bazu band (band voor de bovenarm).
Noord India, 19de eeuw. Gewicht: 370 gram. Lengte: 19.5 cm. Breedte: 7 cm.

Onlangs verscheen er een uitgebreid boekwerk over traditionele sieraden uit India. Het boek, dat uit 2 delen bestaat, is het resultaat van 35 jaar intensief onderzoek door Bernadette van Gelder. De oprichtster van Van Gelder Indian Jewellery stopte al haar passie en ervaring in deze publicatie.

In 1980 richtte Bernadette van Gelder – van der Ven haar bedrijf in antieke Indiase juwelen op. Van Gelder Indian Jewellery groeide daaropvolgend uit tot een familiebedrijf met internationale reputatie. Het toonaangevende bedrijf is gevestigd in Den Bosch. Enkele jaren geleden namen Fleur en Noëlle, de dochters van Bernadette, formeel de leiding over. Hierdoor ontstond er ruimte voor Bernadette van Gelder om zich te storten op het schrijven van een boek.

Hoe de liefde ooit begon

Het begon ooit allemaal toen Van Gelder onverwacht kennismaakte met een bijzondere Chinese, antieke juwelenset. Ze was op slag verkocht. Achter deze adembenemende juwelen bleek een boeiend cultureel en historisch verhaal te zitten. Bernadette verdiepte zich in dit verhaal en het leidde haar naar India. Wat startte met een persoonlijke passie ontwikkelde zich vervolgens tot een professionele ambitie. De oprichting van Van Gelder Indian Jewellery vloeide daar natuurlijkerwijs uit voort.

Bernadette van Gelder werd gegrepen door de schoonheid van India en ontwikkelde een liefde voor de cultuur en tradities van het land. Ze reisde veelvuldig af naar India en kwam in contact met steeds meer mensen, waaronder vooraanstaande families. Hieruit ontwikkelden zich vriendschappen en werd het mogelijk voor Van Gelder om toegang te krijgen tot unieke particuliere collecties. Ze verdiepte zich daarnaast in de gebruiken en technieken van goudsmeden, edelsteenzetters en emailleerders en deed verder diepgaand onderzoek naar traditie, context en cultuur.

Omvangrijke uitgave

Het resultaat van Bernadettes schrijfwerk mag er zijn. Het is een omvangrijk boek geworden dat, zoals eerder vermeld, uit 2 delen bestaat: The Golden Smile of India en Beautiful People. Het is werkelijk een prachtig naslagwerk voor liefhebbers van traditionele Indiase juwelen en hun geschiedenis. Het boek bevat veel foto’s, illustraties en gedetailleerde toelichtingen en achtergronden.

Het rijke boekwerk is de uitkomst van de jarenlange ervaring van Bernadette van Gelder. Het laat een persoonlijke weergave zien van het land en de bijzondere juwelentraditie. Zo beschrijft ze onder andere de oorsprong en betekenis van een materiaal als goud en behandelt ze het gebruik van emaille in bepaalde delen van India. Ook bespreekt Van Gelder de spirituele betekenis en de zetting van edelstenen en plaatst zij verder haar persoonlijke ervaringen naast de overlevering van zeventiende eeuwse Europese handelsreizigers aan het hof van de Moghul Keizers.

Bernadette van Gelder: Traditional Indian Jewellery – The Golden Smile of India is een uitgave van de prestigieuze ACC Publishing Group, Woodbridge, Suffolk, UK.
Engelstalig, twee delen in cassette, circa 300 pagina’s per deel
Prijs: € 140, –

Het boek is momenteel exclusief verkrijgbaar bij Boekhandel Van Rossum (Beethovenstraat 32, Amsterdam) en via de website van Van Gelder Indian Jewellery. Met ingang van 1 januari 2018 wordt het internationaal gedistribueerd en is het ook elders in Nederland bij de betere boekhandels en musea verkrijgbaar.

NB: De opbrengst van de eerste 250 exemplaren komt ten goede aan de Bernadette van Gelder Foundation. Deze stichting zet zich in voor vrouwelijke emancipatie en onderwijs in India.

Van Gelder Indian Jewellery
Credits: een gouden heft met diamanten, robijnen en emaille.
Noord India, vroeg 19de eeuw. Gewicht: 455 gram. Hoogte: 19 cm.

Van Gelder Indian Jewellery

Van Gelder Indian Jewellery