Tobi Lakmaker debuteert met een bijzondere roman

Debuutroman van Sofie Lakmaker

Een boek met als titel De Geschiedenis van mijn Seksualiteit doet van te voren van alles vermoeden, maar als het boek uitgelezen is, blijkt het over veel meer dan dat te gaan. Tobi Lakmaker is openhartig, intelligent, grappig en bovenal een zeer getalenteerd schrijver.

Als je het boek leest, komt dat over alsof Tobi naast je zit en een flinke hoeveelheid anekdotes op je afvuurt. Soms zijn ze heftig, maar vaak ook erg grappig en soms ook allebei tegelijk. Seksualiteit is daar zeker een onderdeel van. Tobi omschrijft op eerlijke wijze hoe hij* op ontdekking gaat in de wereld van verliefdheid, relaties en seksualiteit. Er trekt een bonte stoet aan liefdes voorbij, maar stuk voor stuk lopen de relaties ook weer op de klippen. Alleen vrienden en familie blijven voor altijd.

Je zou kunnen zeggen dat de verhoudingen tussen mensen een veel belangrijker onderwerp in dit boek. Recht voor zijn raap vertelt Tobi over de mensen in zijn leven en hoe die relaties verlopen. Of het nu gaat om iemand met wie Tobi een relatie heeft gehad, een studiegenoot of een passant tijdens een reis. Tobi Lakmaker heeft een frisse en eerlijke manier van beschouwen en dat is waar de kracht van dit boek in zit.

Aan het woord

De lezer krijgt een inkijk in het hoofd van iemand die slim is en veel weet te vertellen, maar ook worstelt met onzekerheden en vooroordelen. Die eerlijkheid blijkt een gouden troef. Het zorgt dat het romanpersonage Tobi Lakmaker iemand is die je graag aan het woord laat. De humor zorgt daarbij dat het boek nergens zwaarmoedig is, ook al komen er best een aantal heftige onderwerpen aan bod.

Tijdens het lezen van het boek moest ik regelmatig denken aan Blauwe Maandagen van Arnon Grunberg. Er zijn best veel overeenkomsten te vinden tussen het debuut van Grunberg en die van Tobi Lakmaker. Sterker nog: in het boek van Lakmaker gaat het op een gegeven moment over Blauwe Maandagen. Erg origineel is het dus niet om de vergelijking nu te noemen, maar ik doe het toch.

Blauwe Maandagen zette namelijk Arnon Grunberg op de kaart als grote literaire belofte en ik ben van mening dat Tobi Lakmaker alles in zich heeft om dat ook te worden. De Geschiedenis van mijn Seksualiteit is een ijzersterk debuut van een schrijver waar we zeker meer van gaan horen. Ga dat boek lezen!

Update 17-8: Sofie heeft zijn naam veranderd in Tobi. Op de nieuwe versies van het boek zal dus de naam Tobi Lakmaker prijken.