Review: Logitech Lift

Logitech Lift

Sinds de eerste lockdowns in 2020 en ook ik vanuit huis moest gaan werken, merkte ik al snel dat ik baat zou hebben bij een muis naast mijn laptop. Het constant gebruik maken van de trackpad zorgde ervoor dat ik mijn pols in een verkeerde houding hield wat uiteindelijk resulteerde in een tijdelijke polsbrace en tripjes naar de fysio. Sindsdien heb ik vrijwel constant gebruik gemaakt van een verticale muis voor de ergonomie en waar het de eerste paar dagen even wennen was, wil ik nu niets anders meer. De afgelopen tijd heb ik met de Logitech Lift gewerkt en dit was een erg fijne ervaring.

Design

Veel valt er qua design niet te zeggen over de Lift. Hij heeft een tweedelig design waarbij het polsgedeelte is bekleed met een rubberachtige gripstructuur en de andere zijde mat. Op het moment van schrijven is de Lift in drie verschillende kleuren beschikbaar; zwart, wit en roze. Zelf heb ik de afgelopen tijd de witte variant getest en ik merk –doordat ik hem iedere dag weer meeneem in mijn rugtas – deze vrij snel smoezelig werd. Ik zou dan eerder voor de zwarte of zelfs roze gaan om dit tegen te gaan. Als je linkshandig bent, ben je sowieso gebonden aan de zwarte waar dit de enige kleur is.

De USB-dongel zit netjes in het batterijvakje waar je hem ook weer kan opbergen als je hem niet gebruikt. In mijn geval heb ik constant gebruik gemaakt van de Bluetooth opties, waardoor hij het compartimentje nog niet eens uit is geweest. Naast de drie standaardknoppen (muiswiel meegerekend), heeft de Lift aan de linkerzijde in de inkeping voor je duim twee knoppen en aan de ‘bovenzijde’ een klein knopje om de DPI te switchen.

Zo stil als een muis

Een groot pluspunt aan de Lift is het geluid van de knoppen, dat is er namelijk niet. Je zou dan ook kunnen zeggen dat hij muisstil is. Sorry, ik kon het niet laten.

Als je tijdens je werk net als ik gebruik maakt van verschillende devices, kan je hem aan drie devices tegelijkertijd koppelen. Met een knop onder op de Lift kan je on the fly wisselen tussen de apparaten, maar nog gaver is het dat je met de Logi Options+ op die manier ook bestanden kan delen tussen die drie devices. Om nog even bij de Options+ app te blijven hangen, kan je via het programma de knoppen aanpassen per applicatie. Zo heb ik ingesteld dat ik met de knoppen bij mijn duim in een browser naar de vorige of volgende pagina gaan en heb ik in een Excel document de mogelijkheid om wijzigingen ongedaan te maken, terwijl ik met een druk op dezelfde knop mijzelf mute in een Teams call. Erg handig tijdens de kantoordagen.

Een ander pluspunt aan de Lift is dat hij op slechts één AA-batterij draait. Volgens Logitech zou hij hier twee jaar op moeten kunnen draaien, maar gezien de tijd dat ik hem in gebruik heb, kon ik dit uiteraard niet testen. Persoonlijk geef ik hier de voorkeur aan vergeleken met een oplaadbare muis waar we accuduur gedurende het gebruik kan afnemen.

Conclusie

Niet alleen ik ben blij met de Logitech Lift, maar ook mijn collega’s door de muisstille knoppen. Tegelijkertijd maakt het mijn werk niet alleen op ergonomisch vlak praktischer, maar door de shortcuts in Option+ ook in het daadwerkelijk werk. Hoewel de Lift in de markt is gezet voor kleine, tot middelgrote handen, merkte ik dat hij voor mijn handen bij sommige handelingen net ietsjes te klein is. Als ik hem wil oppakken dien ik hem een klein stukje op te liften met mijn pink. Als je grotere handen hebt, heb je mogelijk meer baat bij de MX Vertical van Logitech.

Marc de Haas