Hands on met de nieuwe Samsung-devices

Hands on met de nieuwe Samsung-devices

Recent onthulde Samsung hun nieuwe lijn aan apparaten en Mixed Grill was aanwezig om hands-on te gaan met de nieuwste foldables, tablets en horloges. Samsung maakt met deze nieuwe lijn kleine stapjes, maar wel verbeteringen op de vlakken waar het telt.

Laten we beginnen bij de meest interessante wijzigingen en die bevinden zich in de foldable telefoons. Vorig jaar zagen wij al een kleine vouw vooruit bij zowel de Fold als de Flip en dit jaar zet deze trend voort. Het meest opvallende is het grotere scherm aan de voorzijde van de Z Flip 5, welke van een klein raampje naar een haast volledig scherm is gegaan. Het heeft een interessant design met een kleine cut-out onderin die ruimte laat voor bediening en als een soort van notificatie tray kan fungeren. Het grote 3,4” scherm is echter niet volledig functioneel, dus je kunt er geen apps op draaien. In plaats daarvan zijn het de widgets die meer ruimte hebben gekregen en zo meer informatie kunnen weergeven. Denk aan aantal fraaie klokken, weer informatie, agenda inzichten en lichte controls voor muziek en video.

De overige twee belangrijkste innovaties vind je zowel in deze Flip als de verticaal vouwende Z Fold 5 in de vorm van een spec bump, waarbij de toestellen dezelfde Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy gekregen hebben en een nieuwe hinge. Dit scharnier is gemakkelijk de belangrijkste wijziging aan beide toestellen omdat dit het gat aan de binnenzijde haast volledig weghaalt en een Samsung Galaxy Foldable voor het eerst daadwerkelijk plat laat vouwen. Hierdoor zijn de toestellen ook lichter en handzamer, waarbij de kleinere randen om de schermen ook meehelpen. Verder hebben we hier te maken met dezelfde toestellen als voorheen qua schermen, camera’s en overige specs.

Tekst gaat verder onder de foto

Hands on met de nieuwe Samsung-devices

Dan door naar de Tablets waar we een beetje dezelfde trend zien. Dat is prima, wanneer je bedenkt dat Samsung vorig jaar al de meest complete tablet van de wereld neerzetten met de gigantische Galaxy Tab S8 Ultra. De nieuwe S9 lijn, bestaande uit de S9, S9+ en opnieuw de Ultra, kent verbeteringen aan het scherm, dezelfde stap naar de Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, is voorzien van betere koeling en heeft een iets dunner voorkomen. het nieuwe Dynamic AMOLED 2X scherm heeft een adaptieve refreshrate van tussen de 60 en 120hz voor de balans tussen smooth scrollen en batterijbesparing.

Jammer genoeg gaat dit niet helemaal terug naar 1 hz via LTPO, maar dit scheelt in ieder geval zeker. Het is daarbij met de verbeterde Vision Booster fraaier om te zien in fel licht, omdat het kleuren wat meer contrast geeft naast dat het de helderheid omhoog schroeft. Daarbij hebben de speakers meer ruimte gekregen en zijn deze 20% groter voor een voller geluid – iets waar de Galaxy Tab S8 Ultra al steengoed in was. Het haalt het camera eiland weg en geeft het dezelfde camera ringen als de Galaxy S23, maar de belangrijkste vernieuwing in mijn optiek is het feit dat deze tablets eindelijk IP68 gecertificeerd zijn. Eindelijk dus geen zorgen meer om de tablet mee te nemen naar de badkamer of het strand.

Hands on met de nieuwe Samsung-devices

In de laatste categorie waren er nog de nieuwe Smart Watches die flink in spelen op het gezonde bestaan van het hedendaagse leven. De nieuwe Samsung Galaxy Watch 6 komt in twee varianten, waarvan de standaardversie een 20% groter scherm heeft en de randen flink zijn teruggebracht om zo een volle weergave te geven. De andere variant is de iets meer ingetogen Galaxy Watch 6 Classic die een kleiner voorkomen heeft en waar de draaibare bezel terugkeert. Het toestel is mild sneller en heeft nog steeds de best in class biosensor voor het meten van bloeddruk, hartslag, menstruatiecyclus en het bijhouden van alle sportactiviteiten die een mens kan bedenken.

Voor mijzelf en de meeste anderen is ook het inzicht in slaapkwaliteit van groot belang; hoeveel uren REM-slaap heb ik gehad, heb ik gesnurkt en meer. Daarbij ondersteunt het nu een aantal nieuwe apps waaronder Google Maps en kun je de portemonnee thuislaten dankzij de Google Pay ondersteuning en Stocard app voor al je andere pasjes. Een laatste handigheid vond ik in de slaapstand die alle andere gekoppelde apparaten in je huis uitschakelt wanneer je gaat slapen – iets wat in mijn Google huishouden zeker interessant kan zijn.

Hands on met de nieuwe Samsung-devices

We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan met deze apparaten en te zien hoe goed deze zich staande houden in het echte leven. De eerste indrukken bij Samsung waren in ieder geval sterk, zij het niet zo innovatief als eerdere jaren.

Hands on met de nieuwe Samsung-devices