Review: Cat S62 Pro

Cat S62 Pro

Hoe fraai de meeste moderne telefoons ook zijn, blijken deze vaak niet erg bestand tegen valschade, temperatuurverschillen en ander leed dat een toestel op de werkvloer kan tegenkomen. De zogeheten Rugged Devices zijn dan vaak ook gebouwd om veel te kunnen weerstaan en worden ingezet voor specifieke use cases. Al jaren marktleider op dit gebied, maakt CAT met de S62 Pro een bijzonder toestel, wat haast zelfs als regulier toestel gebruikt kan worden.

De tijd van de gigantische en onhandelbare bakstenen zijn we inmiddels voorbij en CAT zette zich zelfs eerder in om een rugged toestel te maken wat ook als reguliere telefoon kan dienen. Ook al is de S62 Pro een stevige telefoon, is hij niet vreselijk veel dikker dan bijvoorbeeld en  of de Samsung Galaxy S21 Ultra. De body voelt zeer stevig aan door het metaal op de randen, waar je de kou op voelt in de wintertijd. Niet alleen ziet dit er fraai uit, maar gaat het ook het breken van het toch al sterke 5,7 inch Gorrilla Glass 6 scherm tegen. Bij de gemiddelde val is het de vervorming van het toestel wat er voor zorgt dat het glas breekt en de S62 Pro zal dit daarom niet gemakkelijk overkomen. De achterzijde is van ruw plastic, wat prima aanvoelt en we vinden er een fysieke vingerafdrukscanner welke snel reageert.

Medium specs, maar met reden

Een telefoon als deze kun je niet bekijken in hetzelfde licht als de consumententoestellen die we hier geregeld voorbij zien komen. De specificaties van de S62 Pro zijn dan ook niet zo high end als zijn bij zijn concullega’s; we treffen een Snapdragon 660 octa-core processor met een Adreno 512 GPU en 6 GB aan RAM. De 128 GB aan interne opslag is gemakkelijk uit te breiden met het afsluitbare SDXC-slot, waardoor het toestel volledig gecertificeerd water- en stof dicht is. Hoe dan ook is hygiëne een groot goed zoals wij eerder al beschreven over de antibacteriële smart phones van CAT, waarbij de telefoon gecoat wordt in afstotend middel en het toestel alle vuil van de handen en werkvloer niet vasthoudt.

Wat ik kon waarderen aan de S62 Pro is de opvallende gekleurde programmeerbare toets aan de linkerkant. Hieraan kunnen applicaties, maar ook acties worden gekoppeld welke je veelvuldig gebruikt. Dus denk aan het direct verzenden van een voicebericht naar ondersteunende diensten of het direct starten van de additionele camera – de grootste troef van de S62 Pro. Naast de prima 12 MP hoofdcamera, welke met goed licht sterker voor de dag komt dan je zou denken en de 8 MP selfie camera, huist de S62 Pro ook een warmtebeeldcamera.

Warmtebeeldcamera

Deze FLIR camera neemt dus infrarood foto’s, maar doet dit op uiterst slimme manier welke vooral toepassing op de werkvloer zullen hebben. Het maakt snel inzichtelijk waar warme en koude elementen zich bevinden, denk aan het vinden van waterleidingen of vloerverwarming die lekt. Wat er echter zo opvalt is dat je niet alleen met deze warmtebeeld camera schiet, maar tegelijk ook met de hoofdsensor en dit geeft een hoop variabelen met zich mee. Zo kunnen de twee beelden over elkaar gelegd worden, waarbij je een hitte profiel ziet over de outlines van de reguliere foto. Maar ook andersom en alle gradaties daartussen in. Daarbij is het belangrijk om te weten dat al deze data ook bewaard wordt in de foto zelf, waardoor je dit achteraf kunt aanpassen – ook wanneer de foto verzonden wordt naar een ander FLIR capable device. De software hier omheen is ook compleet, waarmee op gezette punten temperatuur gemeten kan worden, maar ook de mogelijkheid om notities in de foto zelf te maken.

Breed inzetbaar

De camera heeft geen licht nodig, waarmee ook in het donker gekeken kan worden. Maar ook kan het bijvoorbeeld laten zien hoeveel gas er nog in de gasfles aan de barbecue zit. De use cases zijn zeker te verzinnen en wederom met name in de industriële sector. Eerder bleek de inzet van de CAT S62 Pro tot fraaie verhalen te leiden zoals een brandweerman die door de rook van van brandend gebouw kon navigeren naar de uitgang. Maar ook in het geval van een autoongeluk in Zuid Afrika waar er aan het warme plek op de bijrijdersstoel gezien kon worden dat er nog iemand moest zijn – welke uit de auto geslingerd bleek. Dat neemt niet weg dat dit toestel uiteraard ook bij minder heroïsche scenario’s als het vinden van de warme leiding van het aquarium uitstekend ingezet kan worden.

Enterprise ready

Voornamelijk zal de S62 Pro het dus van de zakelijke markt moeten hebben en ik denk dat het toestel veelzijdig en compleet genoeg is om breed inzetbaar te zijn. Het integreert met alle grote management suites zoals VMware Workspace ONE en komt met een gegarandeerde upgrade naar Android 11, plus de daarbij behorende security updates. Goed om te benoemen is dat CAT geen eigen schillen en nodeloze resources opsnoept, maar vanilla Android aanbiedt. Als enige komt de telefoon met de CAT Toolbox wat direct links naar de PlayStore opent voor aangeraden applicaties voor in het veld; optionele applicaties dus, zonder dat er wat opgedrongen wordt.

Conclusie

Rugged devices zijn vaak niet fraai om te zien en missen comfort in het gebruik. CAT maakt met de S62 Pro een toestel waar dit zeker niet voor geldt en met een aantal features komt die het toestel werkelijk bijzonder maken. Ten eerste is het apparaat erg bestand tegen al het leed dat de werkvloer op zijn pad kan gooien, maar het toestel ligt nog altijd prettig in de hand en navigeert prima – ondanks de mindere specs dan we tegenwoordig gewend zijn. Het paradepaardje is de FLIR warmtebeeldcamera en de waanzinnige software die hitte en reguliere foto’s met elkaar kan samensmelten om zo helder zicht te krijgen. De CAT S62 Pro koop je niet zo snel als consument, maar voor wie een zakelijk toestel zoekt met een unieke camera en ruime functionaliteit is dit toestel uitstekend.

Sander Noordijk

Deze foto’s zijn gemaakt met de FLIR-camera

Cat S62 Pro

Cat S62 Pro

Cat S62 Pro

Cat S62 Pro