Samsung is al jaren het meest bekende alternatief voor de iPhone. Dat is niet zonder reden, want de Koreaanse gigant maakt uitstekende toestellen die de gehele markt bedienen. Of het nu gaat om lichtere A-serie, krachtpatsers als de S-series Ultra of sexy nieuwe technologie als de Samsung Galaxy Fold 3; Samsung heeft voor elk wat wils. De 2022 uitvoering van zijn vlaggenschip Galaxy S is wat tam, maar over het geheel een briljant toestel.
Ik houd van de uitvoering die Samsung mij toe stuurde voor deze review. In het doosje vond ik de groene variant, welke ik met het groene thema en Android 12’s “material you” tot een bijpassende gebruikservaring kon maken. Je geeft aan wat de wallpaper van het toestel wordt en Android vindt zelf een aantal kleurtonen die daarin voorkomen en stelt dit in voor al je menu’s. De achterzijde van het toestel is een fijn aanvoelende matte finish op het ijzersterke Gorilla Glass Victus met fraaie aluminium rails in dezelfde kleur. Ook de camera bump, die hetzelfde oogt als die van vorig jaar is meegenomen hetzelfde aantrekkelijk gekleurde metaal. De zijden kennen de power en volume rocker aan dezelfde, rechter kant. Onderop vinden we de bekende USB-C charger, Sim Tray en een naar beneden vurende speaker die samen met het oorstuk prima klinken.
Samsung maakt de mooiste schermen
Het meeste zal je echter kijken naar het waanzinnig mooie 6,1’ inch dynamische AMOLED scherm met een resolutie van 2340 x 1080 pixels. Het ondersteunt uiteraard HDR10+ en heeft een 1300 Nits piek waardoor het scherm behoorlijk fel kan worden. Samsung maakt met recht de mooiste panelen en ook op deze S-lijn spatten de kleuren er vanaf, wat daarbij ook zeer snel aanvoelt door de 120 Hz refresh rate. Dit formaat scherm is wat kleiner dan de S22 Ultra en de meeste van zijn concurrenten zoals de OnePlus 10 Pro en Oppo Find X5 Pro. Dit maakt het een handzaam toestel wat erg prettig in de hand ligt en verfrissend voelt voor iemand als mij die haast altijd grote toestellen mee draagt. De zachte rondingen zorgen er ook voor dat het toestel zonder case nooit echt afdrukken in je handen maakt en met 167 gram is het een lichte telefoon. Voor de kantoor tijger is het ook goed om te zien dat Wireless Charging ondersteunt is om de vrij kleine 3700 mAh batterij vol te houden. Het geheel wordt gevoed door de ultra snelle Snapdragon Gen-1 en heeft met 8GB aan RAM meer dan genoeg multitasking capaciteit. De 128GB aan storage is niet uitbreidbaar, al is er een grotere variant beschikbaar. Als laatste kent het de laatste standaarden voor WiFi en Bluetooth naast dat het uiteraard een 5G toestel is.
Camera’s zijn weer sterk
Er is een reden dat Samsung’s camera’s veel meedingen voor de titel in de meeste fotografie standoffs. Drie camera’s sieren de achterzijde, waarvan de eerste de hoofdcamera is van 50MP met een aperture van f/1.8 die dus ook in schemer goed overeind blijft. Samsung foto’s zijn altijd erg punchy, waardoor een blauwe lucht en groen gras soms iets onnatuurlijk overkomen. Het zijn echter wel knallende foto’s waar je oog snel naartoe getrokken wordt. Daarbij kent het een degelijke depth of field, waardoor je mooie blurry achtergronden krijgt zodra je focust op een onderwerp in de voorgrond. Onder deze vinden de 50MP UltraWide van 120 graden welke net als de hoofdcamera gestabiliseerd wordt. Ik merkte vrij weinig vertekening van de randen bij het gebruik van de ultra wide en was ook te spreken van het kleuraspect ongewijzigd blijft bij het wisselen naar deze camera. De derde is een zeer verdienstelijke 70mm telefoto die tot 3x optisch vergroot. Aan de voorzijde is de 10MP Selfiecamera klein, maar levert in goed licht gedetailleerde foto’s. Ik waardeer hierbij ook de software optie om meer mensen in je foto te kunnen passen.
Overige ervaring
Hardware technisch hebben we hier dus te maken met een uitstekend toestel wat slimme compromissen maakt. Ja, het heeft niet de grootste batterij, maar door de resolutie niet volledig los te laten gaan tot 4K wat je op een dergelijk scherm amper bemerkt, is dat geen probleem. Ik kwam de dag er gemakkelijk mee door en kon snel bij laden zowel draadloos als bekabeld. Dit moet je echter wel in huis hebben, gezien Samsung geen oplader meelevert in de naam van het milieu – iets wat ik nog altijd meer zie als een besparing voor hen zelf en een ongemak voor de eindklant. Er is echter nog iets waar ik als gebruiker van andere Android toestellen (de grootste perk van deze job) mij aan stoor en het iets waar de gemiddelde consument geen last van zal hebben. Ik haalde namelijk in de opening al aan dat Samsung goed kijkt naar wat Apple doet en heeft om die reden zeer veel van zijn eigen systemen en diensten bovenop Android. Apple heeft Apple Pay om mee te betalen in winkels, Google doet dat met Google Pay, maar Samsung biedt zijn eigen Samsung Pay. Google beheert al mijn wachtwoorden in Chrome en applicaties, maar doordat Samsung’s eigen password manager daartussen springt moet ik dit alles opnieuw aanmaken. Dan heb ik het nog niet gehad over de berg aan eigen apps die Samsung levert voor de galerij, notes, Bixby, zijn eigen Galaxy Store voor nieuwe applicaties etc. Zoals gezegd vult de gemiddelde consument één keer zijn email adres in en gebruikt al deze diensten zonder erover na te denken, voor mij is het echter een extra obstakel op een anderzijds briljante ervaring.
Conclusie
De Samsung Galaxy S22 is nu al mijn favoriete compacte smartphone van het jaar. Het voelt premium en ligt heerlijk in de hand. Bovenal doet het exact wat ik wil dat het doet met alle bekende hoge specs, een 120Hz refresh rate op het beste paneel uit de industrie. De camera’s zijn uitermate sterk en het toestel levert in op slimme plekken, waardoor je deze niet voelt. Of je kunt wennen in het Samsung Eco systeem met zijn eigen services en accounts is aan de gebruiker, maar qua hardware scoort deze Galaxy S22 zeer, zeer hoog.