Review: Samsung Galaxy Fold 3

samsung opvouwbare smartphone

Wanneer men met nieuwe concepten komt, is er de kans om te groeien. Inmiddels zit Samsung op de derde generatie van zijn foldable smartphones en kan ik stellen dat de Galaxy Fold 3 de best denkbare uitvoering van het concept is tot op heden. Voor de gewone consument blijft dit echter wel één met kanttekeningen.

Opvouwbare telefoons: het leek ooit zo futuristisch, maar inmiddels is dit een zeer werkbare realiteit. We hebben meerdere concepten gezien: van telefoons die in de lengterichting vouwen, schermen die rond het toestel rollen en meer. De Galaxy Fold 3 doet zich voor als een reguliere telefoon, maar is er één die je openklapt als een boek waarna je een groot scherm tevoorschijn tovert. In mijn ogen is dit de meest logische invulling ervan. Ik heb er niet veel voordeel van om een regulier telefoonformaat de helft kleiner te maken; grote toestellen als de Galaxy S21 Ultra of de OnePlus 9 Pro zijn geregeld in mijn zakken te vinden. Een normaal formaat toestel wat uitklapt tot een klein tablet formaat, vergelijkbaar met een iPad Mini, biedt werkelijk voordeel.

Vernuftig scharnier

Nu zeg ik normaal formaat, maar in werkelijkheid zou je de Galaxy Fold 3 nooit verwarren met een reguliere smartphone. In essentie zijn het twee toestellen op elkaar met een vernuftig en robuust scharnier. Wanneer gesloten, blijft er een kleine opening bestaan aan de scharnierzijde, waardoor de twee schermen net niet op elkaar aansluiten. Het scharnier is echter dergelijk stevig dat de Galaxy Fold 3 in ieder mogelijke stand kan worden geplaatst en met een bevredigende ‘klak’ dichtklapt. De Fold 3 is dan wel spatwaterdicht, maar met stof en zand moet je nog steeds uitkijken. Een wandeling over het strand zonder dat het toestel mijn zak verliet, zorgde voor luid gekraak van binnen het scharnier. Gelukkig bleek het zand er redelijk gemakkelijk uit te kloppen, maar een fijne gedachte is het niet.

Volwaardig voorscherm

Natuurlijk ben je hier voor de schermen en dat is terecht. Waar eerdere Galaxy Fold-modellen een klein scherm voorop hadden met brede randen, kent de Galaxy Fold 3 een volwaardig scherm aan de voorzijde. Het 6,2″ AMOLED scherm is fraai om te zien en kent een zeer hoge refreshrate van 120Hz voor soepel scrollen. Door de afmeting heeft het scherm een 25:9 aspect ratio waardoor het wat smal aanvoelt. Voor de meeste zaken zag ik dit niet als een bezwaar, het oogt vooral in tekst apps best verfrissend. Wel betekent dit dat ook het toetsenbord smaller is, wat zeker een leercurve kent. In het midden bovenin vinden we de bekende holepunch waar een prima 10 MP selfie camera zit. Daarnaast is het toestel zowel aan de voor- als de achterzijde voorzien van Gorilla Glass Victus wat dergelijk sterk is dat ik op de Galaxy S21 Ultra geeneens een case meer gebruikte.

Open it up

Het paradepaardje is uiteraard het 7,6” scherm wat verschijnt wanneer we het toestel openen. En wat een scherm is het! Ook hier vinden we een 120Hz AMOLED paneel wat ditmaal van rand tot rand loopt. De selfiecamera is namelijk onder het scherm geplaatst waardoor het beeld ogenschijnlijk doorloopt. Dit betekent niet dat de camera volledig onzichtbaar is, zeker wanneer je er naar zoekt dan zie je een extra pixelige cirkel waar de camera zich bevindt. Daarover zo meteen meer, want waar je de Galaxy Fold 3 voor in huis haalt is dit prachtige opvouwbare scherm. Het is perfect voor het nuttigen van media, zoals het scrollen van Reddit of het bekijken van YouTube video’s – al heb je bij de laatste door het afwijkende formaat wel altijd te maken met zwarte balken. Waar ik wel van houd is dat YouTube in iedere stand iets anders weergeeft. In opengeklapte portret modus ook hetzelfde als op een reguliere telefoon, maar meer ruimtelijk. Draai je het toestel op zijn kant dan lijkt de weergave op de webinterface, met de video en comments aan de linkerzijde en andere voorgestelde video’s aan de rechterkant.

Tof is dan ook dat je door deze lijst kunt scrollen, zonder dat de video uit beeld raakt. Niet iedere applicatie is geoptimaliseerd echter. Zo toont Instagram zichzelf in het midden van het scherm met zwarte balken aan de zijkant. Wel was ik er van onder de indruk hoe games zich verhouden. Deze vullen namelijk wel altijd volledig uit en benutten het hele scherm, zonder dat de gebruikersinterface (knoppen etc) buiten beeld vallen. Enige uitzondering die ik hier op kon vinden zijn de recente Final Fantasy Pixel Remasters, welke uiteraard trouw aan hun verhoudingen willen blijven. De extra ruimte wordt door Chrome benut om desktop weergaven van sites te tonen, compleet met tabbladen zoals op een pc of laptop. Klap je het toestel dicht, zie je dezelfde pagina weer in mobiele weergave op het kleine scherm. De soepelheid van dit soort vernuftigheden maken dit tot een unieke telefoonervaring. Datzelfde geldt voor het multitasken en apps die zich vernuftig over de twee schermen uitspreiden.

Kanttekeningen

Het scherm is zacht en voelt daarmee wat gek en de vouw in het midden is altijd zichtbaar. Toch wende ik hier hier heel snel aan. In de regel raak je de vouw niet wanneer je scrollt bijvoorbeeld en zie je hem in de schemer eigenlijk ook niet. De eerder genoemde selfie camera is van lage kwaliteit, slechts 4MP, en heeft er duidelijk last van om door het scherm heen te fotograferen. Het resultaat zijn wazige foto’s, die later door de software magie van Samsung weer worden rechtgetrokken. Zie mijn video hieronder om te zien hoe dit werkt. Toch merkte ik dat het voor een Zoom- of Teamsmeeting prima werkte, omdat het grote scherm voordelen biedt. Terug naar dat zachte scherm, zal je dus voorzichtig moeten omgaan met de Galaxy Fold 3. Het biedt ondersteuning voor de S-Pen, maar dan enkel de versie die voor de Fold naar een zachtere modus kan. Een traditionele S-Pen, van de Galaxy Note of Galaxy Tab, zou het scherm kunnen beschadigen. Oppassen met nagels is daarbij ook devies. Het brengt ons bij de zaken die je zeker moet overwegen wanneer je voor dit toestel wilt gaan. Opengeklapt is het gewicht van het toestel goed in balans, maar ik kreeg veel commentaar van mensen die ik het toestel overhandigde, dat het dichtgeklapt met zijn 271 gram erg zwaar bleek.

samsung galaxy fold
Selfiecamera

Een beest

Zet je jezelf daar overheen dan vind je in de Galaxy Fold 3 echt een beest van een apparaat. Het heeft alle hoge specs van de mainline toestellen, zoals de octacore SnapDragon 888, 12 GB aan RAM en komt in 256 GB of 512 GB aan niet-uitbreidbare opslag. De camera’s zijn prima, maar missen net dat randje van de Ultra en de S21. Zo is er geen macro modus en had ik soms moeite met het leggen van de focus. Zeker in goed licht maakt dit toestel echter zeer nette foto’s en door de software van Samsung heeft het die herkenbare, knallende look. Ook leuk is de mogelijkheid om de telefoon open te klappen en een selfie foto te maken met de hoofdcamera’s, terwijl je de viewfinder in beeld ziet op het andere scherm. Aan de zijkant onder de powerknop vinden we de fingerprint sensor, wat ik prettig vind werken.

De batterij is met 4400 mAh daarentegen niet zo groot en dat bleek merkbaar. De Galaxy Fold 3 is een toestel dat je gedurende dag moet bijladen omdat deze snel leeg gaat. Dit wordt niet geholpen door het feit dat er geen oplaadbrick bijgeleverd wordt en je dus zelf een lader moet vinden. Dit zorgt voor niet optimale oplaadsnelheden en zelfs met een sterke OnePlus 65W Warpcharge oplader duurde het een stevige 1,5 uur voor deze vol zat. Snelladen is iets wat op de volgende iteratie van het toestel zeker mag worden meegenomen.

Conclusie

Door zijn prijs zal de Samsung Galaxy Fold 3 zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, maar het is een wonder der technologie. Krachtige specs en prachtige displays zorgen ervoor ervoor dat het toestel prettig werkt en zeker wat blikken zal opleveren in openbare gelegenheden. Het is perfect voor het nuttigen van media, al is niet alles geoptimaliseerd voor deze vorm. De camera’s zijn meer dan prima, maar missen net dat randje en het toestel is (zeker ingeklapt) redelijk zwaar. De Galaxy Fold 3 is best mogelijke implementatie van een foldable smartphone kan zijn en daarmee enorm indrukwekkend.

Sander Noordijk

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Fold 3