De Samsung Galaxy Flip 4 en Fold 4 – Een kleine vouw vooruit

De Samsung Galaxy Flip 4 en Fold 4 – Een kleine vouw vooruit

Op de nog altijd niche foldable smartphone-markt is Samsung voorloper. Ook dit jaar hebben ze weer een nieuwe iteratie van hun populaire opvouwbare smartphones uitgebracht. Sander en Marc konden ruime tijd aan de slag met de Samsung Galaxy Fold 4 en de Galaxy Flip 4. In hoeverre zijn de vierde versies anders dan die van vorig jaar?

De Samsung Galaxy Fold 4

Vorig jaar noemde ik de Samsung Galaxy Fold 3 de best denkbare uitvoering van de opvouwbare telefoon. Een wat dikker, regulier ogend toestel wat openvouwt om een prachtig groot scherm tevoorschijn te toveren was praktisch genoeg voor het dagelijks leven en tegelijk erg indrukwekkend voor media. Diens opvolger in 2022 maakt een paar kleine iteraties, maar blijft veelal hetzelfde – in zowel sterktes en zwaktes.

Het blijft een goede party trick en één die ik veelvuldig heb gedemo’d. Een video laten zien op het voorscherm van je Galaxy Fold 4 en een opmerking maken over hoe het beter zou zijn als je dit wat groter kon zien. Vervolgens klap je de telefoon open, waar de video automatisch doorspeelt op het scherm ter formaat van een mini tablet en valt de mond van de aanschouwer open. In essentie hebben we hier veelal hetzelfde toestel als vorig jaar. Vrijwel dezelfde dimensies, vrijwel hetzelfde gewicht, dezelfde looks en dezelfde werking, maar met een paar welkome tweaks.

Nieuwe camera’s

De camera’s op de Fold 3 waren namelijk prima, maar niet te vergelijken met de S21 vlaggenschiplijn. Voor de Galaxy Fold 4 heeft Samsung hier een merkbare verbetering voor aangebracht waardoor het meer in lijn ligt. Sterker nog, het zijn dezelfde camera’s als op de Samsung S22 5G welke ik in mei nog bestempelde als uitermate sterk. We vinden een sterke 50MP hoofdsensor die prachtige, kleurrijke foto’s maakt en een zeer verdienstelijke 12MP Ultrawide die tot 120 graden schiet. Het trio wordt afgerond met een 10MP telefoto camera die tot drie keer optisch zoomt en 12x digitaal. Qua software voelt het compleet en als een Samsung-telefoon, al had ik wel wat grafische bugs als de sluiterknop die dubbel weergegeven werd in de opengevouwen modus. Die is iets wat je terug ziet in mijn gif van de selfie camera welke, net als vorig jaar, verborgen zit onder het display. Hij is mooier weggewerkt waardoor hij minder opvalt wanneer je content op het scherm kijkt, maar de werking laat nog steeds te wensen over. Zoals je ziet is het initiële resultaat erg wazig, waarna de capabele software rendering er iets degelijks van weet te maken.

Een groot, soepel scherm

Als keerzijde betekent dit dat je voor je gevoel een daadwerkelijk volledig scherm tot je beschikking hebt dat niet onderbroken wordt door de holepunch cutout die zoveel telefoons hebben. Het scherm is met 7,6” net zo groot als vorig jaar en is met zijn AMOLED 120Hz weer prachtig kleurrijk en soepel vloeiend. De resolutie ligt iets hoger, al zal de gemiddelde eigenaar dit nauwelijks bemerken. Wat wel een merkbare verbetering is, is de taakbalk die nu onderin het grote scherm staat – net als inmiddels op Samsungs tablets is doorgevoerd. Het zorgt ervoor dat je een aantal eigen gekozen applicaties gemakkelijk opent en de opties voor het multitasken van applicaties op het grote scherm toegankelijker werden. Voor het eerste voelde het daadwerkelijk nuttig, zeker met bijvoorbeeld een Google Maps en Spotify open tegelijkertijd tijdens mijn auto rit. En yes, een groot scherm op je dashboard voelt awesome.

Weinig nieuws

Aan de buitenzijde zal je weinig aanwijzingen kunnen vinden dat dit om de vierde uitgave van de Fold gaat. Het voorste scherm werd met de Fold 3, al een volwaardig scherm, zij het wat dunner, en dat is het op deze Fold 4 ook. Toch zijn de randen net iets smaller. Ook de selfiecamera die verborgen zit onder het grote scherm aan de binnenkant iets minder makkelijk ziet. Zou je dus upgraden dan gaat het je vooral om de nieuwe Snapdragon 8 Gen 1 gaan, die voornamelijk meer efficiëntie en een betere batterijduur geeft en de hiervoor genoemde camera’s. Hoewel die dingen belangrijk zijn, is dat wel flink wat gevraagd met de €1799 aanschafprijs.

Dan is de Galaxy Flip 4 schappelijker geprijsd en daar ging collega Marc mee aan de slag.

De Samsung Galaxy Flip 4

Waar de Fold 4 na het dichtvouwen in grote lijnen nog altijd dezelfde afmetingen in je broekzak blijft houden als een reguliere smartphone, is dat bij de Flip 4 doordat je hem als een ouderwetse flip phone dichtklapt natuurlijk totaal anders. In lange tijd heb ik niet zo’n kleine telefoon meer in mijn broekzak gehad.

Vergeleken met de Flip 3 van vorig jaar zou je op het eerste oog zeggen dat het design vrij weinig is veranderd, maar de vernieuwing is subtiel en alleen in het scharnier te vinden. Deze is nu smaller gemaakt, maar beweegt alsnog – ook na flink wat open- en dichtklappen – stroef. Helemaal goed natuurlijk, maar dit betekent wel dat hij moeilijk met één hang geopend kan worden in een snelle beweging. Daarnaast klapt hij ook niet helemaal dicht, waardoor net als bij zijn voorganger en de Fold line-up, zand en stof de grootste vijanden zijn voor deze foldable. Het toestel is daarentegen wel waterdicht.

Hoogwaardige display met een deuk

Het 6.7 inch amoled hoofdscherm (ja er is er nog één waar ik zo op terugkom) met 120hz verversingssnelheid is een genot om te gebruiken en om films op te kijken. De vouw in het midden van het scherm is minder diep gemaakt met de Flip 4, maar is alsnog voelbaar als je door pagina’s heen scrolled en niet iets te hoog gaat met je vinger. Tegelijkertijd zijn de schermen van foldables nog steeds kwetsbaarder dan die van een reguliere smartphone. Doordat het scherm wat ‘zachter’ is, is het krasgevoeliger. Er zit dan wel standaard een screenprotector folie op (die je er niet van af mag halen!), maar zelfs met je nagel kan je al vrij snel krasjes maken waar de vouw zit. Zoals eerder gezegd kan een dagje strand in theorie funest zijn voor het scherm als er wat zandkorrels meekomen. Let wel; het gaat dan in eerste instantie om het folie dat vervangen kan worden en niet om het scherm, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Het verlengde scherm zorgt voor extra ruimte in gebruik, met name in Samsungs eigen apps. In landscape modus betekent dit tegelijkertijd wel dat een flink aantal apps en games aan de zijkanten zwarte balken hebben omdat ze nog altijd gebouwd zijn voor “reguliere” schermen.

In de praktijk

Maar hoe is het nou om daadwerkelijk zo’n extra lange foldable te gebruiken in het dagelijks leven. Het eerste wat mij vooral opviel in het gebruik was de vingerafdrukscanner. Die is heel vlot, maar zat voor mij – en ik heb vrij lange vingers – net iets te hoog als je hem met één hand wil bedienen. In het gebruik van apps en multitasken hoef je je met de Flip 4 geen zorgen te maken, want ook deze is voorzien van de Snapdragon 8 Plus Gen 1 chipset.

Iets anders waar ik al vrij snel tegenaan liep was hetgeen waar je een telefoon primair voor gebruikt; bellen. Uit het verleden ging ik ervanuit dat als je gebeld wordt en hem openklapt, je direct het belletje opneemt. Die optie zit echter ergens diep in de instellingen verborgen in een menu waar je het niet per se verwacht. Ophangen door hem dicht te klappen is dan wel weer standaard aangezet, dus een vervelend belletje kan je op de welbekende manier op een harde manier beëindigen. Al zou ik dat uiteraard niet te vaak doen om de kwaliteit van het glas intact te houden.

Wat in het dagelijks gebruik natuurlijk ook belangrijk is, is de accuduur. De Flip 4 is voorzien van een 3700mAh batterij. Niet denderend groot als je kijkt naar andere premium flagship telefoons, maar een stap vooruit op de Flip 3 die het moest doen met een 3300 mAh-accu. Mocht hij toch leegraken, is hij vrij rap opgeladen.

Coverscherm aan de voorkant

De grootste gimmick van de Flip 4 is niet het dubbelklappen, maar het extra 1.9 inch coverscherm aan de buitenkant. Die is te personaliseren door er foto’s op te tonen, of voor gedefinieerde achtergrondjes. Uiteraard komen er ook je notificaties op binnen en kan je er een aantal simpele widgets mee gebruiken. Leuker vond ik de camera functie van het coverscherm. Door twee keer te drukken op de powerknop, tover je de camera naar voren en kan je on the fly selfies schieten. In tegenstelling tot de Flip 3 kan je nu ook wisselen naar een weergave die je de daadwerkelijke verhoudingen van de foto waardoor je al direct zien hoe het uiteindelijke resultaat eruitziet. Bij de Flip 3 was het gissen omdat je daar puur de afgesneden camera view te zien kreeg. Daarnaast kan het coverscherm ook fungeren als viewfinder als je de primaire camera gebruikt in zijn half opengeklapte stand. Erg handig voor groepsfoto’s met de zelfspanner.

Desalniettemin zijn de functies van het coverscherm wat beperkt waardoor het meer te vergelijken is met een smartwatch dan een tweede scherm.

Camera’s – Knallende kleuren

Waar ik enorm over te spreken was, waren de camera’s van de Flip 4. Er is in de opstelling gebruik gemaakt van een dezelfde 12MP main en 12MP secundaire camera, maar ze schieten weldegelijk betere foto’s. Al vallen ze in het niet bij bijvoorbeeld de S22 en is het jammer dat er niet is gekozen om de camera’s meer een boost te geven met de vierde iteratie. Hopelijk is dit bij de Flip 5 wel het geval. Niet alleen is de kwaliteit van de foto’s omhoog gegaan, maar ook op technisch vlak zijn er verbeteringen. De grootste verbetering zit namelijk in de nachtmodus. Hij wisselt automatisch naar een nachtmodus in het donker en de foto’s worden op dat moment ook sneller geschoten.

Het ding met de camera’s van Samsung is dat naar mijn mening door de software kleuren er bijna onrealistisch uit lijken te knallen. Dat is ook hier niet anders. Ik had de Flip 4 bij me op een weekendje weg in België waardoor ik wat natuurfoto’s heb kunnen schieten. Let bijvoorbeeld op de blauwe lucht.

Sander Noordijk en Marc de Haas

Deze foto’s zijn gemaakt met de Fold 4

Deze foto’s zijn gemaakt met de Flip 4