Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

gemaakt met een Samsung Galaxy camera
Detail van de muurschildering van Carnovsky in Amsterdam

Van Samsung mochten we de nieuwe Samsung Galaxy Camera testen. Deze camera valt op doordat hij heel veel weg heeft van een smartphone/tablet. De Galaxy camera draait op Android en heeft een groot touchscreen waarmee je toegang hebt tot internet en heel veel apps.

Het mooie van deze actie is dat we maar liefst 5 camera’s kregen om uit te testen. Deze hebben we verdeeld onder vrienden. Van al deze vrienden zie je hieronder de foto’s.

Dennis van Leeuwen – gitarist Kane

foto's van Dennis #goedverhaal

watch the throne

samsung galaxy camera

Ik heb twee weken een Galaxy Camera in mijn bezit gehad. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Dit is echt een gaaf toestel; tussen een smartphone en een digitale pocketcamera in. Het is leuk foto’s om met je telefoon maken (in mijn geval een iPhone 4s) maar de kwaliteit is eigenlijk erbarmelijk slecht. Leuk genoeg voor een upload op Instagram, maar voor serieus gebruik echt te slecht. Da’s echt jammer omdat er vaak maar een gelegenheid is om die ene foto te maken van dat toffe moment en dat is op het moment zelf. En wat heb je altijd bij je? Je telefoon. Maar nu dus ook even een Galaxy.

Hoewel ik nogal een Mac-freak ben stond ik in de eerste instantie een beetje huiverig tegenover dit Samsung-apparaat. Het voelde als vreemdgaan. Ik moet ook zeggen dat de ‘denkwijze’ en logica achter de menu’s niet in de buurt komt (of een slap aftreksel is…) van die van Apple. Maar alle functies die je in je smartphone hebt zitten erop en daarnaast dus een 16megapixel camera. En vooral dat cameragedeelte is echt heel handig. Goeie lens (vooral bij genoeg licht erg goed, bij minder licht wordt het snel slechter) goeie flitser, leuke ‘preset en postproductie’ opties en goede kwaliteit foto’s. En hoe handig dat je gelijk kan uploaden naar Facebook of foto’s kan doormailen vanuit je camera.

Eerlijk is eerlijk, met deze camera loopt Samsung een stap vooruit op Apple. Ik vraag me af of apps als Hipstamatic, Camera+ of Crossprocess, apps die ik veel gebruik op mijn iPhone ook beschikbaar worden gemaakt voor deze camera. Ik kon ze nog niet vinden achter het Samsung Apps icoontje.

Jeroen Blok – kunstenaar/illustrator/fotograaf

foto van Jeroen Blok #goedverhaal

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Om eerlijk toe te geven ben ik vrijwel niet thuis in de mobiele wereld vol Apps, boxen en andere in het leven geroepen meerwaarden van ons huidige bestaan. Dit wil ik liever ook zo houden. Dat waar ik wel een beetje verstand van heb en dagelijks mee in de weer ben zijn camera’s. Aan dit onderdeel heb ik dan ook mijn aandacht gegeven. Hierover durf ik dan ook wel iets te zeggen. Niet dat ik over het ander niks durf te zeggen, maar daarbij had ik de functie van de ontdekker en ontbrak het mij aan vergelijkingsmateriaal en/of enige vorm van kennis. (vond dus al snel iets fascinerend en futuristisch)

Laat ik voorop stellen dat ik mij kostelijk heb vermaakt. Een mooi groot scherm en een camera die redelijke foto’s maakt. Omdat ik nogal grote handen heb ben ik blij met het formaat. Veel compact camera’s (digitale) zijn nogal te klein voor mijn handen. Daar waar ik in het begin afstand moest doen is het vergelijken van de camera met dat wat ik gewend ben aan beeldkwaliteit. Ik heb dan ook gekeken naar dat waar het, naar mijn idee voor bedoeld is en dat is het schieten van kiekjes. Het betreffen hier wel kiekjes van een goede beeldkwaliteit en een heel bataljon aan mogelijkheden om deze te bewerken. Vooral hierdoor heb ik mijzelf kostelijk vermaakt. De functie om je iso-waarde, sluitertijd e.d. aan te passen is leuk, maar naar mijn idee een handeling te veel om er echt goed mee te werken. (het gepriegel op het scherm).

Uiteraard heb ik dit wel gedaan. Waar ik denk dat deze camera uitermate geschikt voor is zijn de vakanties en de reizen, goede foto’s en gelijk de mogelijkheid om deze veilig op te slaan zonder alle toeters en bellen van een spiegelreflexcamera. Lijkt mij ideaal en ga ik ook zeker doen. Ik vind het echt wel een fijne camera. Ik betwijfel wel een beetje of het wel echt 16mp is. Na het aanpassen en corrigeren van de foto’s had ik wel een groot scherm nodig om het uiteindelijke resultaat goed te bekijken. De uiteindelijke resultaten leken mij iets te pixel-achtig voor een 16mp camera, maar goed, dat kan ik natuurlijk mis hebben.

De drie gevraagde foto’s (ik heb er 4) die gemaakt mochten worden en geplaatst mochten worden onder vermelding van #goedverhaal hebben zoals gevraagd het thema creativiteit. Ik zat te denken hoe ik dit als een geheel kon doen gebruikmakend van de gehele camera en de functies die erop zitten. Ik besloot dus maar de saaiste plek op aarde af te struinen met mijn camera en al wandelend door Aarlanderveen mijn foto’s te bewerken met de daarvoor aanwezige programma’s… en deze dan iets duisters en spannends te mee geven. Geen idee of dat is gelukt? Naast koude handen had ik wel veel plezier.

Arnold Scheepmaker – DJ/muziekjournalist/enfant terrible

foto's van Arnold #goedverhaal

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Marinus de Goederen – a balladeer

foto's van Marinus #goedverhaal

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

In een ver verleden heb ik van fotograaf Maarten Corbijn wat fotografielessen gehad. Als ik me het goed herinner was les nummer één: leer je camera kennen. Ik als ‘Apple fanboy’ blijk niet bepaald een klik met deze Samsung Galaxy te hebben. Het is een telefoon met daarop een lens, maar je kan er niet mee bellen. Het kost me in eerste instantie nog redelijk wat moeite om het toestel überhaupt aan te krijgen. Maar dat ligt ongetwijfeld aan mij. De camera scoort vrij snel daarna punten door me 50 GB extra Dropbox opslag te geven en krijgt nog even het voordeel van de twijfel.

Na een weekje hannesen met onder andere scherp stellen, snap ik de toegevoegde waarde van dit toestel niet echt. Als je acceptabele foto’s met je iPhone (of welke smartphone dan ook) kunt maken, waarom zou je dan voor zo’n 500 euro (!) dit Samsung apparaat willen aanschaffen? Iemand die echt mooie foto’s wil maken, moet een spiegelreflexcamera kopen. Maar toch zie ik mezelf deze fotocamera af en toe in mijn tas stoppen voor als ik (volgens mij) net wat betere foto’s wil maken dan wat ik met mijn iPhone 4s kan en ik geen zin heb om mijn spiegelreflex mee te zeulen.

Martin Verhorst – eigenaar Morgan & Black

foto's van Martin #goedverhaal

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

De Samsung Galaxy camera. Het houdt het midden tussen een smartphone en een camera, en dat is ook precies de makke van het vernuftige apparaat.

Het is wel een sexy ding, dat moet gezegd. Mooi vormgegeven met een fantastisch groot scherm dat zo’n beetje de gehele achterkant van het toestel beslaat. De beknopte handleiding doet me even vrezen voor een gedegen set-up, maar het menu dat zich opent na de eerste keer opstarten leidt je eenvoudig door de eerste belangrijke stappen heen. Niet geheel overbodig voor deze iPhone gebruiker, die niet bekend is met het Android OS.
Binnen no time is de wifi operationeel, de connectie met twitter, facebook en instagram gemaakt en kan het spelen beginnen.

De opties zijn talrijk. Een automatische camerafunctie voor de gebruikelijke kiekjes, smartfunctie voor standaard instellingen voor bijvoorbeeld macro-fotografie, nachtfotografie, landschappen en panoramafotografie. Heel nuttig en handig, maar het echte interessant begint voor mij bij de expert-stand waar je zelf zaken als sluitertijd, ISO-waarden en diafragma etc kunt instellen. Helaas werken de schuiven die dit instellen niet zo fijn en snel als je zou willen als enthousiaste hobbyfotograaf. Gelukkig is er achteraf nog genoeg aan te passen, zoals scherpte, kleurgebruik, helderheid en dergelijke. Ook een heel scala aan vooraf ingestelde effecten staat tot je beschikking. Dit werkt hetzelfde als bijvoorbeeld Instagram.

Vervolgens is het mogelijk je foto’s direct te delen via social networks. Hier blijkt wel dat de camera ergonomisch niet uitgevonden is om bijvoorbeeld te typen. De zoomlens zit eigenlijk een beetje in de weg als je het menu gebruikt en je tekst wilt toevoegen. Het toestel ligt dan erg ongemakkelijk in de hand. Maar verder werkt het allemaal heel vanzelfsprekend en snel.

Tuurlijk is het gaaf om via zo’n camera de Instagramfunctie te benutten, maar het is ook een beetje omgekeerde wereld. Een camera ter waarde van 500€ die fantastische foto’s kan maken gebruiken voor Instagram. Dat je als wizzkid in 2013 natuurlijk gewoon op je smartphone hebt zitten.

Voor mij is de Galaxy een leuk speeltje en de mogelijkheden zijn echt uitgebreid. Maar als ik meer profi foto’s wil maken op hoge resolutie (waarom eigenlijk, wie drukt tegenwoordig nog foto’s af?) zijn er in deze prijscategorie prima digitale spiegelreflexcamera’s te krijgen. En voor dat snelle snapshot als je iets noemenswaardigs tegenkomt in je dagelijks leven (zoals een bord eten, een feestje, of een regenboog) zou ik eerder mijn iPhone pakken. Die is met één swipe operationeel terwijl de zwaardere Samsung Galaxy er relatief lang over doet om op te starten, zodat je reeds voorbij je regenboog bent gereden, het grappige moment op het feestje reeds voorbij is en je bord eten reeds verorberd.

De perfecte situatie voor deze camera heb ik nog niet ervaren. Het moment waar mijn iPhone niet toereikend is, en ik behoefte heb aan een betere camera, maar mijn spiegelreflexcamera…uhm… even niet binnen handbereik is. Maar het staat buiten kijf dat deze camera bol staat van mogelijkheden. En ik denk dat ik slechts begonnen ben met het ontdekken van alle functies en instellingen. Wellicht dat ik binnenkort helemaal om ben, en vervolgens nooit meer zonder portemonnee, huissleutels, telefoon én Samsung Galaxy de deur uitga.

Marco Démoet – eigenaar Mixed Grill

foto's van Marco #goedverhaal

Mixed Grill test de Samsung Galaxy Camera

floortje kijkt naar Nijntje

Ik kan me heel goed vinden in de plus- en minpunten van deze camera. Al zie ik veel meer positieve punten aan deze camera dan negatieve. Het valt me op dat ik de afgelopen tijd nooit meer de deur uitga zonder deze camera mee te nemen.