Revolutionaire nieuwe voetbal van Nike

Nieuwe voetbal van Nike

Een bal is niet zomaar een bal. Al jaren zijn onderzoekers bezig met het ontwerpen van een perfecte voetbal. Nike is van mening dat ze deze met de Nike Flight Ball gevonden hebben.

Vaak worden nieuwe ballen gelanceerd aan het begin van een nieuw seizoen of voor een groot toernooi. Je hoort dan vaak dat spelers moeten wennen aan de bal of zelfs klagen over de beweging en nauwkeurigheid. Het maken van een goede voetbal is dus een lastige klus. Voor Nike een reden om de tijd te nemen en grondig onderzoek te doen.

Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij een bal met opvallende groeven. De ideale bal moet dus niet perfect rond zijn. Daar zijn ze bij Nike achter gekomen na duizenden uren onderzoek en 68 verschillende prototypes. Uiteindelijk leenden ze technieken uit de golfsport. De beweging van een golfbal in de lucht is stabiel en voorspelbaar vanwege de putjes.

Windtunnel

Met behulp van onder andere een windtunnel is gekeken of zulke putjes ook werken bij een bal die veel groter is dan een golfbal. Uiteindelijk resulteerde dat in een bal met groeven in het oppervlak. Volgens Nike is deze Flight Ball maar liefst 30% preciezer dan de ballen die ze hiervoor maakten. Na een trap van een speler zal de bal zich stabieler en nauwkeuriger door de lucht bewegen.

Een andere opvallende vernieuwing aan deze bal is het feit dat deze uit slechts 4 panelen bestaat. Normaal gebruikt men voor een voetbal 12 vijfhoekige panelen. Door deze vernieuwde constructie is er 40% minder aan stiksels nodig. Ook hierdoor is de beweging van de bal voorspelbaarder en stabieler geworden. Zelfs over de inkt waarmee de bal is bedrukt is nagedacht. Deze is beter bestendig tegen vocht, waardoor de bal onder alle omstandigheden even stroef is.

De Nike Flight Ball is vanaf 29 juni 2020 te koop voor €134,99

Nieuwe voetbal van Nike

Nieuwe voetbal van Nike
De AerowSculpt-technologie zorgt voor 30% meer precisie.
Nieuwe voetbal van Nike
Enkele prototypes die zijn gemaakt tijdens het onderzoek
Nieuwe voetbal van Nike
De bal heeft een betere aerodynamica dankzij de groeven.