Museum Volkenkunde presenteert de grootste verzameling sieraden ooit te zien in een Nederlands museum. Voor de tentoonstelling Sieraden – Makers & Dragers zijn bijna duizend sieraden uit de collectie aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit binnen- en buitenland.
Overal ter wereld heeft de mens de behoefte om zich te versieren. De gewoonte is al zo oud als de mensheid zelf. Er worden voor het versieren allerlei materialen gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld schelpen, vruchten en stenen, maar ook glas, goud en zilver. En vergeet edelstenen als diamanten, robijnen en saffieren niet. Behalve dat sieraden de mens mooier maken, hebben ze vaak ook een achterliggende betekenis. Hierover kan te bezoeker meer te weten komen tijdens Sieraden – Makers & Dragers.
Sieradenmakers
Zoals de titel van de tentoonstelling al suggereert, wordt er niet alleen ingezoomd op de dragers van sieraden, maar ook op de makers ervan en de technieken die zij gebruiken. Eeuwenoude technieken vertellen het verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collecties van Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Tropenmuseum komen we hierover meer te weten. Denk bijvoorbeeld aan verfijnd goudwerk uit Azië en Zuid-Amerika, zilverwerk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, sieraden van natuurlijke materialen uit Oceanië en kralenwerk uit Afrika. De tentoongestelde sieraden omvatten een periode van eeuwen.
Ook hedendaagse ontwerpen
Daarnaast zijn er ook hedendaagse sieraden te zien van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat waardering zien voor traditionele technieken, motieven en materialen. Klassieke gebruiken dienen als inspiratiebron voor nieuwe technieken en toepassingen. Er ontstaan hierdoor indrukwekkende sieraden. Zo heb je bijvoorbeeld de ringen van de Zwitserse juweelontwerper Johanna Dahm. Om deze te kunnen maken, leerde zij onder andere de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit Ghana.
Ontwerpers aan de slag in het museum
Verder zijn er speciaal voor de tentoonstelling 5 sieradenontwerpers uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. Het gaat om Karin Herwegh (Nederland), Sébastien Carré (Frankrijk), Amelié Spitz (Duitsland), Aurelie Guillaume (Canada) en Alejandra Solar (Mexico). Deze ontwerpers zullen ieder een maand lang hun intrek nemen in een speciaal ingericht atelier. Ze zullen daar stuk voor stuk een sieraad vervaardigen dat is geïnspireerd op de museumcollectie.
Zelf een sieraad maken
Bezoekers kunnen overigens ook zelf iets moois fabriceren. Sieradenmaker Cat Priem, bekend om haar fantasierijke sieraden, ontwikkelde een aantal materialen waarmee je aan de slag gaat in de werkplaats. Zo kun je bijvoorbeeld werken met stempels, een wals en een ank. Je maakt tijdens de workshop kennis met technieken uit de tentoonstelling. Na afloop ga je met een eigengemaakt sieraad naar huis.