Puck & Hans in het Amsterdam Museum

Puck & Hans
Puck & Hans anno nu (Fotograaf: Milan Nino)

In de jaren ’70, ’80 en ’90 genoot het modeduo Puck & Hans grote bekendheid in Amsterdam en ver daarbuiten. Het Amsterdam Museum wijdt daarom een bijzondere overzichtstentoonstelling aan de twee ontwerpers. Bereid je voor op een visueel spektakel!

Puck & Hans is het modelabel van Amsterdamse echtpaar Puck Kroon (1941) en Hans Kemmink (1947). Tijdens de tentoonstelling Puck & Hans – couture locale worden honderden kledingstukken van het duo getoond.  Deze stukken zijn afkomstig uit de collectie van het Amsterdam Museum en van particulieren uit heel Nederland. De kleding geeft echt een tijdsbeeld weer en heeft voor veel mensen als inspiratiebron gediend.

Verschillende thema’s

De tentoonstelling bestaat uit allerlei thema’s. Deze variëren van het kleurrijke ‘Birds of Paradise’ tot de keiharde zakenwereld. En kleding uit verschillende tijden wordt met elkaar gecombineerd. Verwacht kleding van eigenzinnige materialen als glinsterende pailletten, Aziatische stoffen en zelfs hulstbladeren. Gastconservator Maarten Spruyt verzorgde de samenstelling en de vormgeving van deze expositie.

Uitbundige etalages en modeshows

Het modeduo Puck & Hans maakte furore vanaf eind jaren ’60 en hun creaties kenmerken zich door een mix van exclusiviteit, kwaliteit en speelsheid. Denk bijvoorbeeld aan met de hand geschilderde bloezen en riemen gemaakt van scharnieren voor een WC-bril. Na eerst winkels te hebben geopend in Den Haag en Rotterdam, opent het echtpaar begin jaren ’70 hun beroemde winkel aan het Rokin in Amsterdam. Behalve met hun opvallende kleding, trekken ze ook aandacht met hun uitbundige etalages en bijzondere modeshows. En als eerste in Nederland verkopen ze kleding van Kenzo en de jonge Jean Paul Gaultier.

Documentaire

In 1998 worden de winkels gesloten en gaan Puck en Hans zich richten op andere zaken. Tot op de dag van vandaag genieten ze echter nog steeds bekendheid in de Nederlandse modewereld. Dat kun je trouwens ook terugzien in de documentaire die is gemaakt bij de tentoonstelling. Smarthouse Films heeft het duo gefilmd vanaf de aanloop naar de tentoonstelling en blijft dit doen tot aan de feestelijke opening deze week. De documentaire biedt een unieke kijk in het leven van Puck & Hans en laat zien wat het echtpaar heeft betekend voor de Amsterdamse en de Nederlandse mode.

Puck & Hans – couture locale is te zien van 9 juni t/m 3 september 2017. Voor de data waarop de documentaire wordt vertoond, dien je de website van het Amsterdam Museum in de gaten te houden.

Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
Amsterdam

Puck & Hans
Blouse 1982, Short 1991 (Fotograaf: Carmen Kemmink)
Puck & Hans
Famke Janssen (Fotograaf: Karel Fonteyne)
Puck & Hans
Illustratie voor zomercollectie, 1985
Puck & Hans
Etalage ‘Marilyn Monroe’, 1988
Puck & Hans
Etalage collectie zomer, 1987
Puck & Hans
Strike a Pose, 1989 (Fotograaf: Inez van Lamsweerde)