Meekijken over de schouder van Rembrandt

Rembrandthuis
Rembrandt, De rattengifverkoper (‘De rattenvanger’), 1632. Ets, staat III (3), 140 x 125, Museum het Rembrandthuis

Vanaf begin maart presenteert Museum Het Rembrandthuis een nieuwe tentoonstelling met bijzondere etsen. Tijdens Rembrandt observeert mensen maak je kennis met het leven van alledag in de 17de eeuw, gezien door de ogen van één van Nederlands beroemdste kunstenaars.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) was erg scherp in zijn observaties. Hij keek graag naar zijn tijdgenoten, terwijl ze druk waren in hun dagelijkse bezigheden. Van moeders met kinderen tot straatmuzikanten en van boeren tot ouderen – iedereen werd met precisie gadegeslagen door de Hollandse meester. Hij was nieuwsgierig naar wat de mensen bewoog en legde vervolgens heel knap hun grote en kleine drama’s vast. Epco Runia, Hoofd Collectie van het Rembrandthuis, zegt hierover het volgende: “Rembrandt had de gave iemand met een paar rake lijnen precies te treffen. Of het nou een kreupele bedelaar is of een stoere schaatser – Rembrandts mensen zitten altijd vol leven.”

Kwetsbare werken

Tijdens Rembrandt observeert mensen zijn in totaal 24 etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis te zien. Met bijna alle etsen van Rembrandt in huis, bezit het museum één van de grootste collecties Rembrandt-grafiek ter wereld. Omdat werken op papier erg kwetsbaar zijn en niet goed tegen licht kunnen, worden niet alle etsen gelijktijdig getoond. De selectie etsen is in tweeën gesplitst en halverwege de tentoonstelling zal er worden gewisseld. Het eerste deel is te zien van 3 maart t/m 27 mei en het tweede deel kun je bekijken van 2 juni t/m 2 september 2018.

Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
Amsterdam
Open: dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur

Rembrandthuis
Rembrandt, Oude man met lange baard, het hoofd voorovergebogen, 1630. Ets, enige staat, 91 x 76 mm, Museum het Rembrandthuis
Rembrandthuis
Rembrandt, Armoedig geklede boer, de handen op de rug, ca. 1630. Ets en drogenaald, staat V (6), 92 x 67 mm, Museum het Rembrandthuis
Rembrandthuis
Rembrandt, De pannenkoekenbakster, 1635. Ets, staat II (3), 109 x 77 mm, Museum het Rembrandthuis
Rembrandthuis
Rembrandt, Bedelaar met een houten been, ca. 1630. Ets, staat I (2), 114 x 66 mm, Museum het Rembrandthuis
Rembrandthuis
Rembrandt, Het pissende mannetje, 1631. Ets, enige staat, 82 x 48 mm, Museum het Rembrandthuis