Met dit sieraad blijf je anoniem op straat

Blijf anoniem

Op steeds meer plaatsen duiken camera’s op die door middel van intelligente software en heel veel data mensen kunnen herkennen aan hun gezicht. De Poolse designer Ewa Nowak bedacht een sieraad die deze camera’s kan misleiden.

In bijvoorbeeld China is het al heel normaal dat mensen via dit soort systemen in de gaten worden gehouden. Het lijkt een kwestie van tijd dat het ook hier gaat gebeuren. Wil je liever niet dat overheden of bedrijven alles van je weten, dan kun je met de ontwerpen van Ewa Nowak toch anoniem over straat.

Onder de naam Incognito heeft Nowak een aantal items ontworpen die mensen beschermen tegen de nieuwsgierige systemen. De opvallendste en effectiefste is het sieraad dat je hier ziet. Het heeft wel wat weg van een bril dankzij de twee ronde schijven die onder de ogen geplaatst worden. Je zou het prima kunnen dragen als avant-gardistisch sieraad. Tegelijkertijd fopt het de software die je gezicht probeert te herkennen.

Facebook

De drie glimmende objecten, die een deel van je gezicht blokkeren, zorgen dat de gezichtsherkenningssystemen je gelaatstrekken niet goed kunnen aflezen. Het sieraad/masker is uitgebreid getest met behulp van DeepFace van Facebook. Het lukte dit programma niet om mensen te herkennen. Dit ondanks dat DeepFace bekend staat als één van de beste systemen op dit gebied. Dit doet de tool trouwens met behulp van de data die het haalt uit foto’s op Facebook. Iets om over na te denken.

Ewa Nowak won onlangs met dit ontwerp de Mazda Design Award op het Łódź Design Festival. Meer werk van haar kun je bekijken op Instagram.

Blijf anoniem

Blijf anoniem

Blijf anoniem

Blijf anoniem