Review: hotel Molina Lario en restaurant Matiz in Málaga

Hotel Molina Lario Málaga
Foto: @moneomoneo

De basis voor een geslaagde stedentrip is een goed hotel om te slapen en te ontspannen. Wij bezochten niet lang geleden het heerlijke hotel Molina Lario in het Spaanse Málaga en genoten daar niet alleen van het hotel, maar ook van het naburige restaurant Matiz.

Het begint al met de ligging van het hotel; iets wat wij heel erg belangrijk vinden. Hotel Molina Lario ligt aan de gelijknamige straat die van de haven, langs de kathedraal, naar de oude binnenstad loopt. Een perfecte ligging dus. Vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanuit het hotel.

Eenmaal binnen valt direct iets op. Bij het inchecken krijgen we in plaats van een moderne keycard zo’n klassiek aanvoelende sleutel met daaraan een zware hanger. Iets wat je vroeger in elk hotel had. Bij Molina Lario is het een bewuste keuze om met zo’n sleutel(hanger) te werken. Het zorgt namelijk dat je bij het verlaten en later weer betreden van het hotel je sleutel inlevert bij de receptie.

Op die momenten zullen de medewerkers van de receptie altijd een kort praatje met je maken en je vragen of ze nog iets voor je kunnen betekenen. Bij het hotel hopen ze op die manier dat ze je verblijf nog beter kunnen maken door bijvoorbeeld tips te geven op het gebied van restaurants, musea, winkels of andere zaken die je interesse hebben. Door deze informatie van inwoners van de stad zul je Málaga nog beter leren kennen.

Na het inchecken en een eerste praatje is het tijd om de koffer naar de kamer te brengen en daar de eerste indruk op te doen. Mijn kamer ligt aan een zijstraat van de Calle Molina Lario. Vanaf mijn Franse balkon zie je een charmant oud straatje met huizen in pastelkleuren, ramen met gekleurde luiken en parasols van de vele terrassen in de straat. Het roept direct een heerlijk vakantiegevoel op. De kamer zelf is lekker ruim met een centrale plek voor het grote bed. Ook de badkamer is groot en van alle gemakken voorzien.

Hotel Molina Lario Málaga
Foto: @moneomoneo

Na het deels uitpakken van de koffer en wat opfrissen in de badkamer is het tijd om het hotel verder te ontdekken. Hotel Molina Lario beschikt namelijk over een mooi dakterras met zwembad. Je kunt daar direct met de lift naartoe. Eenmaal op de bovenste etage aangekomen, stap je buiten uit en sta je direct naast een uitnodigende bar. Er klinkt zomerse muziek en je ziet overal relaxte mensen in en om het zwembad. Het uitzicht hierboven is fenomenaal. Je hebt een prachtig zicht op de kathedraal en de oude binnenstad aan de ene kant en de haven en de zee aan de andere kant.

Overdag is deze plek vooral voor de gasten van het hotel. ’s Avonds verandert het dakterras in The TOP, een hippe rooftopbar waar de inwoners van de stad ook graag komen. Er zijn heerlijke hapjes en drankjes, er klinkt muziek en vanaf zee waait een verkoelend briesje. The TOP is een plek waar je de avond in Málaga in stijl kunt afsluiten. Na je laatste drankje ben je met de lift in no time bij je kamer.

Restaurant Matiz

Dit alles bij elkaar opgeteld, maakt Molina Lario al een perfect hotel voor een vakantie of stedentrip naar Málaga, maar dan hebben we de grootste troef nog niet genoemd. Naast het hotel ligt namelijk restaurant Matiz, waar je de hele dag terecht kunt. Matiz zou je met recht een culinaire hotspot in Málaga kunnen noemen. De lokale bevolking weet het restaurant goed te vinden en nationaal is er erkenning. In een overzicht met de 100 beste restaurants van Spanje eindigde Matiz op de 48ste plaats.

De hoogste tijd om zelf eens te ervaren hoe goed het vertoeven is bij Matiz. We beginnen met een uitgebreide lunch waarin lokale specialiteiten centraal staan. Denk hierbij aan buñuelos, luchtig gefrituurde balletjes met geitenkaas uit Ronda of de Ensaladilla Rusa met verschillende soorten lokale olijfolie. Ze zijn bij Matiz heel serieus over over de olie en presenteren deze als een delicate wijn. Inclusief een verhaal over de oorsprong.

Zowel liefhebbers van groenten, vlees en vis kunnen hier uitstekend terecht. Ook voor vegetariërs zijn er fantastisch goede gerechten. Wij zouden al tevreden zijn met alleen de combinatie van brood, olijfolie en vulkanisch zout dat je standaard op tafel krijgt. Andere aanraders zijn de soep van paarse wortel of de huevos rotos. Spaanse klassiekers met een moderne, gastronomische twist. Als laatste gang van de lunch krijgen we een mooie sponsachtige cake gemaakt van een lokaal donker bier. Een mooie afsluiter van de eerste kennismaking met Matiz.

De tweede kennismaking met Matiz was tijdens het ontbijt. De gasten van Hotel Molina Lario kunnen in de patio van het restaurant aanschuiven voor een ontbijt dat deels a la carte is. In een buffet kun je terecht voor bijvoorbeeld fruit en croissants en aan tafel bestel je vervolgens je de rest. Er zijn bijvoorbeeld verschillende eiergerechten en voor de zoetekauw zelfs versgebakken churros. De bediening en aandacht aan tafel geeft echt een luxe gevoel.

Restaurant Matiz Málaga
Foto: @moneomoneo

Matiz is ook beroemd vanwege de cocktails. Die moeten we natuurlijk ook proberen. Een blik op de cocktailkaart toont ons niet alleen een zeer interessant aanbod, maar we zien ook de schappelijke prijzen. De namen van de cocktails komen in eerste instantie niet direct bekend voor, maar bij nader inzien zijn het vaak interessante variaties van beroemde cocktails. Zoals de Málaga-Thai (een variant op de Mai Tai) met de lokale versterkte wijn pajarete als basis in plaats van rum. Of de Picasso (een variant op de Paloma). Beide cocktails smaken erg goed.

De finale in Matiz is een voorproefje van het nieuwe Tasting Menu dat als thema Picasso zal hebben. In Spanje staan ze er in 2023 uitgebreid bij stil dat de beroemde (in Málaga geboren) kunstenaar 50 jaar geleden overleed. Wij krijgen een voorproefje van het menu onder het genot van muziek van de in het restaurant aanwezige jazzband. In Matiz is regelmatig live muziek te horen.

Restaurant Matiz Málaga

Het menu bestaat uit negen verschillende gerechten en gerechtjes waarvan de laatste twee een dessert zijn. Bij elke gang is er bijpassende lokale wijn en als aperitief krijgen we een cocktail. De link met Picasso zit vooral in de voorkeur voor lokale ingrediënten aangevuld met gerechten waarvan bekend is dat de kunstenaar ze graag at. Bij het tweede toetje zien we ook wat van de kunst terug in de presentatie.

Bij zo’n tasting menu ontdek je pas echt hoe goed men in de keuken van een restaurant is. In het geval van Matiz lijkt elk detail te kloppen. Niet alleen smaken de gerechten erg goed, maar is er ook aandacht voor de presentatie, de bediening en het tempo waarin de gerechten elkaar opvolgen. Alles bij Matiz is van een bijzonder hoog niveau. Op één ding na: de prijs. Het menu kost slechts €54 en voor €17 extra heb je een geweldig goed wijnarrangement erbij. Ook dat is een mooie reden om snel eens naar Málaga te gaan voor een stedentrip.

Hotel Molina Lario Málaga
Foto: @moneomoneo
Hotel Molina Lario Málaga
Foto: @moneomoneo
Restaurant Matiz Málaga
Foto: @moneomoneo
Restaurant Matiz Málaga
Foto: @moneomoneo
Restaurant Matiz Málaga
Foto: @moneomoneo
Restaurant Matiz Málaga
Foto: @moneomoneo