Reisgids voor de mooiste Treurtrips

Treurtips

Sommige dingen zijn zo lelijk dat ze weer mooi worden. Een oud winkelcentrum dat al sinds 1983 hetzelfde uiterlijk heeft of het brutalisme van een groot betonnen flatgebouw in een buitenwijk. In het boek Treurtips komen de mooiste lelijke plekken in Nederland aan bod.

De aangewezen persoon om de selectie te maken is journalist Mark van Wonderen, die al jaren op zoek is naar de ‘spuugmooiste’ locaties. Zo bracht hij eerder al op zeer fraaie wijze alle Chinees-Indische restaurants van Nederland in beeld. Voor het nieuwe boek is hij verder gaan kijken dan naar alleen ‘de Chinees’.

Nederland is zogenaamd een aangeharkt land waar alles keurig netjes is, maar er zijn wel degelijk plekken te vinden waar dat niet echt lukt. Verdwijnende industrie en recent het sluiten van steeds meer winkels zorgt in veel dorpen en steden voor verwaarloosde panden. Ook snelle groei in de jaren ’60 en ’70 heeft vaak voor wijken en flats gezorgd die mooi zijn van lelijkheid.

Dikke knipoog

Iedereen kent wel zo’n plek in zijn eigen woonplaats, maar er zijn plaatsen waar het noodlot net even wat heftiger heeft toegeslagen of waar de mensen er wellicht minder om geven. In het boek Treurtrips krijg je mooie tips voor een bezoek aan zo’n stad. Foto’s laten je de unieke locaties zien en de begeleidende teksten geven een mooie uitleg. Vaak met een goed gevoel voor humor en regelmatig een dikke knipoog. De grens tussen echt lelijk en mooi lelijk is immers vaak erg dun.

Een kaartje met een route langs de hoogtepunten en een lijst met bijpassende liedjes maakt het allemaal compleet. Dit is een reisgids die je op een andere manier naar Nederland laat kijken. Als je denkt dat je Nederland wel kent, dan kom je bedrogen uit. Treurtrips geeft je zin om eropuit te trekken. Heerlijk een dagje naar Den Helder, Nieuwegein, Winschoten of Venlo. Wij hebben er zin in! Bovenaan onze bucketlist staat Terneuzen met zijn geweldige stadhuis.

Het boek Treurtrips is heel makkelijk online te bestellen via Treurtrips.nl.