In de Duitse deelstaat Nedersaksen liggen zeer interessante bestemmingen voor een stedentrip. Het leuke is dat je meerdere steden kunt combineren in één reis. Wij bezochten in een lang weekend achtereenvolgens Hannover, Braunschweig en Celle. Dit is het verslag van het bezoek aan Hannover.
De steden zijn heel goed te bereiken met de trein. In Utrecht stapten we in de razendsnelle en comfortabele hogesnelheidstrein ICE richting Berlijn, om halverwege in Hannover uit te stappen. In een paar uurtjes sta je heerlijk ontspannen midden in de stad. Het eerste wat je ziet, is het Ernst-August-Denkmal. Dit is een enorm ruiterstandbeeld van Ernst August I van Hannover die in de 19de eeuw koning was van het staatje Hannover. Een voorbode van de vele koninklijke gebouwen in de stad.
De belangrijkste stempel die de voormalige koninklijke familie op de stad heeft gedrukt, zijn de koninklijke tuinen van Herrenhausen. In 10 minuutjes met de metro sta je plotseling in een groene oase in de stad. De tuinen zijn heerlijk om door te wandelen en alles te ontdekken. De belangrijkste tuinen zijn de barokke en de botanische. Precies daartussen vind je het voormalig koninklijk paleis. Breng hier vooral ook een bezoek aan de Grotto van kunstenaar Niki de Saint Phalle (waar we op andere plaatsen in de stad nog meer werk van zullen tegenkomen). In de tuinen zijn ook regelmatig evenementen, waaronder in de zomer veel vuurwerkshows.
Neues Rathaus
Terug in de binnenstad is de volgende stop die we maken het Neues Rathaus, een eclectisch en enorm bouwwerk dat het bezoeken meer dan waard is. In de grote hal vind je een aantal grote maquettes die de geschiedenis van de stad vertellen. Met de Tweede Wereldoorlog als inktzwarte bladzijde. Vanwege de vele fabrieken rondom de stad is deze tussen 40 en 45 meer dan 100 keer gebombardeerd. Met als gevolg dat het complete historische centrum is verwoest. Vrijwel alle oude gebouwen die je ziet, zijn na de oorlog herbouwd.
Hoe die wederopbouw is verlopen, is goed te zien als je naar boven gaat in het stadhuis. Een eerste lift neemt je mee naar dakterras halverwege, waarna je vervolgens een bijzondere lift naar de koepel kunt nemen. Vanwege de vorm van de koepel gaat de lift schuin omhoog en moet deze halverwege een knik maken. Eenmaal boven kun je de hele stad zien. Aan de voorkant de oude en de nieuwe binnenstad en aan de achterkant de Maschsee, het vele groen eromheen, het voetbalstadion en de beroemdste musea.
Markthalle
Tijd om te voet de binnenstad te ontdekken, maar eerst stoppen we bij de Markthalle. Hier kun je terecht voor een goede maaltijd, een kop koffie, een borrel en heerlijke delicatessen voor thuis. Vanaf hier is het nog maar een paar stappen naar de oude binnenstad. Hier vind je kleine onafhankelijke winkels en horeca. Een mooie plek om te bezoeken is de Ballhofplatz, één van de mooiste en gezelligste pleinen van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de Marktkirche, het Oude Stadhuis en Holzmarkt.
In het nieuwe deel van de binnenstad zijn brede winkelstraten met grote winkels van beroemde ketens en enorme warenhuizen. Voor de liefhebbers van shoppen is Hannover dus ook een aanrader. Wil je het allemaal wat hipper, dan is een uitstapje naar de wijk Linden aan te raden. Hier vind je goede koffiezaken, cafés met craft beer, winkels van jonge ontwerpers en andere zaken waar hipsters dol op zijn.
Hannover is ook een goede bestemming voor de liefhebbers van kunst. We noemden al de naam van kunstenaar Niki de Saint Phalle. Van haar zijn langs de ringweg rond het centrum drie enorme Nana’s te zien. Hannover was één van de eerste steden waar deze dames voor het eerst op zo’n opvallende locatie te zien waren. Het leverde flinke discussies op tussen liefhebbers en tegenstanders. Inmiddels behoren de Nana’s tot de iconische hoogtepunten van de stad. Uit dankbaarheid schonk de kunstenaar 300 van haar werken aan het lokale Sprengel Museum. Rondom de Nana’s is trouwens op zaterdag een grote vlooienmarkt.
Sprengel Museum
Dat Sprengel Museum, waar Niki de Saint Phalle haar werk aan schonk, is onze volgende en laatste stop in Hannover. Dit museum aan de Maschsee heeft een prachtige collectie moderne en hedendaagse kunst. Vooral het nieuwe gedeelte van het museum is spectaculair. Hier zijn zalen zodanig ontworpen dat de lijnen net niet recht lopen. Op het eerste gezicht valt dat niet op, maar als je het doorhebt, lijken de zalen te dansen. In deze zalen zie je heel mooi verschillende kunstenaars en stromingen door elkaar. Er is gekozen voor thema’s in plaats van periodes.
Naast alle grote namen van de afgelopen 100 jaar, zoals Picasso, Klee, Calder, Beckman, Bacon, Magritte, Richter en Kiefer, vind je er ook een zeer interessante afdeling met werk van lokale held Kurt Schwitters. Vooral zijn Merz-bouw is indrukwekkend. Ook een bezoek waard is de kamer die geheel is ontworpen en ingericht door El Lissitzky. En er is natuurlijk ook een zaal geheel gewijd aan Niki de Saint Phalle.
Als je door het nieuwe gedeelte van het museum wandelt, kom je af en toe in ruimtes waar je even rustig kunt zitten. Hier staan lekkere banken en heb je uitzicht op de Maschsee. Een fijne plek om even alle indrukken te verwerken. Dat kan trouwens ook in het restaurant van het museum. Bell’ARTE heeft een uitstekende Italiaanse kaart en een terras met een heerlijk uitzicht op het water.
Eten in Hannover
We gaven je al Bell’ARTE en de Markthalle als tip, maar er zijn meer goede plekken om te eten in Hannover. Een fijne plek om heen te gaan is de oude stadsmuur. Daar vind je een aantal restaurants met grote terrassen en uitzicht op bomen en water. Aanrader is Aresto, een Grieks restaurant met een prachtige inrichting (die je niet bij een Griek zou verwachten) en een zeer goede wijnkaart. Even verderop vind je Stadtmauer, waar je naast lekker eten ook goed kan borrelen. Ben je op zoek naar street food voor een schappelijke prijs, dan moet je de ondergrondse passage van het station naar het centrum bezoeken. Hier vind je enorm veel zaken met zelfgemaakte burgers, Vietnamese bánh mì en meer van dat soort zaken.
Overnachten in Hannover
Wij sliepen in Grand Hotel Mussman pal tegenover het station. Dit hotel heeft zeer ruime kamers die uitkijken op rustige zijstraten. Ondanks dat je middenin de stad zit, kun je gewoon heerlijk ontspannen slapen met de ramen open. Grappig detail is dat de kamers geen nummers hebben, maar zijn vernoemd naar bezienswaardigheden in de stad. Als je door de gang naar je kamer wandelt, kun je precies zien waar je bent geweest en wat je nog moet zien.