Ga jij volgend jaar ook naar Sziget?

Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar en dan de zomer in het bijzonder, dan was één van de hoogtepunten het bezoek aan Sziget. Dit festival in Budapest is echt een unieke belevenis.

Sinds dit weekend is de officiële aftermovie van het festival beschikbaar. Dit is niet alleen mooi voor iedereen die er dit jaar bij was, maar ook voor iedereen die plannen heeft om volgend jaar te gaan. Ga er even voor zitten en ervaar de sfeer van Sziget.

Festival in de stad

Woensdag 8 november begint de kaartverkoop voor de editie van 2018 die van 8 tot 15 augustus plaats zal vinden. Ja, je leest het goed. Dit festival duurt een hele week. In die week kun je genieten van muziek, theater, kunst en film. Maar ook van de enorm gastvrije en ongedwongen sfeer op het eiland in de stad Budapest. Het festivalterrein is namelijk een eiland in het midden van de stad.

Je kunt van een trip naar Sziget dus een perfecte combi van een stedentrip en een festivalbezoek maken. Zo heb je twee vakanties in één. Iedere festivalbezoeker kan voor een kleine prijs een extra polsbandje aanschaffen waarmee het openbaar vervoer in de stad Budapest gratis is. Zo kun je overdag de stad verkennen en dan na een kleine siësta richting het festival gaan om te gaan feesten. In ons verslag van Sziget 2017 kon je al lezen hoe goed en divers de muzikale programmering van het festival is.

Warm bad

In Budapest is er ook van alles te doen, maar wat je zeker niet mag overslaan is een bezoek aan één van de thermale baden. Doordat er heel, heel lang geleden vulkanische activiteit was in deze regio is er nu nog steeds thermale activiteit. Hierdoor zijn er op meerdere plaatsen in de stad warmwaterbaden te vinden. Een aanrader is Szechenyi. Dit is niet alleen het grootste bad, maar ook een zeer authentiek bad. Je hebt er een enorme keuze uit verschillende baden, van ijskoud tot behaaglijk warm.

Wil je meer van de stad zien? Kies dan voor een tour door Budapest Underguide. Deze locals kennen de mooiste en beste plekjes in de stad. Ze laten je niet alleen de mooiste gebouwen en monumenten zien, maar weten ook waar je goed uit kunt gaan, waar de beste winkels zitten of op welke plekken beroemde films zijn opgenomen (dat zijn er nogal wat!). Je kunt ook kooklessen volgen of een picknick voor je vrienden laten organiseren in één van de parken van de stad.

Koude Oorlog

Ook een aanrader is het Cold War Park aan de rand van de stad. Op het eerste vliegveld van de stad vind je nu een grote collectie voertuigen en vliegtuigen uit de Koude Oorlog. Je kunt hier een ritje maken in een tank of aan boord gaan van een helikopter of klassiek vliegtuig. Op de schietbaan kun je allerlei wapens uitproberen, zoals de Kalasjnikov.

Vanuit Nederland kun je alles voor Sziget makkelijk regelen via Festival Travel. Zo kun je in plaats van op de festivalcamping ook in een hotel slapen (Aquincum is een aanrader!) en zelfs met een speciale festivaltrein van Nederland naar Hongarije reizen. Zie ik je volgend jaar op Sziget?

Budapest 2017
Line-up Sziget 2017
Budapest 2017
Szechenyi Bath
Budapest 2017
Uitzicht vanuit de High Note Sky Bar
Budapest 2017
Uitzicht vanaf het Vissersbastion
Budapest 2017
Cold War Park