Tip voor unieke stedentrips in Hidden Cities Europa

Henning Aubel - Hidden Cities Europa

Wij zijn dol op het maken van stedentrips. In relatieve korte tijd kun je al je zintuigen volop prikkelen door de mooiste en leukste musea, winkels, restaurants en monumenten te bezoeken. Wie op zoek is naar unieke bestemmingen voor een stedentrip moet zeker eens in het boek Hidden Cities Europa van Henning Aubel kijken.

Deze ervaren reisjournalist heeft een flink aantal bestemmingen gevonden in Europa die zich perfect lenen voor een (korte) stedentrip, maar die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Maar liefst 70 grote en kleine steden door heel Europa komen aan bod. In die indrukwekkende lijst staan dus gegarandeerd meerdere steden waar je zelf onmiddellijk naartoe zou willen. Wij zitten in ieder geval bomvol inspiratie na het lezen van het boek.

Een aantal steden zal je zeker kennen. Natuurlijk zijn voor Nederlandse lezers de steden in eigen land bekend (Alkmaar, Maastricht en Groningen), maar deze zijn nog steeds de moeite waard voor een weekendje of dagje weg. Ook de meeste steden in België zullen een belletje doen rinkelen (Antwerpen en Gent), maar ben je bijvoorbeeld ook bekend met Malmedy in het Duitstalige deel van België? Als we vervolgens bij Duitsland gaan kijken, zien we flink wat steden waar we zelfs nooit van hebben gehoord. En dat terwijl we best vaak op reis zijn geweest in Duitsland.

Reislust

Hoe verder van Nederland we komen, hoe bijzonderder en exotischer de bestemmingen klinken. Af en toe zit er een stad tussen waar we al zijn geweest, maar ook dan is het boek nog steeds erg leuk. Aubel weet met zijn teksten goed de sfeer neer te zetten en ook veel over de geschiedenis te vertellen. Een groot verschil met wat je vaak online tegenkomt, want daar is de informatie vaak wat mager of lezen we vooral wat we al weten. Hidden Cities Europa doet het dus anders. Ten eerste door onontdekte parels uit te lichten, maar ook door daar vervolgens enthousiast en informatief over te schrijven. De reislust wordt dus stevig aangewakkerd.

Na het lezen van dit boek kan het domweg niet anders dan dat je een flinke lijst met steden hebt verzameld waar je graag nog eens heen zou gaan. Welke dat zijn en hoe lang je daar heen moet gaan, hangt natuurlijk vooral af van je eigen interesses. Sommige steden zijn prima voor een dagje op doorreis en andere nodigen uit tot een langere vakantie. Ook is het natuurlijk mogelijk om er een paar te combineren met een roadtrip of een avontuurlijke treinreis. Inspiratie genoeg in dit boek.

Thessaloniki (eigen foto)
Thessaloniki (eigen foto)
Graz (eigen foto)
Graz (eigen foto)