Onlangs brachten we enkele dagen door in het historierijke Gent. Naast ons bezoek aan de prachtige bezienswaardigheden die de Belgische stad kent, maakten we ook een bijzonder uitstapje. We verkenden een gedeelte van het centrum aan de hand van de SORRY, NOT SORRY STREET ART MAP GENT, een speciale fiets- en wandelroute die je langs diverse kleurrijke street art voert.
Gent is echt prachtig. De levendige studentenstad leent zich bij uitstek voor een weekendje weg. De historische binnenstad wordt gekenmerkt door indrukwekkende gebouwen en pleinen en is vanwege de grootte prima te voet te ontdekken. Er is van alles te beleven op het gebied van kunst & cultuur en ook horeca- en winkelliefhebbers komen aan hun trekken. Vind je het daarnaast leuk om Gent nog op een andere manier te ontdekken, dan is de street art-route zeker een aanrader. Je bezoekt namelijk plekken waar je als toerist in eerste instantie niet zo snel zou komen. En als bonus krijg je de meest fantastische muurschilderingen te zien.
In Gent wordt al jaren actief beleid gevoerd op het gebied van graffiti en street art. Cultuur Gent, een onderdeel van de gemeente, werkt samen met allerlei partners aan dit beleid. Ze ondersteunen en adviseren de graffitikunstenaars en zetten daarnaast projecten op. Een voorbeeld hiervan is het SORRY, NOT SORRY Straatkunstfestival uit 2015-2016. Om te kunnen blijven genieten van de werken die tijdens het festival werden gemaakt, zijn deze speciaal in kaart gebracht. Ook werden eerder gerealiseerde werken toegevoegd. De uitgebreide kaart is onder andere verkrijgbaar via Visit Gent. Wil je de versie die het meest up-to-date is, dan kun je de website van SORRY, NOT SORRY raadplegen. Omdat het aanbod van street art vaak verandert, wordt de kaart hier steeds bijgewerkt.
Wandelen langs prachtige street art
Op een regenachtige morgen gingen we op pad met de kaart om de Gentse straatkunst te ontdekken. We hadden het geluk dat we dit konden doen onder begeleiding van een gids. Door zijn tips en weetjes werd de wandeling nog leuker! Omdat er heel veel werken zijn en te weinig tijd, beperkten we ons tot het noordwestelijke deel van het centrum (omgeving Dampoort). Onze route ging van start op een bekende plek onder stadsbewoners: de Werregarenstraat. Deze steeg vormt een gedoogzone en is van onder tot boven volgespoten met graffiti. Ondanks de regen knallen de kleuren ons tegemoet! Jonge kunstenaars kunnen hier legaal oefenen en de aanblik van de fotogenieke steeg verandert dan ook continu.
Daarna is het tijd voor het echte werk en zullen we ons een paar uur vermaken met de mooiste straatkunst van bekende namen uit de lokale scene. Denk aan A Squid Called Sebastian, ROA, Matthew Dawn, Klaas van der Linden, Mr. Mong, Strook, Pol Cosmo, Sam Scarpulla en Bue. Het is mooi om te zien hoe muren en rolluiken worden opgefleurd met de tofste kunstwerken. Street art is echt aan een opmars bezig en wordt steeds meer gewaardeerd, en ook gehonoreerd, als kunstvorm. Er zitten zulke knappe werken tussen, vaak ook met een maatschappijkritische boodschap. En door het graffitibeleid krijgen de kunstenaars in Gent een kans om de stad te gebruiken als speel- en creatieplek. Bovendien kunnen zij hun werk op deze manier tonen aan een groot publiek. Het beleid wil overigens niet zeggen dat er in de stad geen illegale graffiti meer te vinden is. Ook daar vind je genoeg van in het straatbeeld.
Na afloop van de wandeling keren we voldaan terug. Wat een geweldige ervaring! Tijd om bij te komen in een café. We strijken neer in Belfort Stadscafé voor een lunch met authentieke gerechten uit de stad, zoals waterzooi, frieten en gehaktballetjes in tomatensaus. Aan vegetariërs wordt tijdens de lunch gelukkig ook gedacht. Trouwens, als je op dat gebied goed wil eten in Gent, dan hebben we nog 2 fijne tips: Le Botaniste (voor fantastische veganistische gerechten) en Tasty World (voor een snelle en smakelijke vegaburger). En als we dan toch bezig zijn met suggesties: het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, kortweg S.M.A.K. (genoten van Gerhard Richter), het Design Museum (binnenkort een tentoonstelling over de Nederlandse ontwerper Maarten Baas), de luxe cocktailbar The Cobbler (onderdeel van het 1898 The Post Hotel, met bijzondere drankjes en prachtig uitzicht over de Korenmarkt), het kruidenierswinkeltje Tierenteyn-Verlent aan de Groentenmarkt (voor geweldige kruidenmayonaise en mosterd. Lou Reed noemde deze mosterd zelfs zijn favoriet), biertjes van de lokale brouwerij Gruut en natuurlijk het Belfort om te beklimmen (een 95-meter hoge toren met weids uitzicht over de stad).
Eigenlijk zouden we bovenstaand lijstje nog langer kunnen maken. Er is zoveel te doen en te zien in Gent! Gelukkig ligt de stad niet ver van Nederland en kun je er heel makkelijk heen. Wij namen trouwens de internationale trein naar Antwerpen. Vanaf daar gaat er aansluitend een directe trein richting Gent. Tijdens ons verblijf maakten we verder gebruik van CityCard Gent. Hiermee kun je de stad heel handig verkennen. Voor slechts 35 euro heb je 72 uur lang entree tot allerlei topattracties, musea, monumenten én openbaar vervoer. En mocht je nog een accommodatie zoeken, dan kunnen we NH Gent Belfort aanraden. Dit fijne, rustige hotel is voorzien van alle gemakken en ligt middenin het centrum van de stad.