Op pad in veelzijdig Antwerpen

Antwerpen
Esco*Bar

Antwerpen is altijd een goed idee. Op slechts een uur met de trein vanaf Rotterdam vind je hippe winkels, inspirerende musea en verrassende eettentjes. De Belgische modestad leent zich daarom prima voor een dagje buitenland. Wij gingen er onlangs op pad en ontdekten en passant allemaal leuke adresjes.

Een mooie binnenkomer is natuurlijk altijd Antwerpen Centraal. Het oude, prachtige gebouw aan het Koningin Astridplein is al vaker uitgeroepen tot mooiste treinstation. Wij arriveren er omstreeks 10:00 uur, na een rustige rit met de internationale trein. Nadat we eerst even hebben rondgekeken in het station, of beter gezegd spoorwegkathedraal, is het tijd om op ontdekkingstocht te gaan. Het zal een afwisselende dag worden met cultuur, natuur, eten en shoppen. En alles te voet!

Koffietentjes, natuurlijk!

Vanaf het station lopen we allereerst via de Keyserlei richting Esco*bar, een sfeervolle zaak waar je kunt ontbijten en lunchen. Ze hebben er een uitgebreide kaart en de inrichting heeft iets weg van een mix tussen vintage en Zuid-Amerika. De entree van het pand doet overigens niet vermoeden dat er zo’n grote ruimte achter zit. We genieten bij Esco*Bar van een kop heerlijke koffie en daarna is het tijd om bijzondere (pop-up) winkels te gaan bekijken.

Hopland

We beginnen onze winkelroute bij Hopland. In deze straat wisselen creatieve en dure winkels elkaar af. We stappen binnen bij Sir-Arthur, een werkelijk prachtige winkel op het gebied van meubelstoffering, behang, decoratie en taxidermie. Daarna lopen we een klein eindje verderop de Stadsfeestzaal in. Het neoclassicistische gebouw doet dienst als luxe shoppingcenter en biedt onderdak aan winkels van ketens als COS, Flying Tiger, Urban Outfitters, Weekday en l’Occitane. Op de 2de verdieping is tijdelijk shoppingproject De Nieuwe Natie geopend. In deze ruimte verkopen 17 creatieve ondernemers die een eigen zaak willen beginnen hun producten. Dit varieert van snoep tot fietsen en van lingerie tot koffie. Heel leuk en inspirerend om te bezoeken! Dit kan nog tot 31 maart 2018.

Antwerpen
Sir-Arthur, een prachtige winkel op het gebied van taxidermie en meubelstoffering.

Rubens inspireert

Om de hoek van de Stadsfeestzaal zit trouwens aan de Wapper het Rubenshuis. In deze voormalige residentie van de beroemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens kun je genieten van zijn meesterwerken en dat van zijn collega’s en tijdgenoten. Mooi om tussendoor even een cultureel uitstapje te maken. In 2018 staat Antwerpen overigens in het teken van Rubens en barok. Tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakt de stad uit met een speciaal programma. In het Rubenshuis er dan ook van alles te doen en te zien.

Graanmarkt

Vanaf de Wapper lopen we verder naar de Graanmarkt. Op dit plein kun je bijzondere concept stores ontdekken. We lopen binnen bij Graanmarkt 13. Dit mooie pand huisvest een restaurant en een winkel. In laatstgenoemde vind je bijzondere labels op het gebied van mode, interieur en huidverzorging. Het is heel lastig om hier de hand op de knip te houden! Na ons te hebben vergaapt aan al die mooie spullen, steken we het plein over om binnen te kijken bij Stanley/Stella. In deze creative store kun je zelf sweaters en T-shirts samenstellen met de computer. Het is mogelijk om modellen te vergelijken, stoffen te voelen en kleuren te bekijken. Als je vervolgens tot een keuze bent gekomen, dan kun je een opdruk kiezen. Terwijl je wacht wordt deze erop geprint of geborduurd. Je kunt meekijken met het proces of gezellig plaatsnemen in het café. In een kwartier is je kledingstuk klaar. Door deze manier van produceren, voor elke klant op maat, is er nagenoeg geen afval. De winkel zit namelijk niet met onverkoopbare voorraad aan het eind van elk modeseizoen. Mooi en milieuvriendelijk concept!

Antwerpen
Graanmarkt 13

Leopoldstraat met de Hortus

Daarna lopen we via de Orgelstraat naar de Leopoldstraat. Ook hier zitten weer allerlei leuke winkels, zoals bijvoorbeeld LN Knits. Hier hebben ze prachtige kleding en accessoires die allemaal van superzacht alpalcawol zijn gemaakt. Na alle winkels is het vervolgens tijd voor een beetje natuur! We lopen een rondje door Den Botaniek, de plantentuin van Antwerpen. Deze hortus botanicus kent een historie van ruim 2 eeuwen en je vindt er een groot aantal bijzondere bomen en struiken. Heerlijk om even een rondje door het groen te lopen en de omgeving rustig in je op te nemen. Mooi is ook de serre met cactussen en inheemse planten.

Sint-Jorispoort

Na al dat gewandel hebben we trek gekregen. Tijd voor lunch! We lopen de Leopoldstraat uit en komen terecht bij de Sint-Jorispoort. Ook weer zo’n fijne straat waar allerlei alternatieve winkels en eettentjes elkaar afwisselen. Voor de lunch nemen we plaats bij Smaaknatie. In deze stijlvolle zaak kun je bereide gerechten, kaas en wijn kopen voor thuis. Of plaatsnemen aan een tafeltje en je laten verwennen. We eten er een heerlijke melanzane alla parmigiana, een ovengerecht gemaakt van aubergine. En daarna is het tijd voor een rondje kunst!

Antwerpen
Sfeervol eten bij Smaaknatie

Tijdelijke kunstroute Ecce Homo

We steken de straat over om een bezoek te brengen aan galerie Geukens & De Vil. Daar is momenteel allerlei kunst te zien in het kader van Ecce Homo, waarvan de letterlijke vertaling ‘Zie de mens’ is. Op 9 locaties in de binnenstad kun je hedendaagse beeldende kunst bekijken die is gemaakt rond het thema. Aan deze maatschappelijk geëngageerde tentoonstelling doen 63 kunstenaars mee die wonen en werken in België. Zij hebben allen hun visie op de tegenwoordige mens uitgewerkt. Daaruit komen onderwerpen voort als migratie, schaamte, klimaatverandering en liefdesverdriet. Er zijn bij Geukens & Devil veel indrukwekkende kunstwerken te zien. Sommige creaties zetten je echt aan het denken.

Na ons bezoek aan de galerie lopen we richting de Sint-Joriskerk aan het Mechelseplein. In deze prachtige, grote kerk zijn ook werken te zien van de tentoonstelling Ecce Homo. We zien onder andere een doodskist in spiegelglas, een doodshoofd van marmer waarbij een hand in de oogholten grijpt, een spiegel met een doornenkroon in smeedijzer en een rode lijn op de vloer die verwijst naar de vele geboden en verboden die er bestaan. Bijzondere werken in een bijzondere omgeving. Absoluut de moeite van het bekijken waard. Een deel van de winst van de verkochte werken van Ecce Homo zal overigens worden gedoneerd aan Human Rights Watch. De tentoonstelling is nog tot 25 februari 2018 te zien.

Antwerpen
Galerie Geukens & Devil met de tentoonstelling Ecce Homo. Hier zie je de zandloper ‘A Bottle in the Ocean’ van Fabrice Samyn, gevuld met zand uit Lampedusa en Tanger. Op de achtergrond zie je ‘Golden Border’ van Michel François. Beide werken gaan over grenzen en vluchtelingenproblematiek.

Kleine Markt

Na ons rondje kunst is er nog tijd over om verder te winkelen. We wandelen via Vleminckveld richting de Kleine Markt. In deze straat bevinden zich ook weer allemaal leuke winkelconcepten. We brengen een bezoek aan onder andere Mark (gadgets, planten, fietsen, boeken en hebbedingetjes), St. Vincents (gevestigd in een voormalige drukkerij waar je koffie kunt drinken en kleding, meubels, design en kunst kunt aanschaffen – alles wat je ziet, is te koop) en Hoeked Doughnuts (hier verkopen ze vierkante donuts in allerlei bijzondere smaken).

Antwerpen
Hoeked Doughnuts

Kammenstraat en omgeving

Via de Kammenstraat vervolgen we onze route. Deze straat heeft de naam ‘hipster’ te zijn, maar dat is eigenlijk meer iets van vroeger. Tegenwoordig vind je er naast alternatieve winkels ook filialen van bekende merken als Vans, Dr. Martens, adidas en Levi’s. Van alles wat eigenlijk. Tip is de koffie bij Amici – Coffee and Books. Deze koffiebar wordt gerund door mensen met een beperking. Voor de deur van Amici slaan we de hoek om en lopen we de IJzeren Waag in richting Drukkerijstraat. Onderweg zien we het ModeMuseum (helaas geen tijd voor…), winkels van Belgische ontwerpers en meerdere chocolatiers. Daarna lopen we richting de Oude Koornmarkt en maken we nog een rondje door de Vlaeyckensgang, een verborgen poortje tussen de drukke winkelstraten. En dan zijn we toe aan onze laatste stop: DIVA.

Diamantmuseum DIVA

Aan de Suikerrui zal in het voorjaar van 2018 diamantmuseum DIVA worden geopend. Antwerpen en de diamant zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van oudsher is het de belangrijkste stad op het gebied van de diamanthandel. Elke diamant komt eigenlijk 1 x in z’n leven wel langs Antwerpen. DIVA zal de bezoeker een interactieve ontdekkingsreis presenteren, waarbij je alles te weten komt over de schitterende steen. Momenteel kun je al de entreehal en de winkel bezoeken. Het echte museum opent in mei.

Antwerpen
Zicht op winters Antwerpen vanuit het reuzenrad

Na het bezoek aan DIVA zit onze dag in deze fijne stad er bijna op. Voor we vertrekken, maken we nog een rondje over de traditionele kerstmarkt op het Steenplein (aanrader voor volgend jaar!) en stappen we in het reuzenrad dat erbij hoort. Je kunt je geen mooier afscheid van Antwerpen wensen. Op 55 meter hoogte, pal aan de Schelde, heb je tijdens de donkere dagen een schitterend uitzicht over de stad. Overal prachtige lichtjes. In de trein terug naar Nederland verwerken we alle indrukken. Wat was het een gevarieerde dag en dat terwijl we nog lang niet alles hebben gezien. Onder andere Eilandje, met het MAS, staat hoog op onze verlanglijst. We komen gauw weer terug, Antwerpen!

Voor meer tips kun je overigens een kijkje nemen op de uitgebreide website van Visit Antwerpen.

Antwerpen
Station Antwerpen Centraal
Antwerpen
Nieuwe Natie in Shopping Stadsfeestzaal
Antwerpen
Stel je eigen kleding samen bij Stanley/Stella
Antwerpen
De Hortus Botanicus van Antwerpen
Antwerpen
Sint-Joriskerk met een kunstwerk voor Ecce Homo. Je ziet de marmeren sculptuur ‘Salomé’van Jan van Oost. Het verwijst naar het bijbelverhaal waarin Salomé als beloning het hoofd van Johannes de Doper vraagt. Dit nadat ze met haar dans koning Herodes heeft verleid.
Antwerpen
Kleine Markt
Antwerpen
Vlaeykensgang, rustpunt in de drukke stad