De street art van Reskate Studio is het mooist in het donker

Reskate Studio
Eulalia. Alle foto’s © Reskate Studio

De street art van het Spaanse kunstenaarsduo Reskate Studio oogt overdag flink anders dan in het donker. Door gebruik te maken van fluorescerende verf ontstaat na zonsondergang een nieuwe laag op het kunstwerk. Voor nietsvermoedende voorbijgangers, die het werk overdag al regelmatig hebben gezien, zal dit een behoorlijke verrassing zijn.

Recent was Reskate Studio aan het werk in het Spaanse Mérida. Zij lieten zich hier inspireren door het leven en werk van Eulalia van Mérida. Deze rooms-katholieke heilige uit de 4de eeuw is de patroon van de stad en tevens van kraamvrouwen en reizigers. Op het kunstwerk Eulalia van Reskate Studio heeft zij het uiterlijk gekregen van een dappere jonge vrouw met een plant in haar handen.

Toekomst

Overdag zie je vooral haar handen en de plantenpot, maar in het donker verschijnt ook heel helder het trots kijkende gezicht van Eulalia. Opvallend is dat ze is afgebeeld als een jongere, terwijl de meeste verschijningen van Eulalia in de kunst een oudere vrouw tonen. Best vreemd als je bedenkt dat ze op 12-jarige leeftijd een martelaarsdood stierf. In dit geval staat ze dan ook symbool voor alle jongeren en de toekomst die ze in hun handen hebben.

Relatie

Eerder bracht Reskate Studio al op diverse plaatsen werken aan met lichtgevende verf. Vaak zijn dat afbeeldingen die er bij daglicht redelijk eenvoudig uitzien en in het donker plots alle details prijsgeven. Deze werken worden door het duo gebundeld onder de naam Harreman Project. Harreman is Baskisch voor relatie. De verschillende verschijningsvormen van de muurschilderingen hebben dus een relatie.

De techniek met fluorescerende verf is ook terug te vinden bij een serie prints die Reskate Studio heeft gemaakt. Deze zijn te koop via de website van de studio. Reskate Studio bestaat uit María López en Javier de Riba. Eerder schreven we op Mixed Grill over het solowerk van Javier de Riba.

Reskate Studio

Reskate Studio

Reskate Studio

Reskate Studio

Reskate Studio
Connectivity – Shenzhen, China
Reskate Studio
Connectivity – Shenzhen, China
Reskate Studio
Rivalité – Maison de Jeunes et de la Culture Nelson Mandela, Fontaine, Frankrijk
Reskate Studio
Domestication – Wien Museum, Wenen, Oostenrijk