iPhone X notch ontketent een ware smartphone-trend in 2018

Apple iPhone x

Het eigenwijze ontwerp van de Apple iPhone X uit 2017 heeft dit jaar voor een ware trend gezorgd in de smartphonewereld. Het Apple vlaggenschip is als eerste smartphone voorzien van een inkeping (notch) bovenin het scherm. In 2018 is er een stormvloed ontstaan aan smartphones voorzien van iPhone X notch. Ook al viel deze niet altijd in de smaak.

Al jaren groeit het beeldschermformaat in nieuwe smartphones en dat is niet vreemd. Mensen gebruiken de smartphone steeds vaker voor films, series en natuurlijk surfen over internet. Wij als consumenten willen daarom wel een groter beeldscherm, maar geen mega groot apparaat. Als gevolg van die wens zijn de zogenaamde fullscreen smartphones zoals de LG G6 en Galaxy S8 ontstaan. Mobiele telefoons uitgerust met een groot beeldscherm dat wordt omringd door ultra slanke randen. In 2017 presenteerde Apple een origineel alternatief van de fullscreen smartphone met de iPhone X voorzien van een notch. Het voordeel van deze notch is dat je nog meer bruikbaar beeldscherm krijgt bij een gelijkblijvende omvang. In tegenstelling tot de geluiden van veel mensen die niets moeten hebben van de notch, is er toch een stormvloed ontstaan van smartphones met deze inkeping.

Stormvloed aan notch smartphones

In 2018 zie erg veel merken die het voorbeeld van Apple volgen. In eerste instantie waren dat budget fabrikanten uit de achterlanden van China. Maar in de laatste maanden zijn er ook grote merken die overstag gaan. Maandelijks verschijnt er wel een nieuw toestel voorzien van notch. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk de beste camera smartphone van dit moment, de Huawei P20 Pro. Het hippe merk OnePlus heeft haar nieuwste budget-vlaggenschip de OnePlus 6 ook voorzien van een flinke inkeping bovenin het beeldscherm. De notch zien we ook terug bij het nieuwste vlaggenschip van LG, de LG G7 ThinQ. Het einde is nog lang niet in zicht voor de notch.

Apple gebruik de notch voor allerlei geavanceerde sensoren waarmee je het premium vlaggenschip kunt ontgrendelen met slechts een blik op de telefoon. De fabrikanten die het Apple design opvolgen doen dat niet en maken de notch vaak iets slanker zodat je meer notificaties kunt zien aan weerszijde. In de inkeping van het beeldscherm vind je dan slechts de speaker en front camera.

Maar wat als je de notch helemaal niets vind! Moet je dan een ander toestel kopen? Nee hoor, want de notch is voor Android smartphones software matig weg te werken. Vaak bieden de merken zelf ook een mogelijkheid hiervoor. Al zie je de notificaties alsnog in de verborgen ruimte. Apple iPhone X gebruikers kunnen trouwens de Notch Remover app downloaden voor een beeldscherm zonder inkeping.

De stormvloed aan notches houdt dit jaar wel even aan. Maar gelukkig voor de haters staat de volgende generatie fullscreen telefoons al te trappelen. De Lenovo Z5 en Vivo APEX verschijnen in juni van dit jaar. Het zijn twee toestellen die een vermeende beeld/body verhouding hebben van 95% en niet eens een inkeping nodig hebben.

Apple iPhone x