Je keert altijd terug naar Krakau

Wawel
Op de Wawel

Krakau of Kraków op zijn Pools is een geweldige stad voor een stedentrip. Flink wat jaren geleden, voor de oprichting van Mixed Grill, was ik er al een paar keer geweest om te genieten van de cultuur, architectuur en gastvrijheid. Daarom was het nu de hoogste tijd om eens voor de website terug te keren en verslag te doen.

Ondanks dat Krakau ruim 766.000 inwoners heeft, is het de ideale stad om te voet of op de fiets te verkennen. Veel van de bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Bovendien is een groot deel van het centrum autovrij. Dat zorgt niet alleen dat alles in het centrum minder gehaast lijkt, maar ook dat er veel terrassen te vinden zijn.

Toeristisch Krakau is onder te verdelen in drie delen: het oude centrum (Stare Miasto), de heuvel Wawel met zijn historische gebouwen en de wijk Kazimierz. Natuurlijk is ook daarbuiten genoeg te zien en ontdekken. Waar je voor kiest, hangt af van je interesses en de hoeveelheid tijd je hebt.

Podgórze

Ik kom aan het einde van de middag aan in de stad en besluit de eerste avond in de omgeving van mijn hotel in Kazimierz te blijven. Ik wandel eerst naar de oevers van de Wisła om daar via de moderne voetgangersbrug Kładka Ojca Bernatka naar de andere kant van de rivier te wandelen. Op de brug kun je mooie hangende sculpturen van kunstenaar Jerzy Kędziora bekijken. Aan de andere kant sta je in de wijk Podgórze, die op het gebied van cultuur en uitgaan enorm in opkomst is. Rondom de brug vind je heel veel hippe cafés en restaurants.

Een paar minuten lopen van de brug heb je een mooi plein met de Sint-Jozefkerk. Rechts van de kerk kun je een klein parkje inlopen. Het pad loopt al snel omhoog, waarna je een mooi uitzicht over de stad hebt. Loop je verder dan kom je in een veel groter park. Maar aangezien het avond is, keer ik terug en wandel door de wijk. Aan een parkeerplaats in de Piwna-straat ontdek ik een enorme muurschildering van de Italiaanse kunstenaar Blu met een stevig commentaar op de katholieke kerk, een bijzonder gedurfd werk in het gelovige Polen.

Foodtrucks

Eenmaal terug in Kazimierz is het tijd om wat te eten en drinken. De keuze is enorm, maar ik kies voor een optie die populair is onder het lokale uitgaanspubliek. In de wijk zijn meerdere plekken waar een aantal foodtrucks bij elkaar staan. Volgens locals is die op de hoek van de straat Wąska het beste. Je kunt het marktje herkennen aan de enorme muurschildering van een meisje met een leeuwenmasker. De beste foodtruck aldaar is Andrus. Zij serveren een variant van het broodje pulled pork dat in Krakau al populair was voordat de term pulled pork bekend raakte.

Zo’n broodje heet Maczanka Krakowska en is verkrijgbaar in heel veel varianten. Populair is een redelijk standaard versie met een soort barbecuesaus, maar avontuurlijke eters kiezen voor extra mierikswortel of een variant met biet, chocola, blauwe kaas en pickles. Van die laatste is ook een vegetarische versie te krijgen, waarbij het vlees is vervangen door gebakken paddenstoelen.

Bier met honing

Daarna kun je naar de buren van Stara Zajezdnia waar ze hun eigen bier brouwen. In Polen zijn ze gek op bier met honing, dus die moet je hier zeker proeven, maar ook de weizen met peer en de IPA met ananas zijn zeer de moeite waard. Er is ook een uitgebreide collectie met cider en wijn voor degenen die niet zo van bier houden. Heb je na een paar drankjes zin om te dansen, dan kun je dat doen in de voormalige tramremise die achter de brouwerij ligt.

Ik ga echter verder richting het uitgaanscentrum van de wijk voor een afzakkertje in één van de meest bijzondere bars van Kazimierz: William Rabbit & Co. Dit is een ondergrondse speakeasy in de stijl van Alice in Wonderland. Niet iedereen weet de ingang te vinden en ook ik moest beloven om het geheim niet zomaar prijs te geven. Ik mag wel een hint geven: vind een Hawaïaans restaurant en zoek daar naar de konijnensporen. Eenmaal binnen kun je genieten van de beste cocktails van de stad.

Kościuszko Mound
Kościuszko Mound

Ook overdag is er natuurlijk genoeg te beleven en ontdekken in Krakau. Ik besluit dit deels te voet en deels op de fiets te doen. In de ochtenden verken ik per fiets de buitenwijken van de stad. De route gaat eerst naar een opvallende landmark aan de rand van de stad: Kościuszko Mound. Deze kunstmatige grafheuvel is een monument voor de vrijheidsstrijder Tadeusz Kościuszko. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad en het dal van de rivier Wisła. Via dat dal fiets ik dan ook terug naar de stad, want langs de oevers zijn prachtige fietspaden aangelegd.

Als je de rivier volgt, sta je plots aan de Wawel. Op deze heuvel staan een paar van de belangrijkste gebouwen van de stad waaronder de kathedraal en het koninklijk paleis. Je kunt gratis naar boven en de binnenplaats verkennen. Ook een deel van de kathedraal is dan te bezoeken. Wil je echter alles zien dan dien je een kaartje te kopen (tip: ga niet naar de eerste kassa bij de ingang, maar neem die op de binnenplaats, daar is het veel rustiger). Met een kaartje kun je onder andere de toren van de kathedraal beklimmen. Daar heb je een geweldig uitzicht over de stad en omgeving. Onder de heuvel is een grot te bezoeken waar ooit een draak heeft gewoond.

Monumenten

Via de Droga Królewska, of Koninklijke Route, kun je vervolgens de Oude Stad in om echt te ontdekken waarom Krakau zou bijzonder is. De historische binnenstad is namelijk nog geheel intact en staat vol met indrukwekkende monumenten. Hoogtepunt is de Grote Markt Rynek Główny, één van de grootste en mooiste pleinen van Europa. Rondom het plein staan talloze paleizen en kerken en in het midden van het plein staan de imposante Lakenhal en de Sint-Adalbertkerk van bijna 1000 jaar oud.

Om alles op en rond het plein op je in te laten werken, kun je het beste even lekker op één van de terrassen gaan zitten en de tijd nemen. Zorg dat je sowieso aanwezig bent op het hele uur, want dan kun je getuige zijn van een bijzonder ritueel. Vanuit de top van de Maria-Hemelvaartkerk klinkt dan een melodie op een trompet: de Hejnał. Deze opvallende melodie stopt halverwege abrupt. Een verwijzing naar een invasie van de Mongolen in 1241. Een wachter in de toren zag de vijandelijke troepen en waarschuwde de stad met zijn trompet. Halverwege werd hij dodelijk getroffen door een pijl. Sindsdien klinkt de Hejnał elk uur vanaf de toren. Ook ’s nachts.

Grote Markt

Als je vervolgens gaat dwalen in de straten rondom de Grote Markt zie je ook nog het ene na het andere monument. Bezoek bijvoorbeeld de oude gebouwen van de universiteit waar Copernicus met zijn destijds ketterse theorie kwam, waarin hij stelde dat de Aarde om de Zon draait en niet andersom. De Oude Stad is omringd door een park (Planty) waar je ook heerlijk kunt wandelen en waar vaak kunst of voorstellingen te zien zijn.

Ook liefhebbers van kunst komen aan hun trekken in Krakau. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan het National Museum. Hier vind je De dame met de Hermelijn van Leonardo da Vinci. Net zo mooi en indrukwekkend als de Mona Lisa, maar dan met veel minder bezoekers. In de rest van het museum vind je verder nog een mooie combinatie van oude en nieuwe kunst. Zo zag ik er onder andere sculpturen van Henry Moore en werk van Poolse impressionisten.

Eten in Krakau

Je kunt heerlijk eten in deze stad. Ik noemde al de foodtrucks in Kazimierz, maar je kunt ook eten op hoog niveau. Het mooie is dat fine dining in Polen heel erg betaalbaar is. Het is dus echt aan te raden om een goed restaurant op te zoeken voor zowel lunch als diner. Een aanrader op dat gebied is Szara Gęś (Grijze Gans) aan de Grote Markt. Met een beetje geluk heb je een tafel met uitzicht op het plein, maar de prachtig ingerichte kamers zijn ook een genot voor het oog. Zorgt dat je ruimte hebt voor een toetje en kies dan vervolgens één van de minst aanlokkelijke namen op de kaart: Grey Goose of Buffalo Heart. Je zult hiervan geen spijt krijgen.

Wijnliefhebbers kunnen in  de vele restaurants terecht voor goede wijnen uit de regio. Een aanrader op dit gebied is Klimaty Południa. Hier hebben ze een enorme selectie lokale wijnen en weten ze precies wat er goed bij smaakt. Ben je meer van het bier, dan kun je in de stad ook een aantal brouwerijen, brewpubs en goede cafés vinden. Deze zijn vooral in Kazimierz, waar de Omerta Pub mijn favoriet is.

Overnachten in Krakau

Ik sliep in het Golden Tulip in Kazimierz en dat kan ik iedereen aanraden. Het hotel is behoorlijk nieuw en daarom van alle gemakken voorzien en centraal gelegen. Vanaf de binnenplaats van het hotel wandel je zo de stad in. Krakau is trouwens ook een goede uitvalsbasis voor trips naar de regio rondom de stad.

Stadspoort

kerk in krakau

Universiteit

Drakengrot

Wawel

Kasimierz

Sint-Jozefkerk

kunst van Blu

Nationaal Museum