Street Art Sundays in Coulisse: kunst ontmoet fine dining

Street Art Sundays
Foto: Jurre Rompa

Wij vinden het altijd fijn als we twee van onze interesses kunnen combineren. Zoals bijvoorbeeld gastronomie en kunst. Bij sterrenrestaurant Coulisse in Amsterdam doen ze dat tijdens de Street Art Sundays.

Op drie zondagmiddagen kun je onder het genot van goed eten en drinken genieten van de mooiste verhalen over kunst. Curator van de Street Art Sundays is Frankey, beroemd vanwege zijn grappige interventies in het alledaagse straatbeeld. Op de eerste middag trapt hij zelf af met Gum under the table, verhalen over Frankey’s fascinatie voor kauwgom. Volgens de kunstenaar is kauwgom namelijk het meest nutteloze en vrolijke voedselproduct aller tijden. Tegelijkertijd zorgt het team van Coulisse voor unieke gerechtjes en onverwachte smaken. Als leuke bonus is er op de eerste middag een optreden van nieuwe funk-band ‘Cindy’ van Xander Vrienten, Martijn Bosman en Valentijn Bannier.

Frankey: “Ik laat mensen graag op een andere manier naar alledaagse dingen kijken in de hoop op een glimlach. Restaurants en eten zijn voor mij daarin een onuitputtelijke inspiratiebron. Van de wijnvlek in het tafellaken en het obligate kaarsje, tot het stukje kauwgom onder de tafel. Vooral om dat laatste moet ik zelf al lachen. Want wie heeft dat ooit verzonnen om het daar te plakken? En is kauwgom eigenlijk wel eten? Je steekt het in je mond, je proeft het, kauwt erop, maar slikt het NIET door. Als dat niet fascinerend is!”

Wie de invulling doet van de twee andere middagen is nog niet bekend, maar we vertrouwen curator Frankey op zijn keuzes. In ieder geval zal dan ook de link tussen kunst en eten centraal staan. Alle gasten krijgen na afloop een uniek gesigneerd kunstwerk van de kunstenaar (oplage 100 stuks). Ook is er dan ruimte voor een drankje met de artiesten en chefs. Aan de oplage van de kunst kun je al opmaken dat er elke middag ruimte is voor 100 gasten. De kosten voor het complete programma zijn €65,- (entree, artist talk, een staande streetfood maaltijd en welkomstdrankje). Reserveren kan via deze link. De middag met Frankey is op 25 februari van 15 tot en met 18 uur. De overige data zijn 24 maart en 21 april 2024.

De vriendschap tussen Coulisse en Frankey ontstond toen het restaurant een Michelin-ster ontving. Frankey maakte speciaal daarvoor een kunstwerk van een breed grijnzend Michelin-mannetje met trots een ster in zijn handen. Deze eerste samenwerking smaakte naar meer. Vandaar dat Coulisse-eigenaren en jeugdvrienden Tim van der Molen en Simon Witmaar samen met Frankey dit project hebben opgezet.

Tim van der Molen: “Mensen kennen ons vooral van een uitgebreide avond uit met een avondvullend programma, waarbij je volledig in de watten wordt gelegd. Dit is heerlijk en ook wat wij volledig uitdragen, maar soms willen we juist iets compleet anders. Met Street Art Sundays gooien we vaste verwachtingen en regels overboord. We stellen de gasten en onszelf op de proef door de verandering van de ruimte, de inbreng van de kunstenaar en juist een keer niet specifiek alleen door het eten.”

Street Art Sundays
Foto: Frankey
Street Art Sundays
Foto: Marjorie Romeijn
Street Art Sundays
Foto: Chantal Arnts
Street Art Sundays
Foto: Marjorie Romeijn
Street Art Sundays
Foto: Arie de Leeuw
Street Art Sundays
Foto: Chantal Arnts