Trompe-l’oeil op een Russisch appartementencomplex

Trompe-l'oeil
Foto’s: Urban Morpho Genesis

Kijk eens goed naar de foto hierboven. Op het eerste gezicht lijkt het een doodnormaal gebouw, maar wie langer kijkt, zal dingen ontdekken die niet (kunnen) kloppen. Wat je ziet is namelijk een kunstwerk van Shozy.

Onder de naam Shozy maakt de Russische kunstenaar Danila Shmelev indrukwekkende street art, waarbij hij graag gebruik maakt van optische illusies en duizelingwekkende technieken uit de schilderkunst. In dit geval is het een lege hoek van een gebouw in het Russische Solnechnodolsk, in de buurt van Stavropol.

Street art-festival

Shozy was daar op uitnodiging van het street art-festival Urban Morpho Genesis, dat nationale en internationale kunstenaars muurschilderingen laat aanbrengen door heel Rusland. Opvallend daarbij zijn vaak de enorme afmetingen van de kunstwerken. De trompe-l’oeil die Shozy maakte is relatief klein, maar daardoor niet minder indrukwekkend dan de rest.

Voor de kunstenaar was het de uitdaging om iets met een doorsnee gebouw, zoals je die ziet in vrijwel iedere Russische stad ziet, te doen. Met zijn werk laat hij een ongewone kant zien van iets dat normaal gesproken heel gewoon is. In een hoek waar je normaal alleen de zijkant van het gebouw ziet, heeft Shozy een heel nieuw deel aangebracht.

Meer werk van Shozy kun je bekijken op zijn Instagram.

Trompe-l'oeil

Trompe-l'oeil

Trompe-l'oeil