Het Berlijnse Teufel timmert al flink wat jaren aan de weg met hoogwaardige audio-producten voor een goede prijs. Met de CAGE betreedt het merk ook de markt voor gamers.
Gamen is immers iets wat steeds meer en meer online met vrienden of random tegenstanders wordt gedaan. Daarbij is een een goede koptelefoon mét microfoon onontbeerlijk. Ik ging aan de slag met de Teufel CAGE en kreeg daarbij spontaan hulp van mijn zoon, die de koptelefoon graag wilde gebruiken bij potjes Fortnite en Apex Legends.
Vergeleken wat we hiervoor gebruikten voor het communiceren tijdens het gamen is de CAGE een zwaargewicht. Qua specificaties welteverstaan. Het gewicht op je hoofd valt namelijk met 280 gram reuze mee. Ook mijn zoon van 10 draagt de koptelefoon graag en ook bij hem past hij goed. Dat zegt wel iets over de ruime verstelbaarheid. De grote en zachte oorkussens zitten heerlijk (ook als je een bril draagt) en zorgen dat je je goed kan focussen op de game, omdat ze helemaal over je oren passen.
Surround
Het geluid dat uit deze koptelefoon komt is indrukwekkend goed. Vooral games die Surround Sound ondersteunen klinken geweldig. Dankzij de Dolby 7.1.1 hoor je details nog beter, waarmee je je voordeel kunt doen. Je kunt echt gericht horen waar bijvoorbeeld een vijand zit. Via software die je op je computer kunt downloaden is het mogelijk het geluid helemaal naar wens te finetunen. Bijvoorbeeld door spraak te versterken of juist de bass op te schroeven.
Aansluiten van de CAGE gaat via USB, maar een old school jackplug is ook mogelijk. Een combinatie van die twee kan ook. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de USB aansluiten op je console of PC en de jackplug op je telefoon. Zo kun je tijdens het gamen je favoriete muziek streamen. Een erg fijne optie zeg ik uit ervaring. Vooral op de PC is het geluid van deze headset erg goed, vanwege de vele opties die de zogenaamde Xear-audiochip kan bieden.
Microfoon
De Teufel CAGE heeft natuurlijk ook een microfoon. Handig hieraan is dat je aan zowel de linker- als rechterkant van de koptelefoon kunt plaatsen. Net wat je het liefst hebt. Dankzij de flexibele arm kun je de microfoon heel gericht plaatsen, maar hierdoor kan deze wel in je gezichtsveld terechtkomen. Iets waar je even aan moet wennen, want daarna valt het niet op. Van online vrienden kreeg ik complimenten over de kwaliteit van mijn spraak. Niet zozeer om wat ik zei, maar dat het helder klinkt. Ik heb even een klein testje uitgevoerd met een andere headset erbij en aan de andere kant viel het verschil op positieve wijze op. Weer een pluspuntje voor Teufel.
Via de oorschelp zijn een aantal handige bedieningen uit te voeren. Denk aan het regelen van het volume of het skippen van een muziektrack. Je schijnt ook telefoontjes te kunnen aannemen, maar niemand belde tijdens het testen en ik vond het ook weer zo wat om mensen te vragen om mij te bellen voor deze reden. Nu we het overigens toch over de oorschelpen hebben: wat mij betreft had het lichtgevende logo na het aansluiten van de USB niet echt gehoeven. Mijn zoon denkt daar trouwens anders over. Hij vindt het juist cool.
Prijs
Een ander punt waar mensen over kunnen vallen is de prijs van de Teufel CAGE. Voor een hoogwaardige koptelefoon die voor eigenlijk alles te gebruiken is vind ik de prijs van 170 euro erg schappelijk. Maar voor (vooral jongere) gamers met een wat krappere beurs is het een flinke investering. Daar krijg je wel iets heel goeds en moois voor terug. Wat mij betreft dus een dikke aanrader!
De producten van Teufel zijn overigens alleen online te koop. Door rechtstreeks vanuit de fabriek aan de consument te verkopen, kan het merk hoogwaardige producten voor goede prijzen aanbieden.