Getest: Fairphone Fairbuds XL

Fairphone Fairbuds XL

Fairphone biedt al een aantal jaren een duurzaam alternatief voor de smartphone. Inmiddels heeft het Nederlandse merk ook de overstap gemaakt naar de wereld van koptelefoons. Eerder brachten ze onder de naam Fairbuds oordopjes uit. Nu is er de Fairphone Fairbuds XL, een duurzame koptelefoon.

Vrijwel alle apparaten die we kopen en gebruiken zijn zo gemaakt dat ze lastig of niet te repareren zijn. Waar we een paar decennia geleden nog kozen voor reparatie als iets stuk was, kiezen we nu massaal voor weggooien en vervanging door iets nieuws. Best vreemd eigenlijk, want bijvoorbeeld een smartphone of koptelefoon is een best kostbare investering.

Schroevendraaier

Gelukkig zijn er pioniers als Fairphone die inzien dat dit anders moet. Al flink wat jaren timmeren zij aan de weg met smartphones, die niet alleen duurzaam worden geproduceerd, maar ook eenvoudig zelf te repareren zijn. De nieuwe koptelefoon van Fairphone valt in precies datzelfde straatje. Mocht na een aantal jaren gebruik een onderdeel versleten zijn of kapot gaan, dan kun je eenvoudig met een simpele schroevendraaier zelf de vervanging uitvoeren.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel goed, maar we waren daarnaast benieuwd of de Fairphone Fairbuds XL ook een fijne koptelefoon in het gebruik is. Alleen door op die manier niet onder te doen voor de concurrentie kan zo’n mooi initiatief van Fairphone slagen. Tijd dus voor een uitgebreide test. We zijn aan de slag gegaan met de groene versie van de Fairbuds XL.

Groen met oranje

Als je naar de hedendaagse markt voor over ear-koptelefoons kijkt dan is er een aantal zaken belangrijk. In de eerste plaats natuurlijk het geluid, maar verder ook het draagcomfort, de bediening en de Noise Cancelling. Bij het uitpakken valt direct het design op. Ons testexemplaar is groen met oranje accenten en is daardoor meteen anders dan andere koptelefoons. Mocht dit te frivool voor je zijn; is er ook een zwarte versie.

In de verpakking zit verder een etui om de koptelefoon in te bewaren en een korte gebruiksaanwijzing. Vreemd genoeg zagen we daarin geen verwijzing naar de app die je bij de Fairbuds XL kunt gebruiken. Deze app heet Fairbuds in de stores van Android en Apple, maar op je telefoon zelf noemt ie zichzelf Fairsound. Het kan dus even zoeken zijn. In de app kun je je apparaat registreren en kiezen voor een paar presets op het gebied van geluidsvoorkeur.

Joystick

Ook zonder de app werkt de koptelefoon intuïtief. Hiervoor zitten er twee fysieke knoppen op de rechteroorschep. De ene is een reguliere knop, de ander lijkt meer op een kleine joystick. Met een druk op de joystick zet je de Fairbuds XL aan en met de andere knop je de Bluetooth verbinding laten maken met je smartphone. Bij verder gebruik kun je met de twee knoppen de ANC regelen, het volume aanpassen en skippen naar een volgende of vorige track. Dit werkt allemaal perfect. Beter zelfs dan bij koptelefoons waarbij je de oorschelp hiervoor moet aanraken.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe klinkt de Fairphone Fairbuds XL? Als je kijkt naar de prijsklasse waarin deze koptelefoon is te vinden, dan is dat gewoon erg goed. Bij een laag volume wil het soms wat dof klinken, maar zet je de muziek iets harder, dan komt alles tot leven. We vinden de Fairbuds XL opvallend gedetailleerd klinken. We hebben uitgebreid getest met voor ons zeer bekende muziek van onder andere Sigur Rós, Four Tet, Animal Collective, Björk en Boards of Canada. Het klonk allemaal prima in orde. Natuurlijk zijn er beter klinkende koptelefoons op de markt, maar die zijn dan wel een stuk duurder dan de €249,- die de Fairbuds XL moet kosten.

Telefoneren

De Noise Cancelling doet binnenshuis of in de trein ook goed zijn werk, maar tijdens een wandeling buiten wil de wind nog wel eens aanwezig zijn. Ook telefoneren via de koptelefoon buiten werkt daarom vaak niet goed genoeg. Ben je binnen of in een rustige omgeving, dan gaat het wel oké. De koptelefoon zit prima op je hoofd. De oorschelpen zitten goed. Het geheel is wel wat zwaarder dan een premium koptelefoon, maar een paar uur achter elkaar dragen gaat uitstekend.

We kunnen dus concluderen dat het Fairphone is gelukt om een goede koptelefoon te maken die op vrijwel alle punten een dikke voldoende scoort. Het feit dat de Fairbuds XL duurzaam is geproduceerd en een langere levensduur garandeert, zijn sterke extra pluspunten. Wij zijn aangenaam verrast en kunnen de Fairbuds XL van harte aanraden. Qua kwaliteit van geluid en Noise Cancelling moet je deze koptelefoon vergelijken met gelijk geprijsde concurrenten en niet met de topmodellen op de markt. Als we de dus puur kijken naar de verhouding prijs/kwaliteit dan heeft Fairphone een prima koptelefoon gemaakt.

Fairphone Fairbuds XL

Fairphone Fairbuds XL

Fairphone Fairbuds XL
De koptelefoon kun je zelf simpel uit elkaar halen