Maak deze zomer een Team Iceland Stopover op IJsland

juichen voor IJsland

Waarschijnlijk ben je al op de hoogte van het feit dat je met een vlucht van Icelandair richting Noord-Amerika kosteloos een stopover van een paar dagen kunt maken op IJsland. Deze zomer is dat extra bijzonder, want je kunt dan ontdekken waarom de IJslandse voetballers zo goed zijn.

Twee jaar geleden maakte Team Iceland grote indruk op het EK voetbal en deze zomer hebben ze zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Oranje, geplaatst voor het WK in Rusland. Zoals je wellicht 2 jaar geleden wel gezien hebt, leeft heel IJsland mee met hun nationale team. Voor Icelandair reden om daarop in te haken met de Team Iceland Stopover.

Tussen 29 mei en 25 juni kun je je aanmelden voor een bijzondere voetbalverrassing op IJsland. Een IJslandse buddy laat je zien wat de lokale pro’s zo bijzonder maakt. Deze ervaring is zelfs voor mensen die niet zoveel van voetbal houden interessant. Er zijn namelijk verschillende arrangementen. Wij pakten onlangs het vliegtuig richting IJsland om een voorproefje te krijgen.

nationaal park Þingvellir

Train the Icelandic Way

Volgens de IJslanders zit het geheim van hun succes in het feit dat ze hun hele leven te maken hebben met uitdagende weersomstandigheden. Dit maakt ze wat harder en stoerder dan mensen van elders. Een IJslandse voetballer zal zich nooit aanstellen als hij een stootje krijgt. Als je kiest voor Train the Icelandic Way ga je zelf de strijd met de IJslandse elementen aan tijdens een hike door het adembenemend mooie Nationaal Park Þingvellir.

Dit niemandsland is ontstaan, omdat precies hier de tektonische platen van Amerika en Europa uit elkaar groeien. Het landschap is zoals je nog nooit hebt gezien, met vreemde scheuren in de grond, het helderste water (dat je ook kunt proeven) en besneeuwde vulkanen aan de horizon. Met een beetje geluk eindigt de wandeling bij The Bloody Gate uit Game of Thrones.

Support like an Icelander

Wie het vorige EK heeft gevolgd, is bekend met de IJslandse supporters en hun beroemde Viking Clap. Wil je dat eens in het echt meemaken, dan kun je een voetbalwedstrijd bezoeken. In IJsland is een bezoek aan het stadion anders dan hier. Voetbal is iets voor de hele familie. Supporters gaan vriendelijk en sportief met elkaar om en de sfeer is altijd goed. Ik bezocht de derby tussen Valur Reykjavík (de huidig landskampioen) en KR Reykjavík, een leuke wedstrijd met veel spektakel in de blessuretijd van de tweede helft.

Relax like a Pro

Elke sporter weet dat uitrusten net zo belangrijk is als trainen. Ben je meer van het ontspannen dan kun je relaxen als een IJslandse pro in de Fontana Spa in Laugarvatn. In deze authentieke IJslandse spa komt het warme water uit de grond. Laat je lichaam en geest ontspannen in één van de heerlijke warmwaterbaden. Wie lef heeft, neemt een duik in het ijskoude meer naast de spa. Het gevoel als je daarna weer in het warme water stapt, is onbeschrijfelijk.

Ook de sauna is hier een aanrader. Vanuit de sauna kijk je door een raampje naar de prachtige IJslandse natuur. Grappig aan deze plek is dat alles natuurlijk is. Hier is geen thermostaat. De temperatuur regel je door de deur wat verder open of dicht te doen. Na afloop moet je zeker een stuk lokaal roggebrood proberen. Fontana is naast een spa namelijk ook een geothermische bakkerij. Het brood wordt gebakken in een pan die ze begraven in het vulkanische zand naast een warmwaterbron.

Fontana Spa

Daarnaast is het ook mogelijk om voetbal en golf-clinics te volgen. Deze stonden helaas niet in op het programma, dus ik kan je niet uit eerste hand vertellen hoe deze ervaring is. Als ik echter kijk naar hoe goed de andere ervaringen zijn geregeld, hoe vriendelijke de IJslanders zijn en hoe mooi elke locatie op het eiland is, dan kan het niet anders dan heel bijzonder zijn.

Heb je dus plannen om komende maanden naar Noord-Amerika te vliegen, vergeet dan niet om een Team Iceland Stopover te maken. Deelname aan zo’n Stopover is geheel kosteloos. Op basis van de motivatie bij de aanmelding zal een selectie van deelnemers worden gemaakt. Aanmelden kan via de website van Icelandair.

voetbalwedstrijd in Reykjavik

meer in nationaal park Þingvellir

nationaal park Þingvellir

nationaal park Þingvellir