Viva la Frida! Frida Kahlo in het Drents Museum

Frida Kahlo - Drents Museum
Frida Kahlo (1907-1954), Henry Ford Hospital, 1932, olieverf op metaal, 31 x 38,5 cm, Museo Dolores
Olmedo, Xochimilco, Mexico © 2021 Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust,
Mexico Stad/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021

Viva la Frida! Vanaf 8 oktober tot en met 18 april 2022 is in het Drents Museum een spectaculaire en kleurrijke tentoonstelling te zien met werk én persoonlijke eigendommen van Frida Kahlo.

Uniek aan de expositie Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo is dat er is samengewerkt met zowel het Museo Dolores Olmedo als het Museo Frida Kahlo (voorheen La Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico-Stad. Hierdoor geeft de tentoonstelling een uniek beeld van de kunst én de kunstenaar. Dit komt omdat de kunst door de gebruiksvoorwerpen in een interessante context wordt geplaatst.

Wereldprimeur

Met deze combinatie heeft het Drents Museum een wereldprimeur te pakken. De kans is groot dat deze collecties nooit meer samen te zien zullen zijn. Frida Kahlo is immers zeer geliefd en veel musea wereldwijd hebben interesse in het organiseren van een tentoonstelling. Dat dit het Drens Museum is gelukt, is vooral te danken aan de tomeloze inzet van museumdirecteur Harry Tupan die al 10 jaar bezig is om werk van Frida Kahlo naar Assen te halen.

Toen eindelijk de deals waren gemaakt met zowel Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo kwam COVID-19 nog langs als spelbreker. Dit zorgde dat Viva la Frida! moest worden uitgesteld. Dat de expositie nu toch doorgaat is een klein wonder. Een wonder dat iedereen zou moeten aanschouwen, want deze expositie is niet alleen uniek, maar ook nog eens erg mooi.

Vader

In een donkere ruimte met prachtige diepblauwe wanden komt de kunst prachtig tot zijn recht. Als bezoeker zie je niet alleen een flink aantal topstukken, maar leer je ook van alles over Frida Kahlo en haar heftige leven. Het begint met de familiegeschiedenis. Hier zie je bijvoorbeeld foto’s die haar vader Guillermo (Wilhelm) Kahlo maakte voor de Mexicaanse overheid.

Stapje voor stapje vertelt de tentoonstelling het verhaal van Frida Kahlo. Door kunst en voorwerpen te combineren, ontstaat een compleet beeld en zie je wat haar inspireerde. Dat zijn bijvoorbeeld de reizen naar Amerika (dat ze Gringolandia) noemde, de turbulente relatie met haar man Diego Rivera en natuurlijk haar broze gezondheid. Indrukwekkend zijn de werken die ze over dit onderwerp maakte, zoals het schilderij Henry Ford Hospital dat je bovenaan deze pagina ziet. Met dit schilderij verwerkte ze een miskraam die ze had tijdens een verblijf in Detroit.

Frida Kahlo - Drents Museum
Huipil (tuniek), vóór 1954 Juchitán de Zaragoza, Oaxaca, Mexico. Muslinkatoen met handborduurwerk in katoengaren
Enagua (rok) en holán (ruche), vóór 1954 Coyoacán, Mexico Stad, Mexico.
Rok: zijde geweven in complexe patronen; ruche: katoenen gaasweefsel afgezet met kant
Museo Frida Kahlo / Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico City

Natuurlijk ontbreekt een prachtige selectie van Frida’s jurken en sieraden niet, maar daarnaast zien we ook de zware medicijnen die ze gebruikte en de korsetten en protheses die ze droeg. Ook zijn er privéfoto’s te zien die zijn gemaakt tijdens een van haar vele verblijven in een ziekenhuis. Ze vormen een schril contrast met de kleurrijke foto’s die haar geliefde Nickolas Muray van haar maakte.

Catalogus

Een bezoek aan Viva la Frida! maakt diepe indruk. Zowel vanwege de prachtige kunst als het tragische verhaal van Frida Kahlo. Vergeet in dat kader zeker niet om de video Meet Frida in de Abdijkerk te bekijken die speciaal voor deze expositie is gemaakt. Bijzonder mooi gemaakt en zeer informatief. Wie hongerig is naar meer Frida kan bijvoorbeeld de fraai vormgegeven catalogus aanschaffen in de museumwinkel. Of aan een van de aanvullende activiteiten deelnemen.

Speciaal voor Viva la Frida! is het museum 7 dagen per week open van 10 tot 18 uur en op vrijdag zelfs tot 22 uur. Omdat er gebruik zal worden gemaakt van tijdsloten is het sterk aan te raden om van te voren je tickets online te kopen. Overigens staat heel Assen in het teken van deze expositie. Het is dus leuk om na het bezoek aan het museum nog even de stad in te gaan. Bijvoorbeeld voor een Mexicaans diner.

Frida Kahlo - Drents Museum
Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939, foto, 32,4 x 24,1 cm, Throckmorton Fine Art, New York / Photo by Nickolas Muray, © Nickolas Muray Photo Archives
Frida Kahlo - Drents Museum
Frida Kahlo (1907-1954), De gebroken zuil, 1944, olieverf op doek op masoniet, 39,8 x 30,5 cm,
Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico © 2021 Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico Stad/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021
Frida Kahlo - Drents Museum
Beschilderd gipskorset, 1944 Gips, medische verband en verf.
Museo Frida Kahlo © 2021 Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico Stad/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021
Frida Kahlo - Drents Museum
Beenprothese met laars voorzien van vetersluiting 1953-1954, Mexico. Metaal, leer, geborduurde zijde en lint
Museo Frida Kahlo / Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico City
Frida Kahlo - Drents Museum
Frida Kahlo (1907-1954), Zelfportret met aapje, 1945, olieverf op doek, 56 x 41,5 cm, Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico © 2021 Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico Stad/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021