Review: Bowers & Wilkins Px8 007 Edition

Bowers & Wilkins Px8 007 Edition

Onlangs hadden we de eer om in Abbey Road Studios in Londen kennis te maken met de Bowers & Wilkins Px8 007 Edition. Een korte luisterbeurt smaakte naar meer en gelukkig kregen we van Bowers & Wilkins de kans om deze gelimiteerde editie van de Px8 uitgebreid te testen.

De 007 Edition wijkt alleen qua uiterlijk af van de reguliere Px8, dus alles wat we schrijven over geluid, comfort en deels ook over vormgeving is tevens van toepassing op de andere uitvoeringen van de Bowers & Wilkins Px8. De speciale Bond-versie is uitgevoerd in een unieke kleur (Midnight Blue) die identiek is aan het smokingjasje dat James Bond droeg in Dr. No. Dit geldt voor zowel de koptelefoon zelf als voor de case waarin je deze kan opbergen. Verder zien we bekende ‘gun barrel’ aan de binnenkant van de oorschelpen, het 007-logo subtiel op de bovenkant van de rechteroorschelp en een rode knop waarmee je de Px8 aan kunt zetten en verbinden met Bluetooth.

Deze editie is €100,- duurder dan de reguliere Px8, die van zichzelf ook al een stevige verkoopprijs heeft. Maar voor dat geld heb je wel de beste koptelefoon op de markt in bezit (in het geval van de gewone Px8) of een prachtig uitvoering van die koptelefoon in een gelimiteerde oplage (de 007 Edition). We hebben het hier over een verkoopprijs van respectievelijk €699 en €799. Dat is veel geld, maar voor dat geld krijg je wel het beste van het beste op het gebied van design, comfort en geluidskwaliteit.

Design

De koptelefoon van Bowers & Wilkins is gemaakt van luxe materialen als gegoten aluminium en nappaleder voor de oorschelpen en de hoofdband. In de oorschelpen zit vervolgens traagschuim. Hierdoor voelt de koptelefoon in je handen direct zeer luxe aan en is het draagcomfort van het allerhoogste niveau. Vergeleken met andere koptelefoons is het echt opvallend hoe fijn de Px8 op je hoofd zit. Je voelt deze bijna niet, ook niet als je de koptelefoon een paar uur achter elkaar draagt.

Wat we kunnen waarderen is dat de Bowers & Wilkins Px8 een aantal fysieke knoppen op de oorschelpen heeft. Hiermee kun je de koptelefoon aan en uit zetten, verbindingen maken met Bluetooth, nummers skippen, volume regelen en telefoontjes aannemen en ophangen. Een knop op de andere oorschelp is naar eigen inzicht te programmeren. We vinden dit echt veel fijner werken dan een aanrakingen op de oorschelp. De rest van de instellingen gaat via de app van Bowers & Wilkins, waarin je bijvoorbeeld het niveau van de ruisonderdrukking instelt of dat de muziek pauzeert als je de koptelefoon afzet.

In de case van de koptelefoon zit een vakje met twee kabels die je kunt gebruiken of de Px8 te verbinden met een laptop, muziekspeler of het televisiescherm in het vliegtuig. Je kunt de Px8 trouwens niet opvouwen, alleen de schelpen kunnen gekanteld worden. Een begrijpelijke keuze, omdat de plekken waar opvouwbare koptelefoons kunnen buigen vaak kwetsbaar zijn. Kortom aan het uiterlijk valt niets aan te merken. Wij vinden het ontwerp van de Px8 erg mooi en vooral stijlvol.

Geluid

Dan het belangrijkste: hoe klinkt de Bowers & Wilkins Px8? Het korte antwoord op de vraag is fenomenaal goed. Wat ons betreft heeft B&W met deze koptelefoon een nieuwe standaard gezet waar de concurrentie zich stuk op kan bijten. Het geluid is rijk met heel veel ruimte voor detail. Zelfs nummers die je heel goed kent, klinken plots fris en nieuw. We hebben veel plezier gehad met het testen met verschillende muziek.

Bijvoorbeeld An Eagle In Your Mind van Boards of Canada, waar verschillende lagen in de muziek over elkaar heen buitelen. Of de brute bassen in de dansvloerklassieker Higher Ground van TNGHT. Vervolgens genoten we intens van tracks van Jeff Buckley, Sigur Rós, Leftfield en The Avalanches. Ook de hardcore van Turnstile, hiphop van JID en composities van saxofonisten Jan Garbarek en Colin Stetson klonken extra lekker. Werkelijk bij alles waren we diep onder de indruk van de geluidskwaliteit. Het klinkt allemaal zo natuurlijk, precies en vol. Een luistersessie met de Px8 laat je opnieuw verliefd worden op al je favoriete muziek. Vooral als je het volume een beetje opschroeft, dan komt alles werkelijk tot bloei.

De Active Noise Cancelling is prima in orde. In tegenstelling tot de geluidskwaliteit is deze niet opvallend beter dan de concurrentie, maar de ANC doet wat het moet doen. Dat geldt ook voor de kwaliteit van telefoongesprekken. Ook hier een dikke voldoende, maar dit zijn geen zaken waarvoor je jezelf op een Bowers & Wilkins Px8 trakteert. Dat is de ongeëvenaarde kwaliteit van de muziek. Qua geluid, design en comfort is deze koptelefoon de absolute top van de markt.