Hertog Jan brouwt nu ook een Enkel

Hertog Jan Enkel

De Dubbel en Tripel zijn bekende klassieke biersoorten met een oorsprong in de middeleeuwse abdijen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een Enkel bestaat. Hertog Jan trekt dit bier uit de vergetelheid met hun eigen Hertog Jan Enkel.

Het principe in de kloosters was simpel: voor een Enkel gebruikte men een enkele hoeveelheid mout, voor een dubbel een dubbele hoeveelheid, voor een Tripel een driedubbele en voor een Quadrupel een viervoudige. Door kruizen te zetten op de vaten kon de brouwmeester zien om welk bier het ging. De Enkel kreeg 1 kruis, de dubbel 2, enzovoorts.

Vaak kwam de Enkel de abdij maar mondjesmaat uit. Dit was het bier wat de broeders zelf dronken. Of het kreeg de naam Blond als het op de markt kwam. Bij Hertog Jan brouwen ze al lange tijd met succes een erg fijne Dubbel en Tripel. Geheel in lijn met de oude tradities komt daar nu de Enkel bij.

Ella en Mistral

Het is een fris bier geworden met een laag alcoholpercentage. Gebrouwen op de klassieke manier, maar wel met een moderne twist. Brouwmeester Milan heeft namelijk de moderne techniek van dryhopping toegepast. De gebruikte hopsoorten zijn de Ella uit Tasmanië en de Mistral uit de Franse Elzas. Samen geven ze een mooi smaakpalet waarin heel veel soorten vers en gedroogd fruit in te herkennen zijn.

De combinatie van een alcoholpercentage van 4.5% en de goede aanwezigheid van de hop maakt van Hertog Jan Enkel een perfect zomerbier. Kun je niet zolang wachten, dan smaakt deze ook prima bij bijvoorbeeld een pittige maaltijd of een goede kaasplank. Wil je dit bier proeven dan kun je nu terecht bij een café dat is aangesloten bij Het Genootschap van Hertog Jan. Of je moet nog even geduld hebben. Aan het eind van de maand is de Enkel ook te koop in de supermarkt.

Hertog Jan Enkel