Vier 100 jaar Sidecar met Rémy Martin

Rémy Martin Sidecar

The Roaring Twenties! 100 jaar geleden was de wereld volop in beweging en ontstonden er heel veel nieuwe trends. Er waren ook allerlei wilde feestjes waarbij swingende jazz, prachtige outfits en heerlijke cocktails de belangrijkste ingrediënten waren. Wil je dit gevoel ook thuis oproepen? Zet dan een goede plaat op, trek je mooiste kleren aan en maak een lekkere Sidecar.

De Sidecar was namelijk een van de populairste cocktails uit de Roaring Twenties. En het mooie is dat een Sidecar in de jaren ’20 van deze eeuw nog steeds erg goed smaakt en bovendien makkelijk te maken is. Er gaan slechts 3 ingrediënten in een Sidecar en om het te makken heb je alleen nog een cocktailshaker, wat ijs en mooie glazen nodig. Hierdoor is de Sidecar bezig met een heuse comeback. Vandaar dat we graag het recept met je delen.

Wat heb je nodig?

Een Sidecar bestaat uit 3 delen cognac, 2 delen sinaasappellikeur en 1 deel citroensap. Om de cocktail naar een hoger niveau te tillen is het aan te raden om een echt goede cognac te kiezen. Wij maken de Sidecar met de Rémy Martin 1738 Accord Royal. Volgens distilleerexpert Paul Pacult is deze cognac uitermate geschikt voor het maken van deze iconische cocktail. Dit komt onder andere doordat de cognac heeft gerijpt op getoaste vaten. Dit heet in de cognacwereld Bousinage en zorgt in dit geval voor subtiele tonen van vanille en brioche.

De sinaasappellikeur de we gebruiken én aanraden is Cointreau, wat eigenlijk voor zich spreekt. Cognac van Rémy Martin en Cointreau zijn al 100 jaar de belangrijkste onderdelen van een Sidecar. Daarnaast is het aan te raden om verse citroen te gebruiken voor het sap en niet te gaan voor zo’n flesje sap uit de supermarkt. Vers is gewoon vele malen lekkerder. Samengevat heb je dus het volgende nodig:

  • 30 ml Rémy Martin 1738 Accord Royal
  • 20 ml Cointreau
  • 10 ml citroensap

Vul een shaker met ijs, voeg de 3 ingrediënten toe en schudden maar. Giet vervolgens de cocktail door een zeefje in het glas. Het glas dat het beste bij een Sidecar past is een coupe. Voor extra smaak kun je ook nog met de schil van een citroen of sinaasappel over de rand van het glas wrijven. Zo’n schilletje kun je ook gebruiken als garnering. Proost! Het staat je natuurlijk ook vrij om te experimenteren met de verhoudingen van de cocktail. Zo kun je de Sidecar naar behoefte wat zoeter of zuurder maken.

De naam Sidecar is een verwijzing naar de zijspan die de Amerikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog aan hun motor hadden. Na de oorlog bleef de Amerikaanse invloed aanwezig in de grote steden van Europa. Overal klonk jazz en op veel plekken kon je fantastische cocktails drinken. Er bestaat een stevige discussie over wie de bedenker van de Sidecar is. Er worden verschillende namen genoemd. Wat wel bekend is, is het feit dat Frank Meier van het Ritz in Parijs het recept heeft geperfectioneerd. Hij gebruikte hierbij al cognac van Rémy Martin. Vandaar dat we bij het 100-jarige jubileum ook Rémy Martin gebruiken. En dan het liefst de Rémy Martin 1738 Accord Royal.

Rémy Martin Sidecar