Ontdek de fantastische cocktails van Salmuera

Bloody Mary
Bloody Mary

Restaurant Salmuera in Amsterdam is bij liefhebbers bekend vanwege de geweldige Argentijnse keuken. Insiders weten dat je er ook terechtkunt voor de zeer uitgebreide collectie mezcal, maar sinds kort moet je ook voor cocktails bij Salmuera zijn.

Het restaurant heeft namelijk bartender Martin Eisma in dienst genomen. Aan hem de eer om de kaart met cocktails een mooie update te geven. Iets waarin hij met vlag en wimpel is geslaagd. Op het eerste gezicht lijkt de cocktailkaart te bestaan uit de bekende klassiekers, maar schijnt bedriegt. Eisma heeft er iets heel unieks van gemaakt. Wij gingen langs voor een proeverij.

Bij Salmuera draait het allemaal om shared dining, dus de tafel stond al snel vol met heerlijke hapjes. Iedere keer als er nieuw eten op tafel kwam, verscheen ook Martin Eisma om een cocktail te serveren en daar uitleg bij te geven. We hebben op deze avond een flink aantal van de nieuwe cocktails op de kaart geproefd. Met de nadruk op proeven, want we wilden zoveel mogelijk van de kaart ontdekken.

Mezcal

Als eerste kwam de Bloody Mary. Normaal bestaat deze uit tomatensap en wodka, maar bij Salmuera is de Bloody Mary opgebouwd uit een mengsel van verschillende tomatensalsa’s, tomaat, biet, rookextract en natuurlijk mezcal. Wat een verschil! Er is nog steeds de bekende combinatie van tomaat en alcohol, maar de smaak is veel rijker. Een goed begin.

Een Gin Sour was de volgende cocktail die op tafel verscheen. Ook hier was een moderne twist aan gegeven, maar wel zodanig dat iemand die een Gin Sour verwacht niet teleurgesteld zou zijn. Dat is nu zo bijzonder aan deze kaart. De verwachtingen worden niet voldaan maar op alle vlakken overtroffen. Zo had deze Gin Sour bijvoorbeeld frisse tonen van eucalyptus.

Miso en matcha

Tegelijkertijd met heerlijke koekjes van banaan met guacamole verschijnt er een Pina Colada voor mijn neus. Een cocktail die zo klassiek is dat je ‘m eigenlijk nooit bestelt. De Pina Colada heeft een belegen imago die doet denken aan vakanties in de jaren ’70. Bij Salmuera krijgt hij een nieuw leven. Daarvoor gebruikt Eisma natuurlijk ananas, maar ook avontuurlijke ingrediënten als miso, matcha en rozenextract. Heerlijk!

Inmiddels zijn we al aan het hoofdgerecht toe en staat de tafel bomvol heerlijkheden. Hierbij past perfect een Old Fashioned. Zeker in de variant die voor Salmuera is bedacht. Eisma baseerde het recept op een fijne herinnering uit zijn jeugd: zijn moeder die pannenkoeken met banaan maakt. In deze Old Fashioned gaan onder andere gezouten overrijpe banaan, tonkabonen, esdoornsiroop en zowel whisky als rum. Gewoonweg geniaal goed.

Mexicaanse Mole

Als afsluiter bij een diner drink je vaak koffie. Wij vervangen deze voor een Espresso Martini. Martin Eisma combineerde de klassieke smaken van koffie, wodka en vermouth met een Mexicaanse mole. Deze saus is natuurlijk bekend vanwege de chocolade en de pittige kruiden en pepers. In de handen van een bedreven bartender vormen deze ingrediënten een spannende mix die dankzij de cacao en alcohol troostend is van smaak en door de koffie en kruiden lekker oppeppend. Een perfecte afsluiter van een geweldige avond vol culinaire avonturen, gastvrijheid en goede verhalen.

We kunnen dan ook niet anders dan je aanraden om zo snel mogelijk een tafel te reserveren bij Salmuera en deze cocktails (en natuurlijk het heerlijke eten) te gaan proeven. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen.

Boulevardier
Boulevardier
Espresso Martini
Espresso Martini
Gin Fizz
Gin Fizz
Gin Sour
Gin Sour
Old Fashioned
Old Fashioned
Paloma
Paloma
Pina Colada
Pina Colada