Droom je van een vakantie naar Australië in de toekomst? Dan is het slim om nu al te bedenken wat je daarvoor moet regelen. Naast accommodaties en vervoer is dat bijvoorbeeld ook het aanvragen van een visum voor Australië.
Iedere buitenlander die naar Australië reist, met uitzondering van Nieuw Zeelanders, moet van te voren een visum voor Australië aanvragen. Daarvoor hoef je geen bezoek te brengen aan een ambassade of consulaat. Zoiets gaat tegenwoordig heel eenvoudig online. Wel zijn er een aantal visumvoorwaarden voor een reis naar Australië.
Doel van de reis
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het doel van de reis. Wil je slechts vakantie vieren of wil je er een studie volgen of vrijwilligerswerk doen? Ook als er een minderjarig kind meereist zijn er speciale regels. Daarnaast stellen de Australiërs ook een aantal eisen op het gebied van gezondheid. Zo moet je bij het aanvragen van een visum voor Australië verklaren dat je geen tuberculose hebt en moet je in het bezit zijn van een Nederlandse (of Belgische) zorgverzekering.
Tot slot moet je voldoen aan de zogenaamde voorwaarden omtrent gedrag. Dat is net even iets anders dan de bekende Verklaring Omtrent Gedrag die we hier in Nederland kennen. Het gaat erom dat je in je leven niet meer dan totaal 12 maanden celstraf opgelegd hebt gekregen. Het maakt niet uit of je deze hebt uitgezeten of de zaak verjaard is of om een andere reden van je strafblad is gehaald.
Aanvragen visum voor Australië
De Australische overheid is hier heel streng in. Iets om wellicht rekening mee te houden bij het aanvragen van een visum voor Australië. Als alle bovenstaande punten in orde zijn, dan is de visumaanvraag verder een eitje. Het enige wat je nog moet doen is de kosten voldoen en je bent klaar voor een groot avontuur. In onderstaande video staat het proces van de aanvraag heel duidelijk uitgelegd.
Nu je weet hoe je een visum voor Australië kunt aanvragen, is het tijd om te kijken naar alle andere zaken die je moet regelen of waar je over na moet denken. Bijvoorbeeld het feit of je je moet inenten voor deze reis. Dat hangt onder andere af van de eerdere reizen die je hebt gemaakt. Het is dus slim om daarover informatie in te winnen.
Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waar in Australië je naartoe wil reizen en hoe je dat gaat doen. Australië is namelijk een enorm groot land (185 keer Nederland). Je zult dus genoeg tijd moeten uittrekken voor de reis en je beseffen dat je onmogelijk alles kunt zien en doen. Maak dus keuzes en stippel een realistische route uit waarbij je genoeg tijd inrekent om onderweg dingen te bekijken of om gewoon een middagje te relaxen.
Tweedehands auto
Als vervoersmiddel kiezen de meeste mensen voor de auto. Een slimme keuze, want je bent lekker mobiel, kunt van alles meenemen en je kunt helemaal je eigen route en tempo bepalen. Door een camper te huren heb je nog meer vrijheid, maar ben je wel langzamer. Vaak hoor je dat het kopen van een tweedehands auto een goedkope en slimme keuze is. Dat kan het inderdaad zijn, maar het is wel slim om dit alleen te doen als je verstand hebt van auto’s, zodat je kunt checken of de auto geen verborgen gebreken heeft. Anders kan dit een dure grap worden.
Het is ook slim om je van te voren te verdiepen in de verkeersregels die gelden in Australië. De belangrijkste en bekendste is het feit dat je links moet rijden en rechts inhalen. Iets wat sneller went dan je denkt, maar ook iets waar je wel steeds stil bij moet staan. Door de uitgestrektheid van het land zijn de wegen op sommige plaatsen erg rustig en dan ligt het gevaar op de loer dat je uit automatisme rechts gaat rijden.
Snelheid
Ondanks de rustige wegen ligt de maximale snelheid buiten de bebouwde kom vaak op 100 kilometer per uur. Heel af en toe is 110 mogelijk, maar reken dat je vooral langzamer zult rijden. In de stad dien je in de buurt van scholen nog langzamer te rijden, ook iets om rekening mee te houden. Net als de regels rondom mobiele telefoons in de auto. Die zijn een stuk strenger dan hier. Het is slim om de actuele verkeersregels op te zoeken bij bijvoorbeeld de ANWB en de belangrijkste uit je hoofd te leren.
Kortom: heb je plannen voor een reis naar Australië dan moet je van te voren een aantal zaken regelen, waaronder dus een visum. Het is echt aan te raden om je goed in te lezen en informatie te verzamelen. Hoe beter de voorbereiding hoe fijner en zorgelozer de reis zal zijn.