Zuurstofschuld neemt je mee naar grote hoogten

Toine Hermans - Zuurstofschuld

Ken je dat machtige gevoel als je hoog in de bergen bent? Dat is een van de drijfveren van fanatieke alpinisten. In de roman Zuurstofschuld maak je kennis met twee van die fanatiekelingen: Lenny en Walter.

Zuurstofschuld is al een flinke tijd uit, maar door een toevallige mailwisseling met de uitgever van het boek plofte er onlangs een recensie-exemplaar op de mat. Na de eerste bladzijden was ik al direct gegrepen door de avonturen in het hooggebergte. De verteller van het verhaal is Walter Welzenbach die tijdens zijn studie de punker Lenny ontmoet. Lenny laat Walter kennismaken met alle verslavende aspecten van het klimmen. Ze beginnen met een brug in hun studentenstad, maar al snel ontdekken ze de hoge toppen van de Alpen en vervolgens de Himalaya.

8188 meter

Elk hoofdstuk heeft al titel de hoogte waarop het verhaal zich op dat moment afspeelt. Door meteen op 8188 meter hoogte te beginnen maakt je direct kennis met de bizarre wereld op grote hoogte. Er gelden daar andere regels, je lichaam werkt slechts beperkt en de dood ligt altijd op de loer. Deze onderwerpen lopen als een rode draad door het boek, maar het belangrijkste thema is vriendschap. Lenny en Walter lijken onafscheidelijk en veroveren samen de hoogste en moeilijkste toppen. Toch komt aan alles een einde.