Muziektips voor het weekend (deel 168)

Joanna Sternberg
Joanna Sternberg. Foto: Michael Leviton

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende zonnige weekend. We hebben deze week vooral nagenoten van het concert van Blur in de Ziggo Dome en de beelden van Glastonbury vorig weekend.

Album van de week: Joanna Sternberg

Popmuziek komt in vele gedaanten. Wat Joanna Sternberg ons laat horen is muziek in zijn meest pure en eerlijke vorm. De liedjes op I’ve Got Me doen denken aan een combinatie van Carole King, Joanna Newsom en de anti-folk-beweging uit de jaren 80. De composities van Sternberg zijn ontdaan van alle opsmuk en zijn voorzien van zeer persoonlijke teksten waarin je als luisteraar zeker van alles in zal herkennen. Erg mooi en bijzonder.

Blur

Afgelopen trapte Blur de show in de Ziggo Dome af met het gloednieuwe St. Charles Square. Nu kunnen we de studioversie van het nummer horen en de bijbehorende clip zien. Op 21 juli volgt het nieuwe album The Ballad of Darren, Blur eerste album in 8 jaar.

Sampha

Het was veel te lang stil rondom de geweldige zanger Sampha. Hij dook wel af en toe op als gast in andermans liedjes, maar voor de laatste keer dat we eigen werk hoorden moeten we 6 jaar terug in de tijd. Voor het nummer Spirit 2.0 werkte hij samen met een flink aantal interessante collega’s: Yussef Dayes, El Guincho, Owen Pallet, Yaeji en Lisa-Kaindé Diaz van Ibeyi. Hopelijk volgt er snel meer nieuwe muziek.

James Blake

James Blake is een zeer veelzijdige muzikant. De ene keer komt hij met een gevoelige pianoballad en een andere keer maakt hij een vette beat voor een beroemde rapper. De nieuwe single Big Hammer valt vooral in de tweede categorie. Sterker nog: we horen Blake zelf niet eens zingen in het nummer. De productie staat dit keer centraal. Oscar Hudson maakte een bijzondere video bij het nummer.

The Breeders

Het legendarische album Last Splash van The Breeders krijgt in september een mooie re-issue met daarop een aantal niet eerder uitgebrachte nummers. Waaronder het liedje Go Man Go.

The Armed

Iggy Pop is god. Tenminste in de nieuwe video van de eigenzinnige rockband The Armed is dat het geval. Sport of Form is de voorbode van het nieuwe album Perfect Saviors dat in augustus uitkomt. Hierop zijn enorm veel gasten te horen. In Sport of Form hoor je bijvoorbeeld al de zang van Julien Baker. In andere nummers op het album zijn dat onder andere Troy Van Leeuwen, Josh Klinghoffer en Matt Sweeney.

Mac Miller

Zo’n 10 jaar geleden kwam het album Watching Movies With the Sound van Mac Miller uit. Platenlabel Rostrum Records heeft dat album nu opnieuw digitaal uitgebracht met onder andere een oudere versie van de openingstrack The Star Room. Bij dit nummer is door Danae Gosset en Sam Mason een video gemaakt.

Will Butler + Sister Squares

Na het verlaten van Arcade Fire is Will Butler een eigen muzikale weg ingeslagen. Er is een nieuwe band gevormd waar onder andere Will’s vrouw en haar zus in zitten. Samen is er een album opgenomen dat op 22 september uit zal komen.

Nieuwe albums

Grian Chatten

De frontman van Fontaines DC heeft sinds vandaag een solo-album uit. Deze is een stuk meer ingetogen en persoonlijker dan we gewend zijn. Mooie muziek van een veelzijdig talent.

bdrmm

bdrmm is een band uit het Engelse Hull die een mooie mix brengt van shoegaze, dreampop en indie. Op het tweede album durven ze het aan om wat meer radiovriendelijke liedjes te schrijven. Het zou zomaar een grote stap richting een indrukwekkende carrière kunnen zijn.