Big Thief maakt een reis door de ruimte

Big Thief Utrecht

Al 10 weken is Big Thief van huis voor een intensieve tournee langs festivals en zalen. Voor zangeres Adrianne Lenker is het eigenlijk allemaal wel mooi geweest zo, maar dat houdt niet in dat de band het rustig aandoet. Integendeel. Of zoals Lenker het op een gegeven moment zegt: “We’re in Space”.

De band opent nog enigszins rustig en ingetogen. De set begint met twee nummers van het solo-dubbelalbum dat Lenker in 2020 uitbracht. Als plots Adrianne’s broer Noah op het podium komt om mondharp te spelen tijdens Spud Infinity springen de eerste vonken over. Die vonken zorgen uiteindelijk voor een groots vuur dat oplaait en dat tijdens het prijsnummer Not het meest intens is.

Je merkt ook dat de leden van Big Thief stuk voor stuk loskomen door de energie die vrijkomt op het podium en in de zaal. Er is steeds meer ruimte voor improvisatie én emotie. Lenker wisselt van fluisterzang naar oerschreeuw en laat intussen haar gitaar intens janken. Volgens haar is de galm in de Grote Zaal van Tivoli/Vredenburg zo bijzonder dat ze het gevoel krijgt een reis door de ruimte te maken. Een reis waar ze het publiek bij mee wil nemen.

Improvisatie

Big Thief staat bekend om het feit dat geen avond hetzelfde is en dat de setlist steeds anders is. Dit zorgt ervoor dat het einde van de setlist in het teken staat van improvisatie. Zo spelen ze het nummer Pretty Things voor het eerst in lange tijd en zit ook aan het slot van de reguliere set een solo-nummer van Lenker. De toegift is op een charmante manier rommelig. Lenker is op zoek naar de juiste manier om haar gitaar te stemmen voor Anything. Tot twee keer toe breekt ze het nummer af om opnieuw te beginnen, maar daarna klopt ook meteen alles.

Geheel spontaan sluit Big Thief de avond af met het magisch gebrachte Mary. Waarbij je heel mooi ziet hoe goed de bandleden op elkaar zijn ingespeeld. Je ziet drummer James Krivchenia het initiatief nemen en vol concentratie naar bassist Max Oleartchik en Adrianne Lenker kijken. Gitarist Buck Meek kijkt vanaf de zijkant mee en voegt naar eigen smaak van alles toe. Big Thief is live een fenomeen. De ruimtereis die we met de band mochten maken was onvergetelijk.

Setlist:

ingydar
Terminal Paradise
Contact
Flower of Blood
12,000 Lines
Dried Roses
Certainty
Spud Infinity
Masterpiece
Forgotten Eyes
Love Love Love
Not
Dragon New Warm Mountain I Believe In You
Pretty Things
From

anything
Mary