Er bestaat geen puurdere vorm van reizen dan kamperen in het wild. In het boek Wildkamperen laat Luc Gesell ervaringsdeskundigen van over de hele wereld aan het woord.
Ze vertellen je alles over welke spullen ze meenemen, hoe je een geschikte plek kunt vinden en wat de regels zijn. Maar bovenal gaat het boek over de magie van het wildkamperen. Het één zijn met de natuur. Er komen prachtige anekdotes voorbij over fantastische plekken, fenomenale uitzichten, maar ook stevige ontberingen.
Door de diversiteit van de mensen die aan het woord komen, is het boek interessant voor een brede doelgroep. De verhalen lezen lekker weg en de foto’s in het boek zijn stuk voor stuk prachtig. Zo is er een verhaal over een redelijk luxe camping op een verborgen plek in New York, waar verschillende mensen uit de stad tot rust komen. En zijn er geweldige verhalen van avonturiers die slapen op de smalle richels van steile berghellingen of over de basiskampen in de Himalaya.
Inspirerende verhalen
Er zijn dus heel veel tips en tricks, maar ook volop inspirerende verhalen. Je krijgt direct zin om een tentje en een slaapzak te pakken en eropuit te gaan. Het is alleen jammer dat in Nederland wildkamperen verboden is en er maar weinig alternatieven zijn. De beste optie is om te vragen aan een boer of landeigenaar of je op zijn/haar terrein mag overnachten. Voor het echte avontuur zul je verder moeten reizen. Naar bijvoorbeeld Noord-Amerika, Schotland of Scandinavië.
Mijn persoonlijke wens op het gebied van wildkamperen is een nacht doorbrengen op het plateau vlakbij de Preikestolen in Noorwegen. Een paar jaar geleden beklom ik aan het einde van de dag dit unieke uitkijkpunt over de fjorden om vervolgens in het donker bovenop een berg een film te kijken. De terugtocht in het donker was zwaar en ik was oprecht jaloers op alle Noren die op de berg hun tentje hadden opgezet.
Magische plek
Niet alleen omdat zij de terugtocht de volgende ochtend in het daglicht konden doen, maar vooral omdat ze op zo’n magische plek gingen slapen en dan ’s morgens bij het eerste licht de Preikestolen en het magische uitzicht voor zichzelf hadden. Ook tijdens andere hikes in Noorwegen ben ik regelmatig op de meest afgelegen plekken wildkampeerders tegengekomen.
Al deze ervaringen en gedachten kwamen direct weer naar boven tijdens het lezen van het boek Wildkamperen. Het wakkert dus een gezonde dosis avontuurlijke reislust aan. Tot slot wil ik nog even een mooie tip van de Amerikaanse outdoorfotograaf Mason Strehl delen. Hij geeft aan dat er drie dingen zijn die een trip geweldig maken: een kampvuur, vrienden en bier. “Met tenminste twee daarvan zul je het erg naar je zin hebben, maar met alledrie is fantastisch”.
Wildkamperen van Luc Gesell is nu te koop.