Het Amsterdam Light Festival laat de stad stralen

Amsterdam Light Festival

Tot 17 januari kun je in het centrum van Amsterdam genieten van het Amsterdam Light Festival. In en boven het water zijn 21 lichtsculpturen te bewonderen.

Het festival is het mooist als je met een boot langs de kunstwerken vaart. Je kunt speciale rondvaarten boeken waarbij je onderweg ook uitleg over de sculpturen krijgt. Probeer een plekje te krijgen op een boot met een open achterdek. Dat is wel koud, maar zo zie je de kunstwerken wel op hun mooist. Aan de andere kant is lekker warm aan een tafeltje met een drankje wel erg comfortabel en gezellig.

Vriendschap

Het thema van het festival is dit jaar vriendschap. Elke kunstenaar heeft daar op een geheel eigen wijze invulling aan gegeven. Als je de rondvaart begint bij een officieel opstappunt bij het station dat zie je als eerste een letterlijk en figuurlijk heldere boodschap. De Italianen Massimo Uberti en Marco Pollice hebben aan een brug boven het Damrak de tekst Today I Love You geplaatst. Simpel, maar doeltreffend. Je ziet dan ook direct hoe mooi ’s avonds het licht en het donkere water samengaan.

Vervolgens vaar je richting NEMO en Scheepvaartmuseum waar je onderweg door een tunnel van licht vaart, een draaimolen met water ziet en een zeer actueel kunstwerk van de Palestijnse alaa minawi (met kleine letters geschreven) kunt zien. Deze sculptuur was vorig jaar ook te zien tijdens het Amsterdam Light Festival, maar keert vanwege het thema van het werk dit jaar weer terug.

Langs de gracht

Daarna gaat de boot richting Nieuwe Herengracht, Amstel en de Herengracht. Je ziet dat de kunstwerken mooi bij de omgeving passen. Soms staan ze op een brug, zoals de stoplichtmannetjes van Ina Smits en Victor Engbers of zweven ze boven de sluizen voor Carré, maar het mooist vind ik de kunstwerken langs de Herengracht.

Aan die gracht zie je mooi het contrast tussen het water (waar het pikdonker is), de verlichte huizen en zijstraten en de oplichtende kunstwerken. Ook mijn twee favoriete werken van deze editie van het festival zijn daar te zien. Paths Crossing is een kleurrijk lijnenspel van Ralf Westerhof die onder bepaalde hoeken opeens figuren vormen. Je ziet onder andere voetballende kinderen, een zoenend stel en proostende glazen.

Verderop bij de Leidsegracht zie je het spectaculaire Run Beyond van de Italiaan Angelo Bonello. Een lichtgevend figuur maakt een sprong langs de brug van de gracht, vervolgt met een koprol en eindigt door te juichen. De beweging en dynamiek maakt dit kunstwerk echt spectaculair.

Donkere dagen

Andere kunstwerken langs de route zijn juist weer poëtisch of zetten aan tot nadenken. De diversiteit van de kunst en de setting waarin ze zijn te bewonderen maken het Amsterdam Light Festival tot een zeer fijn uitstapje tijdens de donkere dagen.

Meer info over het festival kun je vinden op de website van het Amsterdam Light Festival. Je kunt daar bijvoorbeeld een kaart bekijken of een rondvaart boeken.

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Foto’s: Amsterdam Light Festival