ROEF organiseert cultureel programma op de daken van Amsterdam

ROEF Amsterdam
ROEF 2021 (Foto: IAMKAT)

Onlangs is in Amsterdam het Dakseizoen geopend door ROEF. Tot en met 3 september wordt er een cultureel programma gepresenteerd op de vele daken die onze hoofdstad rijk is. Maak je op voor spektakel op hoogte.

Eerder schreven we al over de Rotterdamse Dakendagen die momenteel plaatsvinden, maar ook in Amsterdam kun je deze zomer het dak op! ROEF presenteert daar een goedgevuld cultureel Dakseizoen. Er valt heel wat te beleven. Van unieke kunstwerken op het dak en dansers die langs de gevels zwieren tot interactief theater en leerzame workshops.  Ook kun je meedoen aan een sessie in de hottub of een gezellige filmavond beleven op het dak van een museum. Kortom, bezoekers kunnen zich te goed doen aan een veelzijdig programma.

Het dakprogramma van dit jaar is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere Holland Festival, Fringe Festival, Julidans, IDFA, Cinetree, Whynot, Rooftop Revolution, UVA, Rainproof en RARe. Het ROEF Dakseizoen is op 10 juni geopend en wordt op 3 september afgesloten met een inspirerende expeditie over het Amsterdamse daklandschap.

Ruimte op het dak gebruiken

ROEF laat sinds 2016 door middel van creatieve, inhoudelijke en aantrekkelijke programmering zien wat het daklandschap van Amsterdam te bieden heeft en waar de kansen liggen. De organisatie wil meer bewustwording creëren bij bewoners en andere belanghebbenden.

Platte daken vormen namelijk het grootste braakliggende terrein van Nederland. Uit cijfers van Rooftop Revolution blijkt dat er in ons land in totaal zo’n 600 vierkante kilometer aan plat dak ligt. In Amsterdam alleen al is er een onbenut daklandschap ter grootte van ruim 25 Vondelparken. Dat moet veranderen, meent het team achter ROEF.

Daken kunnen een bijdrage leveren aan een meer duurzame, klimaatbestendige, biodiverse, inclusieve en levendige stad. Het dakoppervlak biedt in potentie ruimte voor energieopwekking, regenopvang, het verbouwen van gewassen, recreatie, sport, wonen en werken. Kortom, een wereld vol mogelijkheden, vlak boven ons hoofd!

Remco Moen Marcar, initiatiefnemer van ROEF: “Met het ROEF Dakseizoen besteden we op een aantrekkelijke manier aandacht aan maatschappelijke vraagstukken, duurzame uitdagingen en de rol die daken hierin kunnen spelen. Zo zorgen we er, samen met onze partners, voor dat daken meer tot de verbeelding spreken en bezoekers hun horizon verbreden. En ondertussen iets tofs beleven wat ze graag navertellen.”

Belevenissen op hoogte

Zoals gezegd is het Dakseizoen vorig weekend gestart. Nog t/m 18 juni brengen ROEF en het Holland Festival bezoekers naar een pop-up dakkas voor een artistiek programma over klimaatverandering. Verder transformeert ROEF Art Residency deze zomer meerdere daken tot kunstlocaties. Daarnaast bevraagt RARe – (dis)connect Zuidoost het beeld van de gentrificerende kunstenaar. En op 2 en 3 juli verrast WhyNot bezoekers met indrukwekkende performances hoog tegen de gevels, waar dansers de (laatste) ruimte in de stad opzoeken. Vervolgens organiseren ROEF, IDFA en Cinetree op 19 en 20 augustus voor twee avonden een dakbioscoop bij NEMO. En in het eerste weekend van september verzorgt Fringe Festival de theatrale beleving Once Upon A Roof van Sophie Stravens. Tot slot eindigt het Dakseizoen op 3 september met de ROEF Expeditie langs verschillende daken, gevuld met live muziek, theater, mini-workshops en lezingen.

Meer informatie over het programma en tickets is te vinden op www.roefamsterdam.nl

ROEF Amsterdam
ROEF 2021 (Foto: Lotte Dale)
ROEF Amsterdam
ROEF 2019 (Foto: IAMKAT)
ROEF Amsterdam
ROEF 2021 (Foto: Raymond van Mil)
ROEF Amsterdam
ROEF 2021 (Foto: IAMKAT)