Two Chefs Brewing en Jameson sluiten een mooie vriendschap

Two Chefs Brewing en Jameson

Barrel aging is een grote trend in zowel de wereld van de whisk(e)y als die van het bier. Het is mooi om te zien hoe Jameson Whiskey deze trend aanpakt om mooie vriendschappen te sluiten.

Centraal in dit verhaal staat de Jameson Caskmates. Deze whiskey heeft gelegen op vaten waar eerder een klassiek Ierse stout van Franciscan Well Brewery in heeft gezeten. De brouwmeester van deze brouwerij klopte ooit brutaal aan bij Jameson met het verzoek om wat vaten te mogen gebruiken voor een bier. Bij Jameson waren ze zo onder de indruk van het resultaat dat ze het andersom gingen proberen: whiskey uit stoutvaten. Zo is de Caskmates ontstaan.

Sindsdien zoekt Jameson steeds vaker de samenwerking met bierbrouwers op. In 2016 was dat samen met Oedipus en nu is er gekozen voor Two Chefs Brewing. Deze Amsterdamse brouwerij heeft van Jameson 6 vaten gekregen die ze mogen gebruiken voor het maken van een nieuw bier. Er is gekozen voor een lentebok. Deze is nu in de maak en zal over een maand of zes, als het weer voorjaar is, gereed zijn. Voor dit bier zal Two Chefs Brewing 5 van de 6 vaten gebruiken. Met het resterende vat gaan ze experimenteren.

Whiskey en bier

Om stil te staan bij het begin van de vriendschap tussen de ‘mates’ Jameson en Two Chefs Brewing werden enkele schrijvende bierliefhebbers uitgenodigd om te komen proeven hoe goed het bier en de whiskey bij elkaar passen. Bijvoorbeeld door met een pipet een paar druppels bier in een glas Caskmates te doen. Hierdoor krijg je heel subtiel net iets andere smaken in je glas. Leuk om ook eens thuis te proberen. Mijn favoriet was de combi van whiskey en de Dirty Katarina, een Russian Imperial Stout.

Een andere mooie combi was een variant op de Old Fashioned. In deze cocktail vind je normaal gesproken whiskey en bitters, maar nu was er een siroop gemaakt van de Howling Wolf. Deze Imperial Porter van Two Chefs Brewing was ingekookt en voorzien van suiker. De siroop in combinatie met de Caskmates van Jameson is erg lekker. Net zo lekker als de bijpassende gerechtjes die wij bij al dit heerlijks mochten proeven.

Rondleiding

Tot slot kreeg ik nog een rondleiding door de brouwerij van de nieuwe brouwmeester van Two Chefs Brewing. Sebastian Feind is een Duitse brouwer die in Schotland de fijne kneepjes van het vak leerde bij Brewdog. Bij Two Chefs Brewing gaat hij allereerst de bestaande bieren finetunen en naar een nog hoger niveau brengen. Zo mocht ik de vernieuwde versie van de beroemde Tropical Ralphie proeven. Deze weizen heeft nu mooie tonen van banaan gekregen, precies wat je verwacht van een echt goede Duitse weizen.

Er gaan dus mooie dingen komen vanuit de brouwerij van Two Chefs Brewing: nog betere bieren en een bijzondere lentebok. En aan de andere kant heb je de geweldige Caskmates van Jameson, een aanrader. Je proeft mooie tonen van butterscotch, witte chocolade en een klein beetje koffie. Heerlijk om puur te drinken of om te combineren met goed bier.

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Two Chefs Brewing en Jameson

Foto’s © Iris Duvekot