Naar Zwitserland reis je wellicht in eerste instantie voor de overweldigend mooie berglandschappen, maar het land heeft meer te bieden. Onder de noemer Art Museums of Switzerland presenteert het land zich als bestemming voor liefhebbers van kunst. Wij reisden af naar Zwitserland om een paar van die musea te bezoeken. In dit artikel focussen we ons op Genève, maar we brachten ook een bezoek aan Zürich en Bazel.
MAMCO
De afkorting MAMCO staat voor Musée d’art moderne et contemporain. Het museum voor hedendaagse kunst in een voormalig fabrieksgebouw is grootste in zijn soort in Zwitserland. Om de ingang naar het MAMCO te vinden moet je goed opletten. Je loopt namelijk gemakkelijk de doorgang van de binnenplaats voorbij waaraan de ingang zit. De rauwe industriële omgeving is ook binnen in het gebouw terug te vinden, waardoor er een mooie interactie is tussen kunst en omgeving.
Het museum is niet zo heel groot, maar er is wel veel te zien. In veel gevallen is het goed om de tijd te nemen en de kunst goed tot je door te laten dringen. Het getoonde werk is vaak erg conceptueel van aard en daardoor niet direct door iedereen te doorgronden. Aan de andere kant is er ook genoeg te zien wat direct emoties oproept of indruk maakt. Zo zien we op de bovenste etage (waar we begonnen zijn) een fluffy bed met meubels van Sylvie Fleury (die ook uit Genève afkomstig is). Het werk verwijst naar een installatie van Claes Oldenburg, maar voegt daar allerlei vraagstukken over onder andere feminisme en schoonheidsidealen aan toe.
Op een andere etage staat een grote container waar normaal bouwafval in gaat. Deze heeft echter een deur aan de buitenkant, waarmee je naar binnen kunt stappen. Daar kom je terug in een labyrint van smalle doorgangen en heel veel deuren. Op de meeste deuren zijn met viltstift tags en teksten aangebracht, waardoor je het gevoel hebt dat je in de toiletten van een divebar of punkhol bent beland. Het blijkt een door kunstcriticus Andy Grundberg gemaakte replica te zijn van een sociaal experiment van kunstenaar Gordon Matta-Clark uit 1972. Dit is wederom een voorbeeld van het feit dat de kunst in MAMCO vaak over meerdere lagen lijkt te beschikken. Ook interessant is de kleine ruimte iets verderop met meerdere werken van Sol LeWitt.
Op de onderste etages maken we kennis met het spectaculaire werk van kunstenaar Tishan Hsu. Op bizarre wijze combineert hij het menselijk lichaam met moderne technieken. Dat resulteert in meterslange afbeeldingen die doen denken aan behang. Maar als je van dichterbij kijkt, zie je dat het patroon is opgebouwd uit een combinatie van vingers, tepels, ogen, monden en technische printplaten. Ditzelfde trucje past hij ook toe op sculpturen en een video-installatie, waarin je een surrealistisch beeld krijgt van hoe mens en technologie wellicht over een paar duizend jaar met elkaar zijn versmolten.
Het Internationaal Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum
Het aanbod in musea met kunst in Genève is behoorlijk groot. Wij kiezen echter voor een museum dat op papier anders lijkt te zijn, maar dat wel degelijk een sterk aanbod voor kunstliefhebbers heeft. Om het Het Internationaal Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum te bereiken, zul je het centrum van de stad moeten verlaten richting de wijk waar alle internationale organisaties zijn gevestigd. Al buiten voor de deur blijkt dit museum anders dan anderen te zijn. Via een tuin met zelfgebouwde banken en een smalle doorgang komen we in het museum.
Binnen blijkt het museum nog middenin een transitie te zitten. Er komen op zeer korte termijn een nieuw café en een museumwinkel bij de ingang. Al is nieuw niet helemaal het goede woord. Alle materialen en meubels zijn hergebruikt. Dit past binnen de nieuwe koers van het museum, waarbij inclusiviteit en duurzaamheid sleutelwoorden zijn. Dit museum voegt ook echt de daad bij het woord.
Van de collectie zien we een aantal belangrijke werken die verwijzen naar een donker verleden van slavernij en misbruik van immigranten. Daarna bekijken we de expositie Human.Kind, waarin werk van belangrijke fotojournalisten te zien is. De rode draad is het feit dat ze allemaal genomineerd zijn voor de prestigieuze fotoprijs Prix Pictet. Wat we zien in de tentoonstelling is het werk van fotografen van over de hele wereld die belangrijke onderwerpen dieper uitlichten dan de enkele foto in de krant die we af en toe zien.
Street Art Tour
Soms is het helemaal niet erg om een beetje de toerist uit te hangen in een stad die je niet goed kent. Daarom stappen we enthousiast aan boord van een TukTuk van Welo om aan de hand van een gids de rauwe kant van Genève te ontdekken. Onze gids kent alle plekken waar street art te vinden is in de stad. Vooral het gebied rondom La Jonction is erg interessant. Niet alleen vanwege de street art, maar ook omdat hier de rivieren Rhône en Arve samenkomen. Omdat de rivieren elk een eigen kleur hebben, is de samenvloeiing erg mooi om te zien. Op de punt land tussen de twee rivieren vind je het Parc de la Jonction dat nog volop in ontwikkeling is, maar waar nu al van alles is te beleven en ontdekken. Wij zagen er op zaterdagmiddag een openluchtshow van een DJ, een markt met tweedehandskleding, veel horeca en ook veel relaxte mensen die ontspannen aan de oevers zaten.
Stadswandeling door het oude centrum
Om nog meer van Genève te ontdekken, maakten we ook een wandeling met een gids door de oude stad. We begonnen natuurlijk aan de oevers van het beroemde Meer van Genève, met uitzicht op de beroemde fontein. Daarna zagen we de erg toeristische bloemenklok, waarvan niet veel mensen weten dat deze is gemaakt door Patek Philippe. Daarna wandelden we langs het huis waar Johann Jacob Schweppe in 1783 voor het eerst koolzuurhoudend water produceerde. Water speelt sowieso een grote rol in Genève. Niet alleen vanwege het meer en de rivieren, maar ook omdat er in de oude stad heel veel fonteinen te vinden zijn.
We wandelen verder naar boven richting de kathedraal die boven de oude stad uitsteekt. Onderweg leren we van alles over de veelbewogen geschiedenis van Genève waarin veel hoofdrolspelers aan te wijzen zijn. Van Julius Ceasar tot de Calvinisten. Die laatste groep heeft een eigen monument van behoorlijk grote omvang. Erg leuk om te bezoeken is de Promenade de la Treille met de langste houten bank ter wereld en een prachtig uitzicht over de bergen (die allemaal in Frankrijk liggen).
Naar de opera
We kregen de kans om in Genève een bezoek te brengen aan de opera. In het Grand Théâtre de Genève zagen en hoorden we een prachtige uitvoering van de opera Roberto Devereux van Gaetano Donizetti, het laatste deel van de zogenaamde Koninginnenopera’s over Elizabeth I van Engeland. Muzikaal was het allemaal erg sterk, maar ook het decor maakte indruk. Op zich was het decor niet heel uitbundig, maar door bewegende delen op het podium en het gebruik van videoschermen gebeurde er van alles. Ook de outfit van de koningin was heerlijk over the top en een eerbetoon aan het werk van Alexander McQueen. Een avond naar de opera in Genève kunnen we dus iedereen aanraden.
Carouge
Iets ten zuiden van Genève ligt Carouge. Sommigen beweren dat het een stadsdeel van Genève is, maar Carouge is een eigen gemeente. Je kunt er wel eenvoudig met de tram vanuit de grote zusterstad komen. Carouge is niet zo heel groot, maar de unieke sfeer maakt het zeker een bezoek waard. In werkelijkheid zit je nog geen 15 minuten in de tram naar Carouge, maar het lijkt of je honderden kilometers naar het zuiden bent gereisd. Carouge voelt erg mediterraans aan met een klassiek dorpsplein met veel terrassen. Dé plek die je niet mag missen in dit stadje is de Rue de Saint Joseph, een straatje vol met leuke winkels, een prachtige bioscoop en misschien wel de beste bakker van Zwitserland.
Eten en drinken in Genève
Tijdens ons (korte) bezoek aan Genève hebben we gegeten en gedronken op een paar mooie locaties. Graag delen we 3 adressen ter inspiratie.
Le Lyrique
Naast het Grand Théâtre zit de klassieke brasserie Le Lyrique. Hier ontdek je dat Frankrijk niet zo heel ver weg is. Het interieur laat je denken dat je in Parijs bent, maar de kaart laat zien dat je veel zuidelijker bent. De gerechten zijn Frans met Italiaanse invloeden. Laat aan het einde nog wat plek in je maag over voor een bordje met lokale kazen.
Les Trois Verres
Aan de rand van het plein Plainpalais vind je dit restaurant waar wijn de hoofdrol speelt. Laat je verrassen door de keuze van de sommelier of kies voor een van de uitstekende Zwitserse wijnen. Wijn uit Zwitserland kom je in Nederland niet vaak tegen. Het schijnt dat de Zwitsers alle goede flessen voor zichzelf houden. Hier kun je ze dus proeven. Wij waren onder de indruk. Ook van het eten trouwens.
Bistrot Du Lion D’or
Deze bistro met Michelin-ster vind je niet in Genève, maar in het eerder genoemde Carouge. Desondanks is het meer dan de moeite waard om hier naartoe te reizen. Het intieme restaurant heeft een spannende menukaart vol met moderne interpretaties van klassieke gerechten. Ingrediënten zijn zo lokaal mogelijk en allemaal persoonlijk door chef Romain Desvenain geselecteerd. Hij komt ook graag langs aan tafel om vol passie over zijn creaties te vertellen.
Reizen naar Zwitserland en door Zwitserland
Duurzamer reizen is voor ons erg belangrijk. Daarom hebben we de reis van een naar Zwitserland per trein gedaan en hebben we in Zwitserland ook gebruik gemaakt van het openbaar vervoer (treinen, trams en bussen). Met de Swiss Travel Pass reis je heel eenvoudig en comfortabel door het land. Onze ervaring met het Zwitserse OV is heel positief. Bovendien kun je met de Swiss Pass ook gratis (of met korting) naar binnen in heel veel Zwitserse musea.