Overnachten in hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam
Een bezoek aan Rotterdam is altijd een goed idee. De Maasstad staat vol iconische gebouwen en leent zich perfect voor een stedentrip. Wij overnachtten er onlangs in het historische pand van hotel The Slaak Rotterdam.

Wat dacht je van slapen in een voormalige krantendrukkerij die is omgetoverd tot een prachtig designhotel? Dat kan bij The Slaak Rotterdam. Het hotel is gevestigd in het pand waar ooit dagblad Het Vrije Volk werd gemaakt. Het markante gebouw, ook bekend als Het Slaakhuys, stamt uit de jaren ’50 en is ontworpen door architect Jo Vegter. Sinds 2010 is het zelfs een rijksmonument. Twee jaar geleden werd het geheel gemoderniseerd. Gelukkig bleven bepaalde details van vroeger daarbij behouden. Overal in het pand zijn nog verwijzingen naar de eerdere bestemming te vinden.

Design van vroeger & nu

Het Vrije Volk was een linkse krant en gelieerd aan de PvdA. Het sobere dat bij dit socialistische karakter hoorde, vind je nog steeds terug in het gebouw. Er is bij The Slaak veel ruimte gelaten voor beton, hout en tegels. En als je in het hotel rondloopt, zie je echt nog de contouren van een ouderwets kantoor. Zo is er een typische entreehal met een grote, centraal geplaatste trap. Ook zijn er kenmerkende ramen, gangen en vides. Verder zie je bijvoorbeeld houten schroten tegen het plafond en oude vierkante lichtbakken van Philips.

Die sobere details gaan fantastisch samen met al het design dat er speciaal voor het hotel aan toe is gevoegd. De prachtige verlichting, meubels en kleden zorgen voor een warme uitstraling. De inrichting en kleurkeuze is in de stijl van mid-century modern. Heel smaakvol, maar niet te opvallend. Geheel in stijl dus met het oorspronkelijke karakter. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor behang dat lijkt op steen, maar als je dichterbij kijkt, zie je dat er subtiel goud in is verwerkt. Ook is er besloten om tapijten neer te leggen in plaats van vloerbedekking. Op die manier blijf je de klassieke tegelvloer nog zien.

Spitsvondige verwijzingen

Er zijn ook subtielere verwijzingen naar vroeger te vinden in het hotel. Op meerdere plekken kom je bijvoorbeeld typemachines tegen en hangen er zwart-wit foto’s van het personeel dat aan het werk was voor de krant. Verder is de naam van het restaurant en de bar afkomstig van het lettertype dat werd gebruikt voor de krantenkoppen: Didot34. En in de entreehal staat bijvoorbeeld een ouderwetse krantenkiosk tegenover de receptie. Hier kun je tijdschriften, drankjes, snacks, boeken en woonaccessoires kopen. Erg leuk gedaan!

Prachtige hotelkamers

Dan, niet geheel onbelangrijk, meer informatie over de hotelkamer. Ook deze ziet er smaakvol uit. We zijn onder de indruk van de ruimte en het hoge plafond. De kamer is zo ingedeeld dat het bed niet meer centraal staat (het ligt wel heel lekker!). Bij het raam staat een grote tafel waaraan je plaats kunt nemen en in de hoek staat een fijne bank. Verder staat er in de kamer een mooi wandmeubel waar je kleding en andere spulletjes in kunt doen. Ook is er een handig kofferrek en zorgen verschillende lampen voor een sfeervolle verlichting. Het toilet en de badkamer zijn apart van elkaar, iets wat we altijd kunnen waarderen. En als kers op de taart hebben we een groot terras aan de kamer vastzitten. Helaas regende het flink op de dag dat wij er waren, maar op zonnige dagen kun je hier vast heerlijk zitten.

Eten & drinken in The Slaak

Dat het flink herfstweer was tijdens ons bezoek kwam eigenlijk goed uit. Zo konden we optimaal van het hotel genieten. En voor het diner hoefden we alleen maar de trap af. Op de begane grond vind je Restaurant & Bar Didot34. Aan de ene kant van de entreehal zit de bar en aan de andere kant tref je het restaurant. Qua uitwisselen van gerechten en dranken is het bedoeld als een geheel.

Het design van de bar is fantastisch. De kleuren goud en roze voeren hier de boventoon (flamingolampen!) en de achterkant van de bar is in de grond verzonken, waardoor je op de grond lijkt te zitten. Dat geeft een grappig effect. Verder zijn er in de ruimte ook verschillende zithoekjes gemaakt met banken, poefjes en stoelen. Ideaal om gezellig met vrienden te zitten voor een hapje en een drankje. Of doe frivool en bestel een cocktail, zoals een Fireman sour of Blue male.

Wij namen die avond plaats in het restaurantgedeelte voor een 3-gangen diner. Je kunt daarbij kiezen uit vlees, vis en vega(n). Ook is het mogelijk à la carte te bestellen en kan er eventueel iets op aanvraag worden gemaakt. We gingen voor het vegetarische menu en kregen bijzondere gerechten geserveerd met ingrediënten als truffel, knolselderij, watermeloen, cantharellen, kombu dashi en aardpeer. Allemaal goed passend bij het herfstseizoen. Natuurlijk ontbrak ook het schaaltje friet (in een krantenpapiertje, leuk detail) niet. Als dessert kozen we voor een panna cotta en chocolade ganache, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kaasplankje. De cocktails van de bar worden hier trouwens ook geserveerd. Lekker feestelijk!

Speciale borrels, flexwerken en sporten

Restaurant & Bar Didot34 is elke dag geopend en graag worden bezoekers én bewoners van de stad verwelkomd. Naast eten & drinken kun je er bijvoorbeeld een pressroom afhuren voor een vergadering, een event organiseren of flexwerken op diverse plekken.

Ook zijn de grenzen tussen ontbijt, lunch, diner en borrel vervaagd door middel van het ‘fourth meal’ concept: kleine internationale gerechten die je gedurende de hele dag kunt bestellen. En als je een beetje te veel hebt genoten van al dat lekkere eten of gewoon behoefte hebt aan beweging, dan mag je als gast ook gebruik maken van de inpandige fitnessruimte Studio34 om een goede workout te doen.

Waar ligt The Slaak?

The Slaak ligt op het randje van de wijk Kralingen, van oudsher bekend als de chique wijk van de stad. Het is 10 minuten lopen vanaf Station Blaak, waar je onder andere de Markthal en de beroemde kubuswoningen vindt. Als je een keer iets anders van Rotterdam wil zien, is het ook leuk om in de buurt van het hotel te blijven. Zo heb je om de hoek bijvoorbeeld Het Industriegebouw zitten met allerlei toffe winkels en horeca. En ook het bruisende MaHo-kwartier is vlakbij. Als je liever wat het groen opzoekt, dan is Trompenburg Tuinen & Arboretum een aanrader. Deze bomen- en plantentuin is een oase van rust in de stad.

Voor meer informatie kun je natuurlijk ook bij het hotel zelf terecht. Geniet bij The Slaak van een overnachting inclusief ontbijt, een fiets voor een dag (inclusief de leukste lokale tips) én een Rotterdams biertje waarmee je langs de Maas kunt proosten. Cheers!

The Slaak Rotterdam – Tribute Portfolio Hotel
Slaak 34
Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam

hotel The Slaak Rotterdam