Art Rotterdam 2021 beleeft zomerse editie

Art Rotterdam 2021
Te zien op de zomereditie van Art Rotterdam: een buitenwerk van Marcha van den Hurk, Project: Wave 2021.

Art Rotterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats in de zomer. Van 1 t/m 4 juli staat de Van Nellefabriek in het teken van hedendaagse kunst. Net als voorgaande jaren worden bezoekers getrakteerd op een verrassend en gevarieerd aanbod.

Art Rotterdam beleeft alweer haar tweeëntwintigste editie. Normaal gesproken wordt de beurs hartje winter georganiseerd, maar vanwege de lockdown was het dit jaar niet mogelijk. Nu is er dus een heuse zomereditie! Zowel binnen als buiten de Van Nellefabriek wordt er werk getoond van zowel jong als gevestigd talent. Ruim 100 galeries doen mee. Mocht je al een voorproefje willen nemen: vanaf 22 juni staat de catalogus van Art Rotterdam online op GalleryViewer.com.

Een veilig bezoek

Art Rotterdam 2021 is de eerste internationale kunstbeurs in Europa die de deuren weer opent voor bezoekers. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met een veilige en verantwoorde rondgang. Zo zijn een mondkapje en anderhalve meter afstand verplicht en kunnen tickets – met starttijd – alleen online worden aangeschaft. Per uur krijgt slechts een beperkt aantal mensen toegang, maar eenmaal binnen, is de tijdsduur onbeperkt. Ook is er op de beursvloer geen horeca aanwezig. De organisatie is er alles aan gelegen om publiek, deelnemers en medewerkers een veilige, verantwoorde en inspirerende zomereditie te bieden. Zo zijn de openingstijden vervroegd naar 10:00 uur en de vrijdag is verlengd met een avondopening tot 21.00 uur. De veiligheidsmaatregelen garanderen dat het aantal bezoekers, vergeleken met andere jaren, maar half zo groot is.

Veel kunst op het buitenterrein

Art Rotterdam toont elke editie indrukwekkende buitenwerken. Door het zomerse karakter van de beurs worden er dit jaar nog meer werken in de buitenlucht getoond dan anders. Dat is goed nieuws, want het buitenterrein is altijd ons favoriete onderdeel. Dit jaar wordt de bezoeker dankzij Trendbeheer verwelkomd met een een site specific gevelkunstwerk van Marcha van den Hurk dat bestaat uit vlaggen die te maken hebben met de tegenover gelegen Penitentiaire Inrichting De Schie.

Overige buitenkunst die te zien is: Frank Taal Galerie toont werken van Bram Braam, Kersgallery laat kunst zien van David Bade en Nest toont werken van Müge Yilmaz en Brook Andrew. Verder exposeert Ron Mandos met kunstwerken van Maarten Baas en presenteert Murals Inc. een hedendaagse mural van Anan Striker. En als onderdeel van Prospects toont het Mondriaan Fonds op het buitenterrein werken van Lin Gerritse, Iliada Charalambous, Olle Stjerne, Rowan van As en Lucas Sloot.

5-jarig jubileum voor de NN Art Award

Tijdens de zomereditie van Art Rotterdam vindt er een bijzonder lustrum plaats: het vijfjarige jubileum van de NN Art Award. Sinds 2017 is NN Group partner van Art Rotterdam en ieder jaar reikt deze organisatie een stimuleringsprijs uit aan een hedendaags kunsttalent. Het gaat daarbij om kunstenaars die in Nederland zijn opgeleid. Overigens wordt er niet alleen jong talent geselecteerd, maar ook kunstenaars die al verder zijn in hun carrière.

De genomineerden voor de NN Art Award 2021 zijn: Priscila Fernandes (Division of Labour, Londen), Lilian Kreutzberger (CINNNAMON, Rotterdam), Claudia Martinez Garay (GRIMM, Amsterdam) en Erik Mattijssen (Cokkie Snoei, Rotterdam). Het werk van deze vier genomineerden wordt gepresenteerd in de stand van de NN Art Award op de beursvloer. De uitreiking vindt plaats door de vakjury op woensdag 30 juni en de winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van € 10.000,-.

Een nieuwe publieksprijs

Ter ere van het 5-jarig jubileum kent deze editie ook een publieksprijs, de NN Art Award Public Choice. Jij kunt dus ook een stem uitbrengen op een van de vier genomineerden voor de NN Art Award! De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. Stemmen kan ook tijdens de beurs in de NN Art Award stand. De winnaar van de NN Art Award Publieksprijs 2021 wordt via een livestream bekend gemaakt op de sluitingsdag van de beurs, zondag 4 juli om 15:00 uur.

Het Mondriaan Fonds toont talent met Prospects

Het Mondriaan Fonds is ieder jaar aanwezig op Art Rotterdam. Alweer voor de negende keer presenteert het fonds de tentoonstelling Prospects. Hier wordt het werk getoond van kunstenaars die recent een bijdrage ontvingen om een begin te maken met hun beroepspraktijk. Aan Prospects nemen 74 kunstenaars deel. Om deze tentoonstelling in tijden van corona op een veilige manier te realiseren is Prospects dit jaar niet alleen te zien in het voormalige Distributiecentrum, maar ook in de Schiehal tegenover de entree van Art Rotterdam en op het buitenterrein van de Van Nellefabriek.

Onderdeel van Rotterdam Art Week 2021

Art Rotterdam vormt deze editie weer de spil van de Rotterdam Art Week. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot een must voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers. Door krachten te bundelen is er dit jaar wederom een mooi programma samengesteld. Tijdens deze editie zijn er talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, aangevuld met rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers. Iedereen doet mee om het kunstklimaat in de stad te versterken en te verlevendigen. Deelnemers zijn onder andere designbeurs Object in het HAKA-gebouw, Atelier Van Lieshout / AVL Mundo met de expositie Fake Me Hard en het nieuwe experimentele platform de Huidenclub, gevestigd in een voormalige leerlooierij. Het complete programma is te zien op Rotterdamartweek.info.

Art Rotterdam 2021
Bertien van Manen, Hong Mei and her father, 1997-2000, Courtesy: Annet Gelink Gallery
Art Rotterdam 2021
Danielle Kwaaitaal, Zephyr Series | Aquolina, 2021, Courtesy: Francis Boeske Projects
Art Rotterdam 2021
Erik Mattijssen, Izrael, épicerie du monde, 2018-2020, Courtesy: Galerie Cokkie Snoei Rotterdam
Art Rotterdam 2021
©Robin de Puy, Faiza, 2020, Courtesy: The Ravestijn Gallery
Art Rotterdam 2021
Claudia Martínez Garay, Kimsa Pacha, 2020, Courtesy: GRIMM Amsterdam | New York
Art Rotterdam 2021
Roghayeh Najdi, Courtesy: Pedrami Gallery (Belgium)
Art Rotterdam 2021
Ruri Matsumoto, Line broken gamma ray, 2020, Courtesy: Livingstone gallery
Art Rotterdam 2021
Stéphanie Baechler, Care II (2020), Woven textile @TextielLab Tilburg, NL, Courtesy: Whitehouse Gallery (Belgium)