Beleef Rotterdam vanaf de 30 meter hoge Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk
Rotterdam Rooftop Walk (alle foto’s © Ossip van Duivenbode)

Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk geopend. Bezoekers kunnen op maar liefst 30 meter hoogte wandelen over een oranje loper. Vanaf deze loper, die langs verschillende Rotterdamse daken voert, ziet de stad er totaal anders uit. Een bijzondere ervaring!

De Rooftop Walk komt voort uit een samenwerking tussen de Rotterdamse Dakendagen en het bekende Rotterdamse architectenbureau MVRDV.  Met deze oranje loper op grote hoogte willen de initiatiefnemers het publiek een nieuw perspectief bieden op de stad. Daarnaast moet de uitgebreide programmering op de verschillende daken bezoekers bewuster maken van de potentie die daken hebben: als we deze ‘tweede laag’ beter benutten, wordt de stad leefbaarder, biodiverser, duurzamer en gezonder.

Prachtig uitzicht over Rotterdam

De oranje gekleurde Rotterdam Rooftop Walk is 600 meter lang en biedt het publiek een maand lang fantastisch uitzicht over de stad. Huzarenstuk van deze bijzondere installatie is een luchtbrug die de Coolsingel overspant. Door middel van een tentoonstelling op 30 meter hoogte laten kunstenaars, ontwerpers en architecten zien hoeveel er mogelijk is als we onze daken ten volle zouden benutten voor groen, waterberging, voedselproductie en de opwekking van energie. Bovenop de door Dutch Steigers gebouwde installatie tonen diverse makers hoe daken kunnen bijdragen aan een duurzame, gezonde en leefbare stad.

Programmering van daken

De tijdelijke installatie is een initiatief van Rotterdamse Dakendagen en werd ontworpen in samenwerking met MVRDV. Als bureau is MVRDV al jaren actief bezig met oplossingen voor de schaarse ruimte in de stad. MVRDV wil namelijk voorkomen dat we buitengebieden volbouwen. Programmering van daken kan helpen bij grote actuele vraagstukken als de klimaatopgave, de woningopgave, de energietransitie. De Rooftop Walk is een manier om aandacht te vragen voor deze problematiek en bezoekers op een nieuwe manier bewuster te maken van de mogelijkheden die er zijn, zeker in een stad als Rotterdam waar 18,5 km2 plat dak nog onbenut is.

Een dakpark voor Rotterdammers

‘In 2016 hebben we voor 75 jaar Wederopbouw van Rotterdam De Trap ontworpen, die bijna 370.000 bezoekers trok. Toen ontstond het idee dat het goed zou zijn hier een vervolg op te maken,’ zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. ‘Tijdens het Eurovisie Songfestival was het plan om een podium op hoogte te maken om de winnaar te eren, maar dat ging vanwege de pandemie niet door. Ik ben blij dat Rotterdamse Dakendagen dit voor elkaar heeft gekregen, en wil ook nu weer pleiten voor een vervolg: we moeten onze daken niet alleen vergroenen en bevolken, maar ze ook met elkaar verbinden zodat we aan de Rotterdammers een nieuw dakpark kunnen aanbieden! De oranje loper en de overbrugging van de Coolsingel zijn een mooie testcase.’

Dakencatalogus als leidraad

Het ontwerpen voor daken begint een traditie te worden voor MVRDV: in 2021 presenteerden MVRDV en Rotterdamse Dakendagen samen met de gemeente Rotterdam de Dakencatalogus, een handboek met 130 innovatieve voorstellen voor een beter gebruik van bestaande platte daken. Dit boek heeft inmiddels ook andere gemeentebesturen geïnspireerd tot concrete acties. Het team dat De Trap en de Rooftop Walk ontwierp, tekende ook voor een derde installatie op hoogte: HNI Podium dat op 1 juni opent. Dit roze podium op het dak van Het Nieuwe Instituut zal gratis toegankelijk zijn voor het publiek en is bereikbaar via een 143 tellende buitentrap. Het Podium kijkt uit op het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen en wordt de uitvalsbasis van de Rotterdam Architectuur Maand, dat in juni verschillende evenementen op HNI Podium zal organiseren.

Rotterdam Rooftop Walk is geopend t/m 24 juni 2022 van 10:00 tot 20:00 uur. De entree is €3,50 voor volwassenen. Kinderen gratis. Kaarten zijn te boeken via rotterdamsedakendagen.nl of rooftopwalk.nl.

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk