Art Cologne is de oudste kunstbeurs te wereld

kunstbeurs in keulen

We schreven het al eens eerder: een kunstbeurs bezoeken is minstens zo leuk als naar het museum gaan. Je ziet prachtige kunst (die allemaal te koop is), ontdekt nieuwe kunstenaars en je kunt je ook nog eens vergapen aan de inner crowd van de kunstwereld.

Art Cologne in Keulen is de oudste kunstbeurs ter wereld en mede daarom een zeer gerenommeerde naam in de wereld van kunstverzamelaars en -liefhebbers. Wij namen de trein naar Keulen en zagen heel veel mooie kunst.

Sinds een paar jaar heeft Art Cologne de eigenzinnige Amerikaan Daniel Hug als directeur. Een van de belangrijkste dingen die hij gedaan heeft is de beurs compacter maken. Totdat Hug het roer overnam groeide en groeide Art Cologne maar met als gevolg dat je als bezoeker niet wist waar je nu allemaal heen moest. Ook zorgde Hug dat nieuw en jong talent ook een kans krijgt. Dit alles resulteert in een beurs die te vinden is op twee verdiepingen van de enorme Koelnmesse. Onder staan alle gerenommeerde galeries en boven de nieuwkomers.

Gedurfd

Art Cologne is daarmee in 1 dag in zijn geheel te bezoeken, al moet je daarvoor wel redelijk doorstappen. Wat wij zagen was een prachtige combinatie van klassieke kunstwerken met werk van vrijwel alle grote namen uit de 20ste en 21ste eeuw. Boven was het niveau minder constant, maar was de kunst wel veel gedurfder. Handelaren met lef en een goede neus voor kunst konden hier zeker een slag slaan. De kans is groot dat een of meerdere van de kunstenaars die hier te zien waren door gaan breken.

De volgende editie van Art Cologne is van 16 tot en met 19 april 2015. Wij gaan dan zeker weer kijken.

art cologne

art cologne

Detail van Video Palace #38 van Joep van Liefland.

art cologne

Detail van een bizarre collage van de Ierse kunstenaar Sam Keogh.

art cologne

art cologne

Hekwerk met dissidenten van de Cubaanse kunstenaar Yoan Capote.