Boijmans bij de Buren in Erasmus MC

Boijmans bij de Buren - Erasmus MC
Marcello Mascherini, Nuda che ride, 1953

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wordt momenteel grondig gerenoveerd en vernieuwd. Om de collectie toch deels zichtbaar te laten zijn voor het publiek is het museum Boijmans bij de Buren gestart. Sinds deze week is het mogelijk voor bezoekers en patiënten van het Erasmus MC om tijdelijk te genieten van de museumcollectie.

De tentoonstelling in het Rotterdamse ziekenhuis kreeg de titel Mensbeelden – Kracht & Kwetsbaarheid en laat vijf topstukken uit de beeldenverzameling van Museum Boijmans Van Beuningen zien. Allereerst is er de metershoge gietijzeren reus van kunstenaar Thomas Schütte, die bezoekers verwelkomt bij ingang RG 101H in de buurt van het atrium. Daarnaast staan er sculpturen van Auguste Rodin, Aristide Maillol, Charlotte van Pallandt en Marcello Mascherini opgesteld in de overdekte tuin van het ziekenhuis.

Menselijke figuren

In het ziekenhuis staat het menselijk lichaam centraal. Niet voor niets wordt daarom met deze tentoonstelling de kracht en de kwetsbaarheid van het lichaam gevierd. Voor kunstenaars is de menselijke vorm een grote bron van inspiratie. Niet alleen het lichaam, maar ook de emoties die ons mens maken. Bezoekers en patiënten kunnen zich spiegelen aan de sculpturen en herkennen misschien wel iets van zichzelf terug. Niet alleen kwetsbaarheid en kracht, maar bijvoorbeeld ook gevoelens van vrolijkheid, anonimiteit, verdriet of bezorgdheid.

Gastlocaties in Rotterdam

De tentoonstelling Mensbeelden – Kracht & Kwetsbaarheid in het Erasmus MC is alweer de zesde in de reeks van Boijmans bij de Buren. Dit project, mede mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Droom en Daad, zorgt er zogezegd voor dat een deel van de museumcollectie zichtbaar en toegankelijk blijft in Rotterdam. Buurtmusea en instellingen dienen als gastlocatie. Voor de komende tijd staan er nog tentoonstellingen op de planning in het Wereldmuseum, de Kunsthal, Museum Rotterdam, Chabot Museum en het Maritiem Museum.

De museumcollectie komt in 2021 weer bijeen in het dan te openen Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste volledig publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Dit depot is gelegen in het Museumpark in Rotterdam, tussen Museum Boijmans Van Beuningen en het Erasmus MC.

Mensbeelden – Kracht & Kwetsbaarheid is te zien tot 28 mei 2021.

Boijmans bij de Buren - Erasmus MC
Auguste Rodin, Pierre de Wissant (Bourgeois de Calais),1885-1886
Boijmans bij de Buren - Erasmus MC
Charlotte van Pallandt, Zittend naakt met appel, 1957-1959
Boijmans bij de Buren - Erasmus MC
Thomas Schütte – Gosse Geister – 1997
Boijmans bij de Buren - Erasmus MC
Aristide Maillol, La Méditerranée, 1902-1905