Bij Rodenbach in het West-Vlaamse Roeselare brouwen ze het heerlijke Vlaams Roodbruin bier. Sinds kort is het bezoekersgedeelte van de brouwerij geheel vernieuwd, waardoor je op een smakelijke manier kennis kunt maken met het bier van Rodenbach.
Centraal staan natuurlijk de kelders met de 294 eikenhouten foeders. Hier rijpen de bieren van Rodenbach, een brouwprocedé dat maanden en soms jaren nodig heeft. Dit is wat het bier van Rodenbach zo bijzonder (lekker) maakt. Tijdens de interactieve rondleiding ontdek je dat deze manier van bier maken echt uniek is. Ook bezoek je de brouwzaal, de moutast en het voormalige stookhuis. Nieuw in de rondleiding is het proeven van puur foederbier, de basis van alle Rodenbach-bieren. Na afloop weet je echt alles over het bier van Rodenbach en is het tijd om verder te gaan proeven.
Zelf blenden
De bieren van Rodenbach zijn blends van verschillende foeders. Zo ontstaan verschillende varianten, zoals de fruitige Rodenbach Classic, de meer complexe Rodenbach Grand Cru, de limited editions Rodenbach Vintage en Rodenbach Evolved. Bezoekers mogen zelf aan de slag als blender bij Blend your own Rodenbach.
Wil je na de rondleiding nog meer Rodenbach? Dan kun je terecht in het restaurant en proeflokaal Het Foederhuis. Hier proef je de verschillende bieren van de brouwerij en kun je deze combineren met streekgerechten. Denk aan garnalenkroketjes en stoofvlees gegaard in Rodenbach Grand Cru. Daarnaast is er ook een uitgebreide winkel met een gevarieerd aanbod van bieren, limited edition flessen en Rodenbach-merchandise. Je kan zelfs een gepersonaliseerde fles met je eigen foto mee naar huis nemen.
“Het vernieuwde bezoekersparcours van Brouwerij Rodenbach heeft voor elk wat in petto, zowel voor de meerwaardezoeker, de instagram-toerist, als voor kinderen,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Een sterk stakeholderbeleid en co-creatie staan aan de basis van een project dat ook sterk lokaal verankerd is. Brouwerij Rodenbach wil daarmee bruggen bouwen met de lokale bewoner en ondernemer, en heeft bovendien vanaf nu een extra troef in handen om ook internationale bezoekers te laten kennismaken met onze rijke Vlaamse biertraditie. Letterlijk, want de bezoeker krijgt in de vernieuwde beleving de kans om zijn eigen Rodenbach-variant te ‘blenden!’ Santé!”
Van woensdag tot en met zondag kun je als individuele bezoeker om 14:00 uur aansluiten bij een rondleiding met gids. Je bezoekt dan het Rodenbach belevingsparcours en ‘Blend Your Own Rodenbach’ en krijgt de mogelijkheid om één of meerdere biertjes te degusteren. Het Foederhuis is open van woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 19:00 uur.